Rusija pagauta redaguojanti „Wikipedijos“ įrašą apie numuštą keleivinį lėktuvą  (1)

Socialinio tinklo „Twitter“ robotas, stebintis laisvai redaguojamos enciklopedijos „Wikipedia“ pakeitimus iš interneto adresų, priklausančių Rusijos valdžios institucijoms, pastebėjo svarbų pakeitimą įraše apie ketvirtadienį numuštą „Malaysia Airlines“ lėktuvą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-07-21 Rusija pagauta redaguojanti „Wikipedijos“ įrašą apie numuštą keleivinį lėktuvą  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įrašas rusų kalba apie civilinės aviacijos avarijas, kuriame užsimenama ir apie skrydį MH17, iš pradžių kaip numatomus šios tragedijos kaltininkus nurodė „teroristus“, o po paredagavimo – jau „Ukrainos karius“. Išvertus įrašo pradinė versija atrodė maždaug taip:

Lėktuvas [skrydis MH17] buvo numuštas teroristų, kovojančių už pasiskelbusią Donecko liaudies respubliką, naudojant Buk raketų sistemą, kurią teroristai gavo iš Rusijos federacijos.

Po paredagavimo (įvykusio praėjus maždaug valandai nuo pradinio įrašo atsiradimo) tas pats teksto fragmentas atrodė taip:

Lėktuvas [skrydis MH17] buvo numuštas Ukrainos karių.

Robotukas, užfiksavęs enciklopedijos redagavimo faktą, vadinasi @RusGovEdits. Jis pradėjo veikti praėjusį savaitgalį ir, kai tik pastebi, kad iš Rusijos valdžios institucijoms priklausančių IP adresų paredaguojamas koks nors „Wikipedia“ įrašas, jis automatiškai išsiunčia apie tai pranešančią žinutę per socialinį tinklą „Twitter“.

 

Статья в Википедии Список авиационных катастроф в гражданской авиации была отредактирована ВГТРК http://t.co/peZ60q07Fj— Госправки (@RuGovEdits) July 18, 2014


Analogiški robotukai sukurti ir Jungtinės Karalystės valdžios institucijoms stebėti (@parliamentedits), ir JAV Kongresui (@congressedits), rašo theverge.com.

Robotukai negali nurodyti, kas tiksliai redagavo įrašus ar apsaugoti nuo žmonių, bandančių nuslėpti savo IP adresus, tačiau jie veikia anonimiškai ir visą parą. Šiuo atveju redagavimo autorystė atitenka kažkam, dirbančiam Rusijos valdomame televizijos ir radijo tinkle VGTRK iš Kijevo.

„Malaysia Airlines“ priklausantis lėktuvas, skridęs iš Amsterdamo į Kuala Lumpurą, ketvirtadienį po pietų nukrito Ukrainoje, netoli valstybinės sienos su Rusija, teroristų valdomoje teritorijoje. Kol kas į klausimus apie tai, kas kaltas dėl šios tragedijos, tvirtai neatsakyta. JAV prezidentas Barackas Obama skelbė, jog JAV įsitikinimu lėktuvas buvo numuštas naudojant žemė-oras tipo raketą, paleistą iš teroristų valdomos teritorijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(20)
(4)
(16)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: