Kodėl iki $1000 išaugusi bitkoinų kaina parodo ne progresą, o dideles bėdas  ()

Kriptovaliuta pasiekė trijų metų aukštumas, tačiau džiaugtis dėl to neverta


Visi šio ciklo įrašai

  • 2017-01-05 Kodėl iki $1000 išaugusi bitkoinų kaina parodo ne progresą, o dideles bėdas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tikriausiai skaitėte, kad Naujieji metai bitkoinui prasidėjo maloniai. Sausio 2 dieną ši kriptovaliuta pasiekė aukščiausią tašką per trejetą metų, kai jos kaina pakilo iki $1033. Bet tai nesvarbu. Iš tiesų, tai tik parodo kai kurias šios valiutos silpnybes.

Blockchain šalininkai gali nepailsdami tvirtinti, kad vertės padidėjimas reiškia, kad bendra kriptovaliutos vertė yra $16 mlrd. Tai atrodo daug. Bet iš tiesų – nelabai. Kaip pažymi Financial Times:

Palyginimui, CŽV vertinimu, visos planetos pinigų – banknotų, monetų ir įvairiausių bankų sąskaitų – vertė 2014 metų pabaigoje buvo $82 trln. Remiantis CŽV skaičiais, esamų bitkoinų vertė panaši į Uzbekistano somų plačių pinigų vertę. Su visa derama pagarba Taškentui, somų ir bitkonų vertė, bei dabartinio finansų pasaulio žmonių, kuriems tokia informacija svarbi, skaičius artimas nuliui.

Kitaip tariant, netgi įvertintas daugiau, nei $1000, bitkoinas bendram paveikslui didelės įtakos neturi. Tiesą sakant, auganti jo kaina netgi nurodo kai kurias jo problemas.

The Register pažymi, kad dabartinis bitkoino augimas gali būti susijęs su didelės vertės banknotų pašalinimu iš apyvartos Indijoje ir Venesueloje, bet tikriausiai labiau – dėl nuolatinio Kinijos juanio nuvertėjimo. Kaip pernai rašė New York Times, nedidelė Kinijos kompanijų grupė iš esmės perėmė valiutos kontrolę. Vietinei valiutai nuvertėjant, skaitmeninės valiutos paklausa išaugo, pakeldama jos kainą.

Bet tokia centralizacija nepalanki daugeliui valiutos naudotojų už Kinijos ribų. Dėl bitkonų struktūros, jei vienas naudotojas iškasa daugumą valiutos, tada jis panorėjęs gali perrašyti blockchainą ir netgi vetuoti bitkoinų technologijos pakeitimus.

O būtent pokyčių tikriausiai ir reikia. Jei valiuta augs – o to, kaip teigia Financial Times, jai aiškiai reikia – reikės ir techninių pertvarkų. Dabar bitkoinais galima atlikti vos 7 transakcijas per sekundę, kas yra itin mažai, palyginus su daugybe tūkstančių sandorių per sekundę, kuriuos gali atlikti, tarkime, Visa. Tyrėjai mano, kad be visiško pertvarkymo, bitkonų sandorių skaičių būtų galima padidinti iki 27 per sekundę, tačiau tiek vis viena būtų per mažai.

Kinijos bitkoinų kasybos kompanijos teoriškai galėtų apjungti pajėgas ir pasinaudoti daugumos galia. Turint omenyje šalį, kurioje veikia našiausi kasėjai, tokios naujienos galėtų sukelti nerimą dėl valdžios kontrolės. Šių problemų $1000 ribos peržengimas neišsprendžia.

Jamie Condliffe
technologyreview.com

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(8)
(7)

Komentarai ()