Nežemišką gyvybę stabdantis užburtas klimato ratas  (0)

Kai kurios į Žemę panašios planetos gali būti užstrigusios užburtame rate, darančiame gyvybės egzistavimą labai menkai tikėtinu. Sudėtingos gyvybės išsivystymui reikia stabilaus, šilto klimato, tačiau be sudėtingos gyvybės klimatas gali taip ir nesistabilizuoti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemėje vyksta anglies ir silicio ciklas, geologinio laiko masteliu veikiantis kaip termostatas. Aukšta temperatūra paspartina silikatinių uolienų dūlėjimą, ir augalai ima intensyviau šalinti anglies dvideginį iš atmosferos į vandenyną. Žemesni CO2 lygiai sukelia temperatūros žemėjimą, lemiantį apledėjimo plitimą ir lėtesnę silikatų eroziją. Atmosferos CO2 lygis vėliau pakyla, kartu keldamas ir temperatūrą.

„Kyla natūralus klausimas, kaip efektyviai [šis ciklas] vyksta kitose planetose,“ sako Kristen Menou iš Toronto universiteto Kanadoje.

Menou omenyje turėjo į Žemę panašias planetas, skriejančias tolimajame savo žvaigždės gyvenamos zonos pakraštyje, gaunančias nedaug šviesos. Menou analizė rodo, kad be sudėtingų augalų šios planetos didžiąją laiko dalį liktų apledėjusios ir tik trumpam galėtų išlaikyti pakankamai skysto vandens, kad galėtų įsitvirtinti gyvybė (arxiv.org/abs/1411.5564).



New Scientist № 2998

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Input.lt
Input.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai (0)