Lietuvoje plinta net kelios kibernetinės grėsmės: sukčiai vilioja būdais praturtėti, nusitaikė į slaptažodžius  ()

Lietuvos gyventojai raginami atidžiau vertinti internete siūlomus būdus praturtėti – plinta kibernetinė ataka, kurioje kviečiama investuoti į kriptovaliutas. Pasak Donato Drakicko, „Tele2“ produkto vadovo, tokie atvejai, kai sukčiai įvairiais būdais siekia išvilioti žmonių pinigus, tampa vis dažnesni ir labiau įtikinami. Be to, nemažėja ir kitų grėsmių – nusikaltėliai nusitaikė ir į įvairiose paskyrose saugomus duomenis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Siūlė praturtėti

Remiantis „Tele2“ tinkle teikiamos kibernetinio saugumo paslaugos duomenimis, praėjusį mėnesį šalies gyventojus bandyta apgauti net iš 30,4 tūkst. skirtingų domenų. Pasak D. Drakicko, programišiai dažniausiai naudojasi jau gerai pažįstamais, tačiau vis dar veikiančiais būdais. Vienas ryškiausių – kriptovaliutų sukčiavimo schema, kuria sukčiai nusitaikė į norinčius praturtėti.

„Kibernetiniai sukčiai tapo neįtikėtinai išradingi ieškodami būdų, kaip pasinaudoti žmonių patiklumu arba pavogti planuotas investicijas į kriptovaliutas. Lietuvos gyventojai susidūrė su apgaulinga kriptovaliutų sukčiavimo kampanija iš JAV. Netikrame interneto puslapyje buvo siūloma pasinaudoti kriptovaliutų biržos paslaugomis, tačiau iš tiesų „investuoti“ pinigai galėjo nueiti tiesiai į rankas nusikaltėliams“, – sako D. Drakickas.

Lietuvoje plinta ir kitos ganėtinai dažnos grėsmės, susijusios su „fišingo“ (angl. „phishing“) atakomis. Viena tokių – šlamšto laiškų (angl. „spam“) siuntimo kampanija, raginanti žmones prisijungti prie įvairių asmeninių paskyrų. Tokiu būdu siekiama išvilioti prisijungimo duomenis, slaptažodžius.

„Nors tokios grėsmės gana greitai sustabdomos, kiekvieną mėnesį jų atsiranda vis daugiau. Todėl naudotojai turėtų būti budrūs, kai jiems staiga liepiama įvesti savo prisijungimo duomenis įtartinoje svetainėje“, – pataria ekspertas.

Sukčiai pajėgų nemažina

 

Sukčiai kiekvieną mėnesį nusitaiko į daugybę Lietuvos interneto naudotojų. Gruodžio mėnesį „Tele2“ tinkle teikiama kibernetinio saugumo paslauga užkirto kelią 40,6 mln. kibernetinių grėsmių – tai 600 tūkst. daugiau, nei lapkritį. Bendrai pastebima didėjanti kibernetinių grėsmių tendencija, susijusi ir su paslauga besinaudojančių klientų skaičiaus augimu.

Praėjusį mėnesį Lietuvoje dažniausiai pasitaikiusios grėsmės buvo susijusios su kenkėjiškomis programomis (angl. „malware“), antroje vietoje atsidūrė „fišingo“ atakos, o trečioje – grėsmių tipas, susijęs su vadinamaisiais „C&C“ centrais. Šios grėsmės populiariausiųjų viršūnėje laikosi kone kiekvieną mėnesį.

 

Anot D. Drakicko, nuo šių kibernetinių grėsmių internete apsisaugoti gali padėti speciali apsauga. Pavyzdžiui, „Tele2“ tinklo lygmeniu įdiegta interneto apsauga automatiškai aptinka kenkėjiškus puslapius ir akimirksniu užblokuoja prieigą prie jų. Apie bandymus pasiekti kenkėjiškus domenus klientai gali būti informuojami SMS žinute ar el. laiškais. Šią paslaugą užsisakyti galima operatoriaus savitarnos svetainėje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai ()