Ir visgi jie tam ryžosi - Rusija bandys visiškai atsijungti nuo interneto  (3)

Rusijos valdžios institucijos ir pagrindiniai interneto paslaugų teikėjai planuoja ganėtinai ekstremalų eksperimentą: atsijungti nuo pasaulinio interneto, praneša zdnet.com, remdamiesi naujienų agentūros „RosBiznesKonsalting“ informacija.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Eksperimento tikslas – susirinkti įžvalgų ir gauti grįžtamąjį ryšį bei rekomendacijas įstatymo projektui, Rusijos Dūmoje pasiūlytam 2018 m. gruodį, modifikuoti.

Pirmasis šio įstatymo variantas numato, kad Rusijos interneto paslaugų teikėjai turi užtikrinti Rusijos interneto erdvės (toje šalyje dažnai vadinamos Runetu) nepriklausomu veikimu tam atvejui, jei dėl užsienio agresijos šalis būtų atjungta nuo likusio interneto.

Be to, Rusijos telekomunikacijų bendrovės taip pat privalėtų įdiegti „technines priemones“ visą Rusijos interneto srautą maršrutizuoti taip, kad jis eitų per mazgus, pavaldžius arba „palaimintus“ Rusijos telekomunikacijų reguliatoriaus „Roskomnadzor“.

„Roskomnadzor“ tikrins interneto srautą, kad galėtų blokuoti uždraustą turinį ir užtikrintų, jog Rusijos internautų duomenys keliautų tik šalies viduje bei nebūtų be reikalo nukreipinėjami per užsienyje esančias tarnybines stotis, kur galėtų būti perimti.

Bandymo data kol kas neskelbiama, bet manoma, kad jis įvyks iki balandžio 1 dienos – paskutinės datos, kai galima pateikti įstatymo – Skaitmeninės ekonomikos nacionalinės programos – projekto pataisas.

Atsijungimo nuo interneto eksperimentas buvo aptartas ir palaimintas Informacijos saugumo darbo grupės posėdyje sausio pabaigoje. Darbo grupei vadovavo Natalija Kasperskaja – Rusijos kibernetini saugumo įmonės „InfoWatch“ vadovė ir „Kaspersky Lab“ bendraįkūrėja. Grupėje yra pagrindinių Rusijos ryšio paslaugų bendrovių – „Beeline“, „MegaFon“, MTS, „RosTelekom“ ir kitų – atstovų.

Skelbiama, jog visi paslaugų teikėjai pritarė įstatymo tikslams, tačiau nesutarė dėl jo techninės pusės realizavimo: jų manymu tai gali sukelti didelio masto Rusijos interneto srauto sutrikdymus. Atsijungimo eksperimentas paslaugų teikėjams pateiktų duomenų apie tai, kaip į atjungimą realioje situacijoje reaguotų jų tinklai.

Svetainės finanz.ru skelbiamais duomenimis, atsijungimo eksperimentui pritaria ir bendrovės „Mail.ru“ bei „Yandex.ru“ 

Interneto izoliavimo projektą Rusijos vyriausybė vykdo jau daugelį metų. 2017-aisiais Rusijos pareigūnai viešai skelbė, jog iki 2020 m. 95 proc. šalies interneto srauto ketina siųsti be naudojimosi užsienio šalyse esančia infrastruktūra. Valdžios iniciatyva Rusijoje pastatytas vietinis Domenų vardų sistemos (DNS) serveris, kuris pirmą kartą išbandytas dar 2014 metais ir vėliau bandytas 2018-aisiais. Šis serveris taps vienu iš svarbiausių Runeto komponentų planuojant skaitmeniniu būdu atjungti Rusiją nuo likusio pasaulio. Tikimasi, kad įstatymas, kuriam pritaria ir Vladimiras Putinas, bus priimtas. Diskusijos daugiausiai vyksta tik dėl tinkamiausių techninių metodų Rusijos vartotojus ir valstybės institucijas atjungti nuo pasaulinio tinklo taip, kad jie patirtų mažiausiai nepatogumų. Visas technines infrastruktūros modifikacijas, būtinas galimybei atsijungti nuo interneto užtikrinti, finansuos Rusijos vyriausybė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(26)
(23)
(3)

Komentarai (3)