Rusija jau rado kuo pakeisti x86 architektūros Intel/AMD procesorius – pagelbės Kinija, bet yra rimta bėda  (1)

Intel ir AMD procesoriai nebeprieinami, tad Rusija alternatyvų ieško Kinijoje.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-21 Rusija jau rado kuo pakeisti x86 architektūros Intel/AMD procesorius – pagelbės Kinija, bet yra rimta bėda  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ką darytumėte, jeigu jūsų šalyje Intel ir AMD nustotų pardavinėti procesorius? Rusija sprendimo ieško Kinijoje.

Kai Rusija užpuolė Ukrainą, prie sankcijų prisijungė ir AMD bei Intel – sustabdydamos procesorių pardavimą šalyje. Rasti pamainą x86 procesoriams, kurie galėtų vykdyti įprastas programas nelengva užduotis, bet, panašu išspręsta.

Kaip praneša Tom's Hardware (atsidaro naujame lange), pagrindinių plokščių gamintojas Dannie (atsidaro naujame lange) paleido naują micro-ATX pagrindinę plokštę Rusijoje, palaikančią KaiXian KX-6640MA sistemą luste (SoC). Ją sukūrė Kinijos puslaidininkių kompanija Zhaoxin, kuri yra bendra VIA Technologies ir Shaghajaus municipaliteto įmonė.

KaiXian KX-6640MA procesoriuose naudojamas x86 instrukcijų rinkinys, tad jos turėtų vykdyti programinę įrangą, skirtą Intel ir AMD platformoms. Bloga žinia, kad tos programos bus atliekamos nelabai našiai.

CPU Benchmark išbandė keturių branduolių, keturių gijų lusto versiją, veikiančią 3GHz dažniu, 70W TDP ir daugiagijinėse operacijose jis surinko 1 566 taškus CPU Mark (atsidaro naujame lange). Palyginimui, Core i3-12100F surenka 14 427 (atsidaro naujame lange), o Ryzen 5 5500 pasiekia 19 885 (atsidaro naujame lange). Panašus našumo atotrūkis žioji ir vienagijėse operacijose — 722 taškai prieš 3 525 Core i3, ir 3 084 Ryzen 5.

 

Manote, kad skirtumas tarp našumų pernelyg didelis? Iš tiesų situacija dar blogesnė. Dannie procesorius skirtas naudoti tiek darbo, tiek nešiojamuose kompiuteriuose, tad jo TDP apribotas iki 25W ir veiks 2,1 – 2,7GHz taktiniu dažniu. Pliusas, kad Dannie parinkta aštuonių branduolių versija, kas suteikia pranašumą prieš aukščiau aprašytą keturių branduolių versiją.

Galima užtikrintai sakyti, kad KaiXian KX-6640MA procesorių Rusijos valdžia galės vadinti vakarietiškų alternatyvų pakaitalu, tačiau tai jokiu būdu negarantuoja, kad jis susidoros su visomis užduotimis. Tiesą sakant, bet kokia veikla už operacinės sistemos ir biuro programinės įrangos veikimo ribų gali būti našta. Bet kadangi Rusija nusiteikusi legalizuoti programinės įrangos piratavimą, bent jau galės daug eksperimentuoti, ieškodami, kas veikia, neišlaidaudami programoms.

Matthew Humphries
www.pcmag.com




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(5)
(3)

Komentarai (1)