Trys technologijų tendencijos, kurios keičia mūsų gyvenimo būdą  ()

Įsibėgėjant XXI amžiui, inovatyvių technologijų įgalinimas iš naujo apibrėžia mūsų kasdienio gyvenimo būdą ir įpročius. Naujovių horizonte išsiskiria trys tendencijos, kurios iš esmės pakeis mūsų santykį su mus supančiu pasauliu: platus 5G tinklo diegimas, sparti daiktų interneto (IoT) plėtra ir išplėstinės realybės (AR) bei virtualiosios realybės (VR) technologijų teikiamos galimybės. Šios tarpusavyje susijusios technologijos kuria ateitį, kurioje sklandus ryšys, duomenų įžvalgos ir neįprasta patirtis veikia kartu ir keičia bene visas gyvenimo sritis – nuo komunikacijos ir pramogų iki išmanios kasdienybės namuose.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išplėstinės ir virtualios realybės galimybės

2024 m. ir toliau stebėsime išplėstinės realybės (AR) ir virtualiosios realybės (VR) technologijų tobulėjimą. Šias technologijas pritaikius skirtingose srityse, jos pajėgios tapti svarbiomis inovacijomis pramogų, švietimo ar sveikatos priežiūros sektoriuose.

AR ir VR technologijos gali pasiūlyti alternatyvius mokymosi būdus kone bet kokioje mokslo srityje – tai gali būti senovės civilizacijų tyrinėjimas per išplėstinės realybės istorines ekskursijas, virtualūs moksliniai eksperimentai imituojamose laboratorijose, ar interaktyvus pasakojimas per VR simuliacijas. Pasitelkus AR ir VR, mokymasis gali tapti ne tik patrauklesnis, interaktyvesnis, bet ir labiau prieinamas įvairaus amžiaus ir gebėjimų mokiniams.

Žaidimų srityje AR ir VR technologijos keičia naudotojų patirtį trindamos ribą tarp virtualaus ir realaus pasaulių. Nuo išplėstinės realybės mobiliųjų žaidimų, kuriuose skaitmeniniai elementai uždedami ant fizinės aplinkos, iki visiškai įtraukiančių virtualiosios realybės simuliacijų – šios technologijos paverčia žaidimus interaktyviais ir įtraukiančiais nuotykiais, kuriuose žaidėjai gali tyrinėti naujus pasaulius ir bendrauti su virtualiais veikėjais.

[EU+Kuponai] „Kospet“ išmaniųjų laikrodžių išpardavimas! Mažiausios kainos istorijoje (Video)
3608 2

„Kospet“ išmaniųjų laikrodžių išpardavimas

Specialūs kuponai

Galioja iki 2024-03-12

Iš Europos sandėlių

Greitas ir saugus pristatymas

2 metų garantija

30-ies dienų pinigų grąžinimo garantija

1) „Kospet Tank T2“ - technologijos ką tik išbandytas modelis, tvirtas kaip tankas

2) „Kospet Tank M2“ - ypatingai dailus, karinio tvirtumo išmanusis laikrodis

Išsamiau

Sveikatos priežiūros srityje AR ir VR priemonės, kurios įgalinamos jau bent kelerius metus, aktualumo nepraranda ir toliau. Vis labiau populiarėja nuotolinės sveikatos priežiūros galimybės, leidžiančios gydytojams dirbti su daugiau pacientų neatsižvelgiant į geografinius apribojimus, o studentams – mokytis dirbti su įvairiomis pacientų grupėmis ir įgyti patirties sprendžiant medicininius iššūkius. Be to, išplėstinės realybės programų dėka chirurgai operacijų metu realiuoju laiku gali gauti papildytą informaciją apie svarbiausius paciento sveikatos rodiklius – tai leidžia užtikrinti tikslesnę priežiūrą ir greitesnį sprendimų priėmimo procesą.

Daiktų interneto plėtra

 

Daiktų internetas  sparčiai plečiasi ir tampa pajėgus sujungti vis daugiau įrenginių į vientisą sistemą. Šią plėtrą lemia vis labiau paplitę daiktų interneto įrenginiai. Daiktų internetas sklandžiai sujungia objektus ir sistemas su internetu, taip suteikdamas galimybę padidinti automatizavimą, stebėseną ir efektyvumą įvairiose srityse.

Viena iš svarbiausių sričių, kuri, kaip tikimasi, gaus naudos iš daiktų interneto plėtros, yra išmanieji namai. Nuo išmaniųjų termostatų, reguliuojančių temperatūros nustatymus pagal gyventojų užimtumą, iki prijungtų įrenginių, kuriuos galima valdyti nuotoliniu būdu ir stebėti išmaniojo telefono programėle – daiktų interneto technologijos tradicinius namus paverčia išmaniosiomis, tarpusavyje susietomis ekosistemomis, kurios prisitaiko prie gyventojų poreikių ir pageidavimų.

 

Technologijų bendrovė „Samsung“ kasmet pristato inovatyvius namų buitinės technikos įrenginius, kurie „SmartThings“ programėlės pagalba gali būti apjungti į vientisą namų valdymo sistemą. Be to, kone visi „Bespoke“ linijos įrenginiai pasižymi įdiegtomis dirbtinio intelekto galimybėmis. Išmanus šaldytuvas, kuris automatiškai sukuria ir atnaujina jame esančių maisto produktų sąrašą, identifikuodamas maisto produktus ir jų galiojimo datą, gali padėti sumažinti maisto švaistymą ir palengvinti kasdienį maisto gaminimą. O skalbyklė, kuri naudoja DI funkciją, atsižvelgiant į skalbinių tipą ir įkrovą geba automatiškai sureguliuoti skalbimo našumą ir užtikrinti kruopštesnį bei efektyvesnį skalbimą.

5G tinklo įgalinimas

Visame pasaulyje diegiami 5G tinklai žymi svarbų telekomunikacijų etapą ir žada pokytį mūsų ryšio su skaitmeniniu pasauliu srityje. 5G technologija, galinti užtikrinti didesnį duomenų perdavimo greitį ir mažesnį vėlavimą, gali paskatinti inovacijų bangą įvairiose pramonės šakose.

 

Viena iš svarbiausių sričių, kurioje tikimasi 5G diegimo naudos, yra autonominių transporto priemonių sritis. Joje labai svarbus itin mažas vėlavimas ir didelis duomenų pralaidumas siekiant užtikrinti transporto priemonių ir infrastruktūros ryšį realiuoju laiku, taip didinant saugumą ir efektyvumą keliuose.

Taip pat tikimasi, kad toliau tobulės realaus laiko komunikacijos galimybės su 5G ryšio tinklu. Nesvarbu, ar tai būtų ypač didelės raiškos vaizdo konferencijos, įtraukiantys virtualūs susitikimai, ar vientisa kelių naudotojų žaidimų patirtis, 5G įgalintos realaus laiko ryšio platformos gali peržengti geografines ribas ir sukurti itin sklandų bei įtraukiantį bendravimą tiek asmeninėje, tiek profesinėje aplinkoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(1)
(0)
(1)

Komentarai ()