Norėjo užblokuoti „Telegram“, bet apsijuokė prieš visą pasaulį: užblokavo „Google“, „Amazon“, „Microsoft“, bet „Telegram“ veikia kuo puikiausiai  (1)

Cenzūra yra dalykas rimtas. Ir ne toks jau paprastas, kai čia įsikiša technologijos. Kai pagalvoji, lengva buvo nacistams knygas deginti – tuo tarpu paskutinis „Roskomnadzor“ pokštas prilygsta tokiai situacijai, kai norėdamas sudeginti knygas, netyčia padegi visas šalies bibliotekas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Viso šio nuotykio priešistorė yra tokia: programuotojas Pavelas Durovas (kuris, beje, sukūrė ir rusiškąjį „Facebooką“ – t. y. „Vkontakte“) sukūrė greitojo susirašinėjimo platformą „Telegram“, kuri veikia tiek kaip programėlė visų populiariausių operacinių sistemų telefonuose, tiek visų populiariausių operacinių sistemų kompiuteriuose, tiek naršyklės lange – bet sukūrė taip, kad visi jos duomenys yra šifruoti, ir neprieinami trečiosioms šalims – t. y. žmonėms, kurie tiesiogiai nedalyvauja pokalbyje.

Kas nebandė, todėl nelabai įsivaizduoja, kaip visa tai atrodo – na, vizualiai tai yra kažkas ganėtinai panašaus į „Facebook Messenger“ platformą, kur su adresatais gali kalbėtis tiek naudodamasis programėle telefone ar planšetėje, tiek naršyklės lange.

Taigi, visi duomenys programėlėje yra šifruojami – todėl neprieinami niekam iš šalies, o tame tarpe ir Rusijos Saugumo tarnybai FSB. Tad šie, paskelbę, kad programėle gali naudotis teroristai (nors gana akivaizdžiai labiau bijodami, kad ja naudojasi ir nesusekama tampa opozicija), pareikalavo, kad P. Durovas atskleistų jiems šifrus. 

P. Durovas – dabar, beje, gyvenantis Abu Dabyje – tokiems pageidavimams parodė pirštą. Kurį? Galite įsivaizduoti pagal savo pačių sugedimo laipsnį: mandagesni įsivaizduos nykštį, prakištą tarp smiliaus ir didžiojo, o ne tokie santūrus… na, nesvarbu.

O tada Rusijos tarnybos kreipėsi į Rusijos teismą, prašydamas leisti užblokuoti „Telegram“. Teismas leido. Ir antradienį Rusijos Ryšių reguliavimo tarnyba „Roskomnadzor“ ėmėsi reikalo. Ėmėsi taip, kad maža nepasirodė.

„Roskomnadzor“ aklai užblokavo 52.58.0.0/15, 18.196.0.0/15, 18.194.0.0/15 ir 35.156.0.0/14 potinklius, o tai reiškia – iš viso 6 500 000 IP adresų.

Pataisa: kol rašomas šis tekstas, buvo užblokuota dar apie 10 milijonų IP adresų, taigi dabar blokuotų IP yra apie 16 000 000.

Ir tarp tų 16 000 000 IP adresų yra priklausantys tiek „Amazon“, tiek „Microsoft“, tiek „Google“ – ir daug kitų. Ko pasekoje Rusijos gyventojai nebegali gauti „Windows“ atnaujinimų ar “Xbox“ žaidimų papildinių, naudotis „Office 365” ar pasiekti net ir rusiškų svetainių ar elektroninių parduotuvių, kurios saugomos „Amazon Cloud“ debesų saugykloje.

Žaidėjai nebegali prisijungti prie tokių populiarių žaidimų, kaip „Guild Wars 2“, „Splatoon 2“, „Vainglory“ ar „Star Citizen“.

Yra net nusiskundimų, kad rusai nebegali prisijungti prie net ir Rusijoje prie itin populiaraus socialinio tinklo „Odnoklasniki“ (nors pastarajame greitai atsirado pranešimas, esą viskas čia dėl planinių darbų. Savaitės dienos vidury. Yeah, right, kaip pasakytų amerikiečiai).

Sutriko net ir „MasterCard“ patvirtinimai apie operacijas, siunčiami trumposiomis SMS žinutėmis.

Na o vyšnaitė ant torto – „Telegram“ Rusijoje veikia ir toliau – ir net ir be papildomų proxy serverių naudojimo. Tiesa, reikia pripažinti, atsirado iki kelių valandų trunkantys užvėlavimai – bet visos žinutės vis tiek pasiekia adresatus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Adomas Rutkauskas
(184)
(6)
(178)

Komentarai (1)