Iš esmės keičiasi „Wi-Fi“ ryšio versijų pavadinimai: nuo šiol bus galima akimirksniu pasakyti, ar jūsų maršrutizatorius yra šiuolaikiškas  (5)

Jeigu Jums kada nors teko pirkti „Wi-Fi“ maršrutizatorių, tikriausiai bent akimis permetėte perkamo įrenginio technines charakteristikas, o dalis jų tikriausiai atrodė panašios į paukščių kalbą: kas, po velnių yra tas 802.11ac ir kuo jis skiriasi nuo 802.11n? Tačiau nuo šiol viskas bus paprasčiau ir skirtingos „Wi-Fi“ ryšio kartos bus numeruojamos, kad galima būtų nesunkiai suprasti, ar jūsų maršrutizatorius ar kitas įrenginys yra šiuolaikiškas, rašo „The Verge“.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-10-07 Iš esmės keičiasi „Wi-Fi“ ryšio versijų pavadinimai: nuo šiol bus galima akimirksniu pasakyti, ar jūsų maršrutizatorius yra šiuolaikiškas  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anksčiau „Wi-Fi“ versijos buvo nustatomos pagal raidę ar raidžių porą, užrašytą po skaičių sekos. Taigi naujausios kartos belaidis ryšys yra žymimas 802.11ac, ankstesnės versijos vadinosi 802.11n, 802.11g, 802.11a ir 802.11b. Pripažinkite, nelabai suprantama su technologijomis artimai nedraugaujančiam žmogui. Todėl organizacija, užsiimanti „Wi-Fi“ standartų kūrimu – „Wi-Fi Alliance“ – nusprendė žymėjimą pakeisti.

Pagal naują žymėjimo sistemą atsikratoma nieko nesakančių skaičių ir raidžių ir, pavyzdžiui, 802.11ac bus pervadintas į „Wi-Fi 5“ (nes chronologiškai tai yra penkta „Wi-Fi“ versija). O visas naujų „Wi-Fi“ žymėjimų sąrašas su naudojimo pradžios metais yra štai čia:

  • Wi-Fi 1: 802.11b (1999)
  • Wi-Fi 2: 802.11a (1999)
  • Wi-Fi 3: 802.11g (2003)
  • Wi-Fi 4: 802.11n (2009)
  • Wi-Fi 5: 802.11ac (2014)

Todėl dabar stovint parduotuvėje nebereikės krapštyti galvos ir bandyti atspėti, ar „ac“ yra geriau už „n“ versiją. Tiesiog pakaks prisiminti, kad didesnis versijos skaičius reiškia naujesnį standartą ir didesnę duomenų perdavimo spartą. O kadangi naujesni „Wi-Fi“ įrenginiai visuomet būdavo suderinami su senesniais, galėsite būti užtikrinti, kad „Wi-Fi 5“ maršrutizatorius galės susisiekti su „Wi-Fi 4“ įrenginiu (tačiau tarpusavyje „bendraus“ senesniu „Wi-Fi 4“ standartu).

„Wi-Fi Alliance“ netgi tikisi, kad naujasis žymėjimo būdas matytųsi ir telefonų ekranuose. Todėl, kai aljanso numatyti pokyčiai bus įtraukti ir į kompiuterių bei telefonų operacines sistemas, piktogramoje, žyminčioje belaidžio interneto veikimą, matysime, kuri „Wi-Fi“ versija tuo metu veikia. Taip pat „Wi-Fi“ versijos numerį matysime ir rinkdamiesi iš pasiekiamų „Wi-Fi“ prieigos taškų.

Naujoji vardinimo sistema galios ir ateities „Wi-Fi“ standartams. Taigi, jeigu pastaruosius metus domėjotės technologijų naujienomis, veikiausiai žinote, kad jau ne už kalnų yra 802.11ax belaidžio interneto standartas, kuris nuo šios bus vadinamas paprastesniu „Wi-Fi 6“ pavadinimu.

„Wi-Fi Alliance“ tikisi, kad programinės ir techninės įrangos gamintojai operatyviai prisitaikys prie naujos vardinimo sistemos ir ja pakeis senąją raidinę. Tikimasi, kad korektiškai bus atvaizduojami ir senesnių „Wi-Fi“ versijų skaičiai.

Kadangi „Wi-Fi Alliance“ vienija praktiškai visas stambesnes įmones, gaminančias produktus, gebančius susijungti „Wi-Fi“ ryšiu, galima manyti, jog aljanso sprendimai yra kolektyvinės verslų valios išraiška. Kitaip tariant, technologijų įmonės pritaria tokiam vardinimo pakeitimui ir netrukus pradės jį taikyti.

O pereinamuoju laikotarpiu – kol ne visi produktai bus sužymėti vienodai bei nevienodai ekranuose atvaizduos ryšio standartą – vartotojus gali gluminti šiokia tokia sumaištis. Ir galbūt reikės šiek tiek laiko apsiprasti su naujove.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(26)
(2)
(24)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: