Kalbantis garsusis Leonardo Da Vinčio portretas Mona Liza  (0)

Retas meno kurinys apgauptas tokia paslaptimi kaip Leonardo Da Vinči nutapytas nežinomos moters portretas Mona Liza. Jis žadina vaizduotę visiems - rašytojams, istorikams, menininkams ir netgi mokslininkams. Japonų mokslininkai netgi sukūrė programinį modelį, "atkuriantį" originalų Mona Lizą balsą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Monos Lizos šypsena galbūt amžiams liks paslaptimi, užtai dabar japonų akustikos eksperto dėka galima išgirsti, kaip būtų skambėjęs jos balsas. Dr. Matsumi Suzuki, paprastai padedantis kriminaliniams tyrimams, išmatavo garsiojo Leonardo da Vinci XVI a. tapyto portreto herojės veidą ir rankas, pagal tai nustatė, neva jos ūgis buvo 168 cm, ir sukūrė jos kaukolės modelį. Būtent pagal kaukolę, pasak mokslininko, galima rekonstruoti žmogaus balsą. Tokiu pat metodu seniau buvo atkurti įvairių įžymybių balsai, beveik nesiskyrę nuo originalų, vėliau naudoti filmų įgarsinimui. Japonų ekspertas mano, kad jo rekonstrukcija yra 90 proc. tiksli.

Garsioji Mona Liza

Kaip paaiškėjo Mona Liza prakalbo labai žemu moterišku balsu - tai lėmė gana masyvi veido forma ir smakro duobutė. Iš pradžių mokslinikai norėjo prakalbinti Mona Lizą japoniškai, tačiau vėliau suprato jog ši kalba neatitiks jos natūralaus įvaizdžio. Todėl siekdami sumodeliuotam balsui suteikti natūralias intonacijas mokslininkai panaudojo tikros gyvos italės balso įrašą.

Šį balsą galima išgirsti ir internete. Seniau dar veikė originalus puslapis, skirtas šiems tyrimams http://promotion.msn.co.jp/davinci/voice.htm, tačiau rašant šį straipsnį prisijungti nepavyko. Galbūt tai laikini nesklandumai. Tačiau Moną Lizą išgirsti galima ir Reuters agentūros naujienų puslapyje. Balsas kartu su video patalpintas Flash filmuke - iš pradžių reikia palaukti kol baigsis Reuters reklama ir Mona Liza ryšis pakalbėti su Jumis. 

Ji Jums itališkai pasakys tokius žodžius:

"Mano vardas yra Mona Liza. Mano asmenybė apgaupta paslaptimi. Kai kurie žmonės mano, jog aš esu Mary Magdalene, kiti jog Lady Gioconda arba Isabella D'Este, Da Vinci motina, o kai kurie mano, jog aš esu pats Da Vinci. Kad ir kaip ten būtų, galiu pasakyti vieną - esu pati mylimiausia pasaulyje moteris su pačia paslaptingiausia šypsena

Kas gi iš tikro pavaizduota garsiajame Leonardo Da Vinči paveiksle ginčyjamasi iki šiolei. Tačiau kol kas tai lieka paslaptimi.

Mokslininkai, vadovaujami Matsumi Suzuki pabandė tokiu pat metodu sukurti ir pačio dailininko modelį. Projekto galas sutapo su filmo "Da Vinčio kodas" premjera, tačiau skirtingai nei filmas pats projektas nenusisekė - dėl didelės Da Vinčio barzdos nesimato jo veido formos, todėl pagal tokią metodiką atkurti jo balso nepavyko.

 


Parengta pagal

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (0)

Susijusios žymos: