Ypač paprasta ir visiškai teisėta schema, kaip „Apple“ vengė mokesčių Europoje  ()

Europoje uždirbtas pelnas, viena būstinė „vaiduoklė“ ir dvi įmonės – štai ir jis, „Apple“ receptas, kaip išvengti mokesčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Schema, kurią Briuselis antradienį pripažino neteisėta ir technologijų milžinei liepė sumokėti 13 mlrd. eurų nesumokėtų mokesčių, yra gana paprasta, nors ir susijusi su milžiniškomis sumomis.

Du Airijos sprendimai dėl mokesčių

Galimybę įgyvendinti tokią schemą atvėrė 1991 ir 2007 metais Airijos priimti du sprendimai dėl mokesčių, kuriais šalis, siekusi pritraukti daugiau tarptautinių korporacijų, stengėsi užtikrinti savo konkurencingumą.

Dėl šių sprendimų įmonėms atsirado galimybė viduje perskirstyti pelną. Po tokių perskirstymų likę pinigai buvo apmokestinti 12,5 proc. mokesčiu. 2015 metais Airija šiuos sprendimus panaikino.

„Apple“ iš pradžių įkūrė dvi įmones, kurios buvo įsteigtos Airijoje: „Apple Sales International“, kuri yra atsakinga už grupės produktų pardavimus Europoje, Afrikoje, Artimuosiuose Rytuose ir Indijoje, ir „Apple Operations Europe“ – mažesnę įmonę, kuri gamina tam tikrų rūšių kompiuterinę įrangą.

Taigi visas Europoje gaunamas pelnas – pavyzdžiui, iš Londone ar Paryžiuje parduoto „iPhone“ – eina per Airiją. Tačiau pagal susitarimą su patronuojančiąja įmone Kalifornijoje tos dvi įmonės finansuoja – ir to finansavimo sumos siekia mažiausiai 2 mlrd. eurų per metus – daugiau kaip pusę „Apple“ intelektinės nuosavybės tyrimų visame pasaulyje.

Pagal Airijos taisykles tas išlaidas galima padengti „Apple“ Europoje uždirbtu pelnu.

Būstinė „vaiduoklė“

Kitas žingsnis buvo didžiąją dalį pelno viduje perkelti į „pagrindinę buveinę“ „Apple Sales International“ struktūroje.

Tačiau Europos Komisija pareiškė, kad ta buveinė iš esmės neegzistavo. „Vadinamoji pagrindinė buveinė egzistavo tik popieriuje. Ji neturėjo jokių darbuotojų ar patalpų ir nevykdė realios veiklos“, – pareiškė už konkurenciją atsakinga Europos Komisijos narė Margrethe Vestager (Margretė Vestager).

Pasak Komisijos, vienintelė realioji jos veikla buvo retsykiais organizuoti valdybos posėdžiai.

0,005 proc. mokestis

Taigi 2011 metais „Apple Sales International“ gavo 22 mlrd. JAV dolerių pelną, tačiau iš šios sumos apmokestinti Airijoje buvo tik 50 mln. JAV dolerių, pareiškė Komisija, nurodžiusi skaičius, paminėtus per klausymus JAV Senate.

Iki 2014 metų įmonės pelnas padidėjo, tačiau sumokėto mokesčio suma – ne. Taigi 2014 metais įmonei taikytas mokesčio tarifas iš esmės sudarė 0,005 proc., pažymėjo Komisija.

Briuselis pareiškė, kad Airijos sprendimai dėl mokesčių patys savaime buvo „visiškai teisėti“, tačiau jie virto neteisėta valstybės pagalba, kai Airijos vyriausybė pasiūlė juos „Apple“, siekdama paskatinti įmonę investuoti šalyje.

Galiausiai Komisija pridūrė, kad nors Airija turėtų atgauti nesumokėtus mokesčius, ji gali negauti visos 13 mlrd. eurų sumos: jeigu bus nustatyta, kad ir kitos šalys buvo pateikusios panašius neteisėtos valstybės pagalbos pasiūlymus, jos taip pat gali būti priverstos susigrąžinti dalį šios bendros sumos.

„Apple“ skaičiais

Nors Europos Sąjunga (ES) antradienį liepė „Apple“ sumokėti rekordinius 13 mlrd. eurų Airijoje nesumokėtų mokesčių, tačiau Silicio slėnyje įsikūrusi technologijų milžinė nuo to didelės bėdos nepatirs, nes turi tvirtus finansinius pamatus. Štai keli skaičiai apie „Apple“:

  • 2015 finansiniai metai: 53 mlrd. JAV dolerių pelnas. 2015 finansinius metus „Apple“ pavadino sėkmingiausiais metais savo istorijoje: įmonės įplaukos padidėjo 28 proc. iki beveik 234 mlrd. JAV dolerių, o grynasis pelnas viršijo 53 mlrd. JAV dolerių.
  • Paskutinis ketvirtis: 7,8 mlrd. JAV dolerių pelnas birželio 25 dieną pasibaigusį ketvirtį. Nors, kritus išmaniųjų telefonų „iPhone“ pardavimams, „Apple“ pelnas praėjusį ketvirtį sumažėjo 27 proc. iki 7,8 mlrd. JAV dolerių, jis buvo didesnis negu prognozuota Volstrite.
  • Turimi grynieji pinigai: birželio pabaigoje turėta 231,5 mlrd. JAV dolerių grynųjų pinigų ir apyvartinių vertybinių popierių. Iš šios sumos 214,8 mlrd. JAV dolerių, arba 93 proc. visos sumos, laikyta ne Jungtinėse Valstijose, paskutinėje konferencijoje, kurioje buvo pristatyti pelno rodikliai, pareiškė „Apple“ finansų direktorius Luca Maestris.
  • Parduoti „iPhone“: liepos mėnesį „Apple“ paskelbė, jog pardavė milijardinį „iPhone“. Šis 2007 metais išleistas išmanusis telefonas yra pagrindinis pinigus įmonei uždirbantis produktas.
  • Programėlių parduotuvė: birželį vykusioje technologijų kūrėjų konferencijoje „Apple“ vadovas Timas Cookas pareiškė, kad elektroninėje programėlių parduotuvėje „App Store“ siūloma daugiau kaip 2 mln. programėlių, kurios pirkėjų buvo parsisiųstos 130 mlrd. kartų.
  • Akcijos kaina: nors „Apple“ akcijų kursas „Nasdaq“ biržoje antradienį smuktelėjo 0,01 proc. iki 105,99 JAV dolerio, tačiau įmonės rinkos kapitalizacija sudarė net 575,59 mlrd. JAV dolerių.
  • Darbuotojai: savo paskutinėje pelno ataskaitoje „Apple“ nurodė, jog visame pasaulyje turi 100 tūkst. darbuotojų.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(16)
(6)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: