„Hyper-Threading“ technologija ir kuo ji naudinga (Situacija 2017 metais)  ()

Centriniai procesoriai palaikantys techninį „Hyper-Threading“ sprendimą turi ne tik fizinius, bet ir loginius branduolius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Būtent toks sprendimas operacinės sistemos ar programinės įrangos lygmenyje leidžia virtualiai imituoti scenarijų, kuris sukuria įvaizdį, kad procesorius turi kur kas daugiau integruotų branduolių nei iš tikrųjų jų yra fiziškai.

Kiekvienas procesoriaus branduolys tam tikru laiko momentu geba aptarnauti tik vieną užklausą. Taigi, žiūrint teoriškai, didėjant branduolių skaičiui (tiek fizinių, tiek loginių) per tą patį laiko momentą CPU lygiagrečiai bus pajėgus aptarnauti kur kas daugiau užklausų, o tai nulemia didesnį bendrą jo našumą.

Praktiškai ši technologija pasiteisina tik tada, kai vykdomos programos pritaikytos darbui su didesniu branduolių kiekiu – apie tai skaitykite straipsnyje „Branduoliai procesoriuose: kodėl skiriasi jų skaičius ir kaip jie lemia bendrą procesoriaus našumą“.

Taigi, „Hyper-Threading“ technologija bus naudinga tik tuo atveju, kai vykdomos programos galės išnaudoti kiek daugiau branduolių, nei jų yra fiziškai. Apie optimalų fizinių branduolių kiekį rašėme straipsnyje „Branduoliai procesoriuose: koks jų kiekis yra optimalus?“. Jeigu planuojate įsigyti procesorių, kurio branduolių kiekis mažesnis už optimalų arba aiškiai žinote, kad bus programų, kurioms reikia daugiau branduolių, nei jų turės perkamas procesorius, tuomet  „Hyper-Threading“ technologija pravers, priešingu atveju ji nevaidins didelės reikšmės.

Šiuo metu visi rinkoje parduodami „Core i7“ centriniai procesoriai palaiko „Hyper-Threading“ techninį sprendimą, todėl kiekvienas šešių branduolių CPU lygiagrečiai yra pajėgus apdoroti net 12 skirtingų duomenų srautų. Tuo tarpu keturių branduolių „Core i7“ lygiagrečiai aptarnauja aštuonis, o dviejų branduolių keturis duomenų srautus.

Tačiau „Core i5“ atveju „Hyper-Threading“ techninį sprendimą palaiko tik dviejų branduolių CPU modeliai. Tai reiškia, kad šiuo metu tik dviejų branduolių „Core i5“ CPU gali veikti kaip keturių branduolių centrinis procesorius. Vis dėlto jeigu „Core i5“ turės keturis fizinius branduolius, tai su „Hyper-Threading“ techniniu sprendimu jis jau bus nesuderinamas ir veikti kaip aštuonių branduolių CPU negalės. Taigi, „Core i5“ atveju keturis nepriklausomus duomenų srautus tuo pačiu laiko momentu gali aptarnauti tik arba keturis fizinius branduolius turintis, arba du branduolius ir „Hyper-Threading“ techninį sprendimą palaikantis centrinis procesorius.

Kadangi visi šiuo metu rinkoje platinami „Core i3“ CPU turi du fizinius branduolius, jie nepriklausomai nuo pasirinkto modelio visuomet palaiko ir „Hyper-Threading“ techninį sprendimą. Tai reiškia, kad bet kuris „Core i3“ serijos centrinis procesorius tuo pačiu laiko momentu maksimaliai gali aptarnauti iki keturių nepriklausomų duomenų srautų.

Nuo 2017 m., jau ir naujieji „Intel Pentium“ gavo „Hyper-Threading“ techninį sprendimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: