„Google Now“ paslaptys su lietuvių kalba: kodėl vieniems veikia, o kitiems - ne?  (6)

Viename iš daugybės kasdien į technologijos.lt redakcijos elektroninę pašto dėžutę atplaukiančių laiškų skaitytojas mūsų užklausė, kaip čia nutiko, kad visi lietuviški naujienų portalai praleido tokį stambų „Google“ atnaujinimą, o kad būtų aiškiau apie ką kalba, prisegė ekrano nuotrauką, kurioje matyti, jog „Google Now“ virtualus asistentas jau išmoko suprasti lietuvių kalbą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-09-10 „Google Now“ paslaptys su lietuvių kalba: kodėl vieniems veikia, o kitiems - ne?  (6)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų, apie tokį „Google Now“ atnaujinimą nerašė joks lietuviškas naujienų portalas, bet apie tai ir negalėjo rašyti, mat pirmiausia apie tai turėtų paskelbti pati „Google“. Deja, jokio oficialaus pranešimo irgi nėra. Tad nejaugi „Google Now“ asistento išmokinimas kalbėti lietuviškai yra toks menkas pasiekimas, kad net neverta apie tai viešai paskelbti?

Tikrai ne – bet kokia nauja kalba, kurią ima suprasti „Google Now“, reikalauja daug pastangų ir sugaišto laiko. O kur dar bandymai ir klaidų taisymai. Kitaip tariant, „Google Now“ mokinimas kalbėti lietuviškai (kaip ir bet kuria kita nauja kalba) – ilgas procesas, tad apie jo užbaigimą pranešti tikrai turėtų. Tačiau to nebuvo padaryta, todėl belieka spėti, kad šis funkcionalumas nėra iki galo užbaigtas ir vis dar testuojamas. Kaip žinia, panašių paslaugų testavimai nebūna slapti, nes geriausias būdas surasti visus nesklandumus – leisti patiems vartotojams išbandyti programėlę ir stebėti, kaip ji veikia.

Būtent tai šiuo metu ir vyksta su „Google Now“. Jau kuris laikas „Google“ intensyviai plečia kalbų spektrą savo produktuose. Neseniai kompanijos inžinieriai pridėjo įvairių kalbų atpažinimo palaikymą (taip pat ir lietuvių) į „Google Translate“ vertimo programėlę bei į balso paieškos programėlę, o štai dabar kai kurie vartotojai lietuvių kalba gali ir valdyti „Google Now“ funkcijas. Tuo įsitikino ir technologijos.lt:

Pirmieji įdomius pokyčius su „Google Now“ asistentu pastebėjo „Verslo Žinių“ žurnalistai. Dar šių metų pradžioje jie išbandė „Google Now“ pastangas įveikti lietuvių kalbą ir užklausė „Google“ atstovų apie oficialų naujos paslaugos anonsą. Tuomet iš Vytauto Kubiliaus, „Google“ verslo plėtros vadovo Baltijos šalims, sulaukė tokio atsakymo:

Kiek per anksti tai pastebėjote, šiuo metu darbai dar vyksta. Testuojame, taisome ir vėl testuojame. Nesame pasirengę viešai kalbėti, nes tai nėra oficialiai paleista paslauga. Nei mūsų vidinėje dokumentacijoje, nei kur nors kitur lietuvių dar nėra minima tarp palaikomų kalbų. Kada ją paleisime oficialiai, pasakyti šiuo metu negaliu. Lietuvių kalbos atpažinimas nuo sausio yra įjungtas daliai vartotojų. Mes visą laiką taip eksperimentuojame, dažnas atvejis, kai nedidelei daliai vartotojų įjungiamos tam tikros funkcijos“.

Nuo šio V. Kubiliaus komentaro praėjo jau beveik pusmetis, tad dabar to paties užklausė ir technologijos.lt portalas. Deja, atsakymas vėl tas pats – „laukite, niekas nepasikeitė“.

Taigi, kada šis „Google Now“ funkcionalumas taps pilnai palaikomas ir prieinamas visiems vartotojams, kol kas nežinome ir tikėtina, kad to nežino nė pati „Google“. Panašu, jog tai gali užtrukti ne savaitę ir ne mėnesį, kadangi balso atpažinimo programos tobulinimo procesas yra ilgas ir sudėtingas – juk reikia išmokyti programą atpažinti tūkstančius akcentų ir tarmių – tai nėra taip jau lengva.

Tuo pačiu primename, jog „Google Now“ funkcijų valdymas lietuvių kalba jau prieinamas kai kuriems vartotojams, tačiau ne visiems. Tad nenustebkite, jei jums ši paslauga veikia, o kaimynas nesupranta, apie ką norite jam pasigirti. Taip pat „Google Now“ vis dar negali atsakyti lietuviškai, be to net ir testuojamoje versijoje veikia ne visos funkcijos.

Lietuvių kalbos atpažinimą „Google Translate“ ir paieškos programėlėse gali išbandyti visi vartotojai (tiesa, programėlių nustatymuose reikia įjungti lietuvių kalbą), tuo tarpu „Google Now“ funkcionalumą naudoti kol kas gali tik „išrinktieji“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(26)
(3)
(23)

Komentarai (6)