Stebinantis „Apple“ apsukrumas: gavo 4,2 mlrd. dolerių pajamų ir nesumokėjo nė cento mokesčių  (5)

Išaiškėjus, kad Naujojoje Zelandijoje elektronikos gigantui „Apple“ sugebėjus gauti 4,2 mlrd. šios šalies dolerių pajamų nesumokėta nė vieno cento mokesčių, internete pradėjo sklisti juokelis, kad šios įmonės apskaitos padalinyje inovatyvių idėjų galima atrasti daugiau nei produktų dizaino skyriuje, rašo arstechnica.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žinią apie „Apple“ mokesčius (tiksliau, jų nebuvimą) į N.Zelandijos biudžetą pirmieji paskelbė „New Zealand Herald“. Tiesa, už N. Zelandijoje parduotus produktus ir paslaugas mokesčiai – 37 mln. dolerių – sumokėti. Bet ne N. Zelandijai, o Australijai, iš kurios „Apple“ vykdo veiklą.

Tokią praktiką – už pajamas, gautas N. Zelandijoje, mokesčius mokėti Australijoje – „Apple“ taiko mažų mažiausiai nuo 2007 metų. Ir keisčiausia tai, kad, anot mokestinės teisės ekspertų, pagal N.Zelandijos įstatymus tai yra teisėta praktika.

„Jie tai daro visiškai teisėtai. Bet lieka šimtmečių senumo klausimas – kiek teisėtumas dera su etiškumu“, – sakė universiteto lektorė Deborah Russel.

Verslo lobizmo įstaigos, pavadintos „Corporate Taxpayers Group“, atstovas spaudai Johnas Payne'as teigė, kad tą pačią mokestinę praktiką taiko ne tik „Apple“, bet ir pačioje N.Zelandijoje įsikūrę eksportuotojai.

„Tai yra mokesčių pradžiamokslio žinios. Ir lygiai tokia pati situacija galioja priešinga kryptimi“, – sakė J.Payne'as.

„New Zealand Herald“ skaičiavimais, jeigu „Apple“ pelno marža N. Zelandijoje yra tokia pati sveika, kaip ir pasaulyje apskritai, tuomet bendrovė mokesčiais turėtų sumokėti 365 mln. N. Zelandijos dolerių (eurais – 240 mln.).

„Apple“ siekia atstovauti gėrio jėgoms ir mes didžiuojamės savo įnašu į Naujosios Zelandijos pastarojo dešimtmečio raidą. Bet kadangi mūsų produktai ir paslaugos yra kuriami bei tobulinami JAV, ten sumokama ir didžioji dalis mūsų mokesčių“, – šio leidinio žurnalistams sakė „Apple Australia“ atstovas spaudai.

„New Zealand Herald“ pripažįsta, kad dėl to, jog į „Apple“ produktų inovacijas investuojama daugiausiai kitose šalyse, natūralu, kad N. Zelandijai atitenkanti mokesčių dalis turėtų būti nedidelė. „Bet vertinant sąžiningai, ji tikrai turėtų būti didesnė už nulį“.

„Man tikrai patinka „Apple“ produktai – jie yra neįtikėtinai inovatyvūs. Bet panašu, kad šios įmonės apskaitos skyrius dirba dar inovatyviau už produktų dizainerius“, – sakė vienas iš N. Zelandijos žaliųjų partijos lyderių, Jamesas Shaw.

Tarptautinė mokestinė „Apple“ praktika ekspertų ir inspekcijų dėmesį pastaraisiais metais patraukė daugelyje valstybių. Viena JAV teisininkų bendrovė tvirtina, kad ši bendrovė JAV iždui būtų skolinga 59 mlrd. dolerių, jeigu pelnas nebūtų nukreipiamas per padalinį Airijoje.

Tuo tarpu rugpjūtį Europos konkurencijos tarybos vadovė Margrethe Vestager teigė, kad Airijos taip vertinama sutartis su „Apple“ gali būti vertinama kaip neteisėta valstybės pagalba korporacijai, dėl ko „Apple“ turėtų sumokėti 13 mlrd. mokesčių atgaline data.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(5)
(8)

Komentarai (5)