Šie ženklai išduoda, kad laikas atsinaujinti maršrutizatorių: senas įrenginys kelia riziką saugumui  (2)

Paskaičiuokite, kiek prietaisų jūsų namuose naudojasi „Wi-Fi“ ryšiu: nešiojamieji kompiuteriai, išmanieji telefonai, apsaugos kameros – vienu metu prie tinklo gali būti prijungta keliolika ar daugiau įrenginių. Anot Manto Užupio, „Tele2“ IT saugumo eksperto, kai kuriuose įrenginiuose saugomi jūsų mokėjimo kortelių numeriai, banko įrašai, prisijungimo duomenys neapsaugojus tinklo, gali patekti piktavaliams į rankas. Ekspertas dalijasi patarimais, kaip atpažinti, kad atėjo laikas atsinaujinti interneto maršrutizatorių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nusidėvėjimą išduoda keli ženklai

„Patikimas interneto ryšys būtinas įvairiems gyvenimo aspektams – nuo darbo, iki pramogų. Būtent interneto maršrutizatorius atlieka svarbų vaidmenį užtikrinant sklandų ir saugų interneto ryšį. Tačiau, kaip ir bet kuri kita technologija, maršrutizatoriai pasensta ir juos būtina atnaujinti. Nors iš pažiūros šis įrenginys gali atrodyti patikimas, keli požymiai išduoda, kad jį reikėtų keisti arba atnaujinti“, – sako M. Užupis.

Anot eksperto, interneto maršrutizatorius paprastai rekomenduojama keisti kas 3–5 metus, nes dėl įprasto nusidėvėjimo per šį laikotarpį įrenginys negali panaudoti visų naujausių „Wi-Fi“ savybių ir pateikti vartotojui didesnės greitaveikos. Vis dėlto, kai kurie įrenginiai gali būti naudojami ir ilgiau, jei jų gamintojai ir toliau teikia sistemos atnaujinimus.

Vienas požymių, kad maršrutizatorius jau paseno, yra lėtas interneto greitis. Senesni maršrutizatoriai gali nepalaikyti naujausių belaidžio „Wi-Fi“ ryšio standartų, todėl greitis gali būti mažesnis, o įrenginys nesugeba patenkinti prijungtų įrenginių poreikių. Kitas požymis – dažnas atsijungimas nuo ryšio arba jo trukdžiai.

„Jei norint naudotis belaidžiu internetu jums tenka dažnai perkrauti maršrutizatorių – tai dar vienas ženklas, kad jis gali būti pasenęs. Nusidėvėjęs maršrutizatorius yra labiau linkęs perkaisti arba susiduria su aparatinės įrangos problemomis, o tai turi įtakos bendram jo patikimumui“, – pastebi M. Užupis.

Be to, senesnės kartos maršrutizatoriai pasižymi ir ribota ryšio aprėptimi. Tai reiškia, kad namuose gali būti zonų, kuriose „Wi-Fi“ signalas yra silpnas arba jo iš viso nėra. Naujesniuose maršrutizatoriuose dažnai būna įdiegtos pažangios technologijos, kurios pagerina aprėptį ir ryšio kokybę.

Atsinaujinti būtina ir dėl saugumo

 

Pasak M. Užupio, atsinaujinti maršrutizatorių, visų pirma, svarbiausia dėl jo veikimo – interneto greitis bus didesnis, o bendras našumas – geresnis. Tai ypač svarbu siunčiantis duomenis, žaidžiant internetinius žaidimus ir dalyvaujant vaizdo skambučiuose. Tačiau ne ką mažiau svarbu atsižvelgti ir į įrenginio saugumo funkcijas.

„Įsilaužimai į neatnaujintus namuose naudojamus maršrutizatorius yra gana dažni, nes jie tampa tokie patys nesaugūs, kaip vieši „Wi-Fi“ prieigos taškai. Neretai kenksminga programine įranga užkrečiami daiktų interneto prietaisai. Juos prijungiant prie nesaugaus „Wi-Fi“ tinklo, padidėja ir rizika būti nukreiptiems į kenksmingus interneto puslapius, kuriuose bandoma išvilioti prisijungimo duomenis ar mokėjimo informaciją“, – sako M. Užupis.

 

„Įsitikinę, kad jūsų maršrutizatorius užtikrina naujausias saugumo priemones, apsaugosite savo asmeninę informaciją ir įrenginius nuo galimų atakų. Naujuose maršrutizatoriuose dažnai jau būna patobulintos saugumo funkcijos, kurios užtikrina geresnę apsaugą nuo kibernetinių grėsmių“, – priduria ekspertas.

Jo teigimu, naujos kartos maršrutizatoriai pasižymi ir kitomis išplėstinėmis funkcijomis. Pavyzdžiui, naujesniuose maršrutizatoriuose dažnai būna įdiegti paslaugų kokybės („QoS“) nustatymai, tėvų kontrolė ir svečių tinklai. Šios funkcijos suteikia galimybę pritaikyti interneto greitį ir duomenų sąnaudas konkretiems įrenginiams ir efektyviau valdyti tinklą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(3)
(11)
(-8)

Komentarai (2)