Mokslininkai kuria kibernetinius apkabinimus (Video)  (11)

Žmonėms vis daugiau keliaujant, bendravimas intensyviai keliasi į virtualią erdvę – joje keistis informacija nesudėtinga, tačiau pajusti emocinį kontaktą daug sunkiau. Ypač nukenčia fizinio kontakto galimybės – rankų paspaudimas, apsikabinimas arba tiesiog prisiglaudimas. Štai todėl mokslininkai siekia sukurti virtualius apkabinimus, kurie leistų apkabinti žmogų per atstumą naudojant specialią įrangą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ekspertai tvirtina, kad per ateinančius kelerius metus, apkabinimai, atliekami kompiuteriu valdomu jutiminiu prietaisu, taps įprastu dalyku. Singapūro Nanyang technologijų universiteto profesorius Adrianas Cheokas ne vienerius metus kuria tokio tipo sistemą, kuri tėvams ir vaikams leistų apkabinti vienas kitą nuotoliniu būdu.

A. Cheokas sukūrė prietaisą „Hug-Shirt“. Šiuo prietaisu, per bandymus, tėvai siuntė virtualius signalus, kurie skleidė šilumą ir malonius impulsus vaikui per drabužius ar žaislą.

Po prietaiso pristatymo A. Cheokas „CNN“ žinioms aiškino įrenginio sukūrimo priežastį: „Ilgus metus kompiuteriai atskirdavo žmones vienus nuo kitų. Dabar nauji prietaisai leis žmonėms suartėti“.

Kaip ši sistema veikia realybėje, galite pažiūrėti šiame linksmame jos pristatyme:

Praėjusiais metais japonų mokslininkai-išradėjai Dzmitry Tsetserukou ir jo žmona Alena Neviarouskaya iš Tokijo universiteto sukūrė panašų produktą, pavadinimu „iFeel_IM“. Prietaisas yra iš diržų sujungta liemenė, kuri kompiuteriui siunčiant signalą, žmogui perduoda malonius impulsus.

Prijungta prie kompiuterio liemenė vienu metu generuoja įvairius impulsus, kurie ją dėvinčiam žmogui kelią malonius kito žmogaus artumo pojūčius. D. Tsetserukou sako, kad į savo prietaisą seksualinių pojūčių neįdiegė specialiai.

Pasak jo, šis prietaisas skirtas, kad žmonės internetu, ypač žaidžiantys žaidimą „Second Life“ galėtų dalintis maloniomis emocijomis. Mokslininkas sako, kad jo prietaisas 90 procentų tikslumu gali atkurti džiaugsmą, baimę, pyktį ir liūdesį. Kitas emocijas jis atpažįsta silpniau, tačiau ši spraga dar yra tobulinama.

D. Tsetserukou sako: „Mano tikslas yra sukurti jaudinančią patirtį, o ne paprastą vibraciją. Emocijos yra tarsi menas ir mums reikia būti labai tiksliems. Po kelerių metų tokios technologijos bus diegiamos į paprastus kasdieninius drabužius“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (11)