Naujasis „Microsoft” vadovas Baltijos šalims: „Mūsų dėmesys – kibernetiniam saugumui, dirbtiniam intelektui ir šalių viešojo sektoriaus organizacijų palaikymui“  ()

Naujai paskirtas „Microsoft“ vadovas Baltijos šalims Leonidas Polupanas dabar vadovauja „Microsoft Ukraine“ ir „Microsoft Baltics“. Eiti šias pareigas jis pradėjo 2022 m. spalį, pakeisdamas Vaidą Šapolę. Iki šiol P. Polupanas dirbo „Microsoft” vadovu Ukrainoje, padėdamas šios šalies įmonėms ir vyriausybei įveikti neramius laikus, didinant atsparumą pokyčiams ir atremiant suintensyvėjusias kibernetines atakas*. Didelė L. Polupano patirtis taps vertingu pastiprinimu Lietuvos, Latvijos ir Estijos komandų darbe. Jis pabrėžia, kad „Microsoft“ pagrindinis dėmesys bus skiriamas pagalbai įmonėms ir viešojo sektoriaus institucijoms kibernetinio saugumo srityje, startuolių ekosistemos puoselėjimui ir dirbtinio intelekto panaudojimui užtikrinant verslo augimą ir efektyvumą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kibernetinis saugumas yra vienas pagrindinių Baltijos regiono iššūkių

„Microsoft“ skaitmeninės gynybos ataskaitoje“ bendrovė atskleidė, kad per sekundę ji užkerta kelią vidutiniškai 4 000 tapatybės autentifikavimo grėsmių ir jau pašalino daugiau kaip 100 000 kibernetinių nusikaltėlių naudojamų domenų. Vien per praėjusius metus vartotojų slaptažodžių atakų padaugėjo dešimteriopai, o per pastaruosius metus „Microsoft“ pastebėjo maždaug 6 000 bandymų pasinaudoti kelių veiksnių autentifikavimo nuovargiu per dieną. Per pastaruosius metus (2022 m. liepos mėn. – 2023 m. birželio mėn.) buvo pranešta apie kibernetines atakas 120 šalių. Kai kuriais atvejais beveik pusė šių atakų buvo nukreiptos prieš NATO valstybes nares, o daugiau kaip 40 proc. atakų buvo nukreiptos į vyriausybes arba privataus sektoriaus organizacijas, susijusias su ypatingos svarbos infrastruktūros kūrimu ir priežiūra.

L. Polupanas pakomentavo pagrindinius Baltijos šalių iššūkius: „Microsoft“ technologijos padeda vyriausybėms visame pasaulyje apsaugoti savo svarbiausią infrastruktūrą aptikdamos, analizuodamos ir suardydamos kibernetines atakas. Siekdama padėti reaguoti į didėjantį kibernetinių atakų skaičių, „Microsoft“ Skaitmeninių grėsmių analizės centro komanda nuolat stebi įvykius kibernetinėje erdvėje, kad nustatytų ir atremtų grėsmingą veiklą, nukreiptą prieš NATO aljanso nares. Patirtis parodė, kad kibernetinės atakos, kurias organizuoja šalis agresorė, daugiausia nukreiptos į energetikos, vandens ir kitų svarbių infrastruktūros organizacijų tinklus. Vis dėlto bet kokio dydžio įmonės turi būti budrios ir išlikti atsparios prieš bet kokius bandymus pakenkti.”

Dirbtinis intelektas (DI) – verslui ir viešajam sektoriui

DI yra mūsų eros technologija. DI galimybės Baltijos regionui neturi ribų – bet kokio dydžio ir bet kokios brandos verslui. „Microsoft“ jau intensyviai naudoja DI galią kibernetiniam saugumui. Pavyzdžiui, Ukrainoje pirmą kartą sėkmingai panaudota DI technologija, padedanti apsiginti nuo Rusijos kibernetinių atakų. Ateinančiais metais dirbtinio intelekto varomos kibernetinės gynybos naujovės padės atremti kibernetinių atakų bangą.

 

DI suteikia puikią galimybę transformuotis kiekvienai pramonės šakai, kiekvienai organizacijai ir kiekvienam asmeniui. Taip pat suteikia galimybę – galbūt vienintelę – įveikti kai kuriuos didžiausius iššūkius, su kuriais susiduriame, pradedant klimato kaitos ir stichinių nelaimių padariniais, baigiant humanitariniais projektais ir sunkumais, susijusiais su sveikatos būkle ir maisto saugumu. Versle dirbtinis intelektas teigiamai veikia žmogaus veiklą, gerina gamybos procesus ir ugdo kūrybiškumą. Darbuotojai galės sutelkti dėmesį į tai, kas tikrai svarbu, ir skirti laiko užduotims, kurioms reikia tik žmogaus įsikišimo. Didžiulės korporacijos investicijos rodo jos optimizmą ir norą padėti visiems žmonėms, verslui ir visuomenei pasiekti daugiau. Tiek sprendžiant didelius iššūkius, tiek pagrindinius kasdienius klausimus, pavyzdžiui, dirbtinio intelekto pagalba automatizuoti procesus įmonėse taupant brangų laiką ir išteklius.

 

„Mes įžengiame į dirbtinio intelekto aukso amžių, kuris iš naujo apibrėš mūsų ligšiolinę darbo sampratą, įgalindamas žmones, skatindamas įtrauktį ir technologijų panaudojimą formuojant naują darbo kultūrą. Džiaugiuosi galėdamas kartu su Baltijos šalių partneriais ir klientais atrasti naujas galimybes", – komentavo L. Polupanas.

Kvalifikacijų kėlimas yra kritiškai svarbus naujam verslui

Kvalifikacijų kėlimas yra labai svarbus, ypač atsižvelgiant į naujas technologijas. Dabar labiau nei bet kada reikia investuoti į naujų įgūdžių įgijimą ir mokymąsi, kaip panaudoti technologijas siekiant inovacijų ir sėkmės. „Microsoft“ aktyviai investuoja į įvairias kvalifikacijos kėlimo programas Baltijos šalyse ir nuolat skatina mokyklas, įmones bei viešąjį sektorių dalyvauti ir naudotis tokiais ištekliais kaip „Microsoft Learn“, „GitHub“ ir „LinkedIn“ internetiniai kursai.

 

Apie Leonidą Polupaną:

Leonidas turi 20 metų patirties verslo plėtros, pardavimų, klientų aptarnavimo, finansų ir žmonių valdymo srityse, kurią įgijo įvairiose vadovaujančiose pozicijose tarptautinėse telekomunikacijų ir saugos įmonėse. Jis yra įgijęs mechanikos inžinerijos magistro laipsnį Ukrainos nacionaliniame gyvybės ir aplinkos mokslų universitete. Pastaruosius šešerius metus jis plėtojo savo karjerą „Microsoft“, pradėdamas nuo verslo pardavimo vadovo pareigų Ukrainoje, Gruzijoje ir Moldovoje, o vėliau vadovauvo komandoms 25 Vidurio ir Rytų Europos šalyse.

*Už „Microsoft“ paramą Ukrainai jos prezidentas Volodymyras Zelenskis 2022 m. „Microsoft Ukraine“ įteikė „Taikos prizą“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()