Pekino draudimas naudoti anglį gali žymėti šio kuro pabaigą  (6)

Ar pasaulio anglies naudojimas artinasi prie savo piko?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai skamba mažai tikėtina, ypač žinant, kad šios juodos medžiagos poreikis pastarąjį dešimtmetį šoko aukštyn. Bet nuo 2020 metų Pekinas žada uždrausti anglių deginimą šešiuose centriniuose regionuose. Jei nuo anglių atsitrauks energijos ištroškusi Kinija, paties nešvariausio kuro naudojimo sumažėjimas gali būti pasiekiamas ranka.

Pekino planą pirmadienį paskelbė miesto Municipalinis aplinkos apsaugos biuras. Tai nėra tuščia svajonė. Pirmoji iš keturių didelių anglį naudojančių jėgainių, Gaojing, uždaryta praeitą mėnesį. Miestas planuoja uždaryti likusias iki 2016 m. galo, nors dvi liks funkcionalios, tačiau užkonservuotos nenumatytiems atvejams.

Vyksta keturių naujų dujas naudojančių jėgainių ir dujotiekio iš Shaanxi provincijos statybos darbai. Mažesni anglis kūrenantys fabrikai ir katilinės iki 2020 taip pat turės būti uždaryti arba išsikelti.

Pekinui pernakt savo oro išsivalyti nepavyks. Remiantis praeitų metų Kinijos mokslų akademijos ataskaita, automobiliai ir kiti įrengimai yra didžiausias mirtinų kietųjų dalelių miesto smoge šaltiniai, lenkiantys anglį. Prisideda ir dulkių audros.

Atsikratyti juodulių

Kaip bebūtų, anglies uždraudimas būtų didžiulis posūkis. Kinija sudegina pusę visos anglies. Nuo 2000-ųjų metų anglies dalis pasaulinėje energijos gamyboje išaugo nuo 25 iki 30 procentų, ir Kinijos dalis šiame augime yra 82%.

Pasipriešinimas angliai Kinijje kyla dėl viešo pasipiktinimo žudikiškais smogais, ne vienais metais sutrumpinančiais žmonių gyvenimo trukmę. Pernai vyriausybė uždraudė naujas anglimi kūrenamas jėgaines apie smogo kamuojamą Shanghai'ų ir Guangzhou.

Kinijos anglies sunaudojimo augimas sumažėjo nuo 18 procentų per metus prieš dešimtmetį iki 3 procentų dabar. Vartojimas tikriausiai mažės po 2020 m., sako Nan Zhou iš Lawrence Berkeley Nacionalinės laboratorijos Kalifornijoje. Iki tol Kinijoje bus daugiau antismoginio reguliavimo ir ekonomika mažiau priklausys nuo daug energijos reikalaujančios pramonės, ir jos stambios investicijos į atsinaujinančius šaltinius, branduolinę energetiką ir energijos naudojimo efektyvumą ims duoti vaisius.

Tai reiškia, kad anglies naudojimo Kinijoje tendencijos gali tapti pasaulinėmis. Niujorko Citi Research analitikų 2013 pranešimas sako, kad pasaulinis anglies gavybos bumas gali baigtis, kadangi dėl Kinijos atsitraukimo šachtos gali tapti nebereikalingos.


Fred Pearce
New Scientist

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai (6)