Web 3.0: pirmieji žingsniai  (2)

Šią savaitę internetas žengė dar vieną žingsnį naujosios Web 3.0 eros link. Kompanija „Cognition technologies” pranešė jog paleido pirmajį interneto indeksavimo variklį, kuris ne tik rinks pavienius žodžius bei raktažodžius, bet ir jungs juos tarpusavyje pagal tai kokią jie reikšmę turi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sistema sukurta taip, kaip veikia mūsų smegenys, kiekvieną žodžio reikšmę mes asocijuojame su kitu žodžiu ar jo reikšme – mokslininkai tai vadinama semantiniu ryšiu. Semantinis internetas daugelio konferencijų bei Web 2.0 renginių metu buvo akcentuojamas kaip pagrindinis ateities interneto tikslas, todėl dabartinis, naujo indeksavimo variklis gali tapti pamatu ateities paieškos sistemoms, bei gali padaryti didelę įtaką šiuolaikinio interneto raidai.

Kol kas indeksavimo variklis supranta ir ryšius tarp žodžių dėlioja tik anglų kalba, tačiau tikimasi, jog pasiteisinus indeksavimo roboto prototipui jį bus galima nesunkiai išmokinti ir kitų kalbų. Kad dar lengviau suprastumėme kas yra semantinė paieška kūrėjai pateikia pavyzdį: jeigu paieškos laukelyje įvesite žodžius „melancholiškos dainos su paukščių balsais“ ši užklausa bus suprantama netik pagal žodžius paieškos laukelyje, paieška automatiškai ieškos visų dainų, kurios yra lyriškos bei liūdnos ir kuriose skamba kokio nors paukščio balsas, lygiai taip kaip konkrečias žodžių reikšmes suprantame mes – nesusiaurindami jų iki pavienių žodžių reikšmės.

Web 3.0 tikslas – skukurti dirbtinio intelekto robotus, kurie keliaudami per šiuolaikinio interneto informacijos klodus rastų atsakymus į visus įmanomus klausimus, o prireikus sugebėtų šia informacija lanksčiai pasidalinti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
(0)
(4)
(-4)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: