Dėl kilusių nesutarimų „TikTok“ platformoje nebeliko Taylor Swift, Drake ir kitų atlikėjų dainų: paaiškino, kas nutiko  ()

Trumpų vaizdo įrašų platformos „TikTok“ naudotojai jau galėjo pastebėti, kad joje neliko kai kurių itin populiarių muzikos kūrinių. Pasak Justinos Antropik, „Tele2“ skaitmeninių kanalų turinio vadovės, tai susiję su platformos ir muzikos kompanijos „Universal Music Group“ nesutarimais. Tarp iš „TikTok“ pašalinamų dainų – Taylor Swift, Billie Eilish, Drake ir kitų garsiausių pasaulio atlikėjų kūriniai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jau šalinamos dainos

Sausio pabaigoje paaiškėjo, kad „TikTok“ platformoje netrukus neliks kai kurių populiarių dainų, o dabar platformos naudotojai jau gali pastebėti šį pokytį. Taip yra todėl, kad daugybės garsių atlikėjų kūrinių autorines teises turinti „Universal Music Group“ („UMG“) iš „TikTok“ pašalino savo muzikos katalogą.

Taylor Swift, Drake'as, Ariana Grande, Billie Eilish, „BTS“, Justinas Bieberis, „The Beatles“ – tai tik keli leidybinės kompanijos atlikėjai ir grupės, kurių kūrinių legalių versijų muzikos programėlėje nebeliko. Pasak J. Antropik, tai jau tapo dideliu iššūkiu „TikTok“ kūrėjams.

„Platformos kūrėjai dažnai naudoja trumpas dainų ištraukas prie savo vaizdo įrašų, kad padarytų turinį patrauklesnį. Kai kurie muzikos kuriniai net tampa pagrindine vaizdo įrašų populiarumo priežastimi – pagal juos kuriami šokiai ar parodijos. Dabar naudotojai ne tik negali kurti naujų vaizdo įrašų su oficialiomis „UMG“ atlikėjų dainų ištraukomis, bet ir pakoreguoti seni jų įrašai – juose neliko jokio garso ir atsirado pranešimas, kad „garsas pašalintas dėl autorių teisių apribojimų“, – sako ekspertė.

Pokyčiai – dėl nesutarimų

Anot J. Antropik, tokio drastiško sprendimo „UMG“ ėmėsi dėl to, kad laiku su „TikTok“ nepasiekė licencijavimo susitarimo. Likus dienai iki sutarties su „TikTok“ galiojimo pabaigos, „UMG“ išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad sutarties pratęsimo derybos žlugo dėl nesutarimų dėl kompensacijos atlikėjams, dirbtinio intelekto (DI) kuriamų kopijų ir platformos saugumo.

 

„TikTok“ į tokį muzikos kompanijos pranešimą atsakė panašaus turinio pareiškimu, kuriame „UMG“ pavadino „godžia ir apgaulinga“. Vaizdo įrašų platformos teigimu, „TikTok“ teikia muzikantams didelę naudą – veikia kaip reklamos ir talentų paieškos priemonė.

Vis dėlto, „UMG“ nesutinka ir teigia, kad „TikTok“ atlikėjams labiau kenkia, nei padeda. Tai ypač susiję su dirbtinio intelekto technologijomis. Pernai „UMG“ pateikė ieškinį pokalbių robotų bendrovei „Anthropic“, nes pastarosios DI modelis gali naudoti autorių teisėmis saugomus „UMG“ atlikėjų dainų tekstus.

 

„Tobulėjant generatyvinio (kurti gebančio) dirbtinio intelekto įrankiams, socialinėse medijose toliau plinta su DI sukurtos dainos. Jose DI įrankių pagalba atkuriamas garsių atlikėjų vokalas ar net išvaizda, o patys atlikėjai už tokį savo atvaizdo ir balso panaudojimą jokio atlygio negauna. Tad, panašu, kol šis nesutarimas nebus išspręstas, „TikTok“ platformoje bus šiek tiek tyliau ir niūriau“, – pastebi J. Antropik.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()