Kokia yra tikroji DRAM dažnio įtaką žaidžiant žaidimus? Maksimaliai 2666 MHz dažnį palaikanti „Asus TUF H370-Pro Gaming“ prieš Z370 platformą - testai ir jų rezultatai (Apžvalga)  (1)

Sunku pasakyti, kurį H370 pagrindinių plokščių apribojimą lyginant su Z370 žino mažiau besidomiantys kompiuteriais. Ar tą, kad pagrindinės plokštės su H370 mikroschemų rinkiniais neleidžia spartinti K raide pažymėtus 8-os kartos „Intel“ procesorius, ar tą, kad maksimalus operatyvios atminties dažnis gali siekti tik 2666 MHz.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip ten bebūtų, H370 labiausiai laukė tie, kurie ketina įsigyti non K „Coffee Lake“ procesorių ir norėjo sutaupyti keletą dešimčių eurų. „Asus TUF H370-PRO Gaming“ tikrai nėra pigiausias H370 modelis, kuris leistų sutaupyti maksimalią sumą, tačiau mes ją norime panaudoti neįprastam tyrimui, susijusiam su DRAM dažnio įtaka žaidimų spartai.

Tyrimo esmė daugmaž tokia. Į kuo daugiau fps 1080p raiškoje orientuotas žaidėjas perka viskas, kas dabartiniam gaming‘ui geriausia, įskaitant i7-8700K procesorių ir GTX 1080 Ti vaizdo spartintuvą, bet žino, kad spartinimu neužsiims, todėl pardavėjas pasiūlo pakeisti daugiau nei 200 € kainuojančią high-end Z370 pagrindinę į pigesnę H370. Non K i7-8700 modelio nesiūlo, nes jis Turbo režimu veiks 100 MHz lėčiau, be to, juo atsikratyti turguje bus sunkiau. Bandydamas būti teisingu konsultantas netgi komplektuoja 2666 MHz atmintį. Tuo pačiu apsieinama be įmantraus CPU aušinimo ir pirkėjas išsirenka talpesnį SSD kaupiklį. Klausimas, ar iš pažiūros tikrai padėti norintis konsultantas nepadarė klaidos galimai nurėždamas spartos parenkant H370 platformą, kurioje DRAM gali dirbti maksimaliu 2666 MHz dažniu?

Pakuotė ir komplektacija

TUF pagrindinei plokštei skirta mažesnė nei aukštesnės klasės ROG modeliams dėžė, ant kurios gamintojas akcentuoja „AURA Sync“ pašvietimą, TUF klasės komponentus ir sustiprintą PCIe x16 lizdą. Šios savybės nėra retos - jų neturi tik visiški low-end modeliai.

 

Vertingiausiais priedais galima laikyti SATA kabelius ir CPU diegimą palengvinantį plastmasinį gidą. Kažkam gali prireikti firminių lipdukų, o kitą sudomins specialus sertifikatas, kuriame rasime kokiom negandom kokia VRM grandinės dalis yra atspari. Pavyzdžiui, kondensatoriai sėkmingai įveikė specifinius vibracijos, terminio šoko, drėgmės testus, taip pat neišsigando žiupsnelio druskos...

Specifikacijos


Žvilgsnis iš arčiau į TUF H370-Pro Gaming

Asmeniškai senokai teko susidurti su viduriniosios klasės ATX pagrindine plokšte. Tiesą pasakius, pagal išmatavimus tai netgi truputį mažesnis produktas už ATX formatą. Jog TUF H370-Pro Gaming priklauso būtent šiai kastai geriausiai patvirtina mažas pagrindinės plokštės svoris. Kadangi montažinė plokštė nelaiko masyvių radiatorių skundų dėl išlenkto PCB nėra. „Asus“ pasirinko juodos/pilkos spalvų kombinaciją - „karinio“ tipo produktui tai pakankamai tinkantis įvaizdis. Šviesios spalvos firminiai TUF logo ant I/O dangtelio išsiskiria turbūt labiausiai, tačiau tai nėra tas pagrindinis akcentas. Dėmesį reikėtų atkreipti į dešinįjį PCB kraštą. Jis nėra lygus - dantukuose turime gelsvas juostas ir TUF GAMING užrašą. Beveik nėra abejonių, kad juose integruoti RGB diodai.

Nugarinėje dalinėje matome netgi labiau išreikštą piešinį. Ar taip reikėjo stengtis - klausimas, nes didžiąją jo dalį vis tiek uždengs korpuso sienelė. RGB diodai ant dantyto krašto turi kažkiek daugiau prasmės.

Vienas 8-pin EPS12V maitinimo lizdas integruotas virš tos VRM grandinės dalies, kuri atsakinga už integruotą grafiką. 4-pin CPU_FAN lizdas daugmaž PCB krašto centre. Visai šalia jo matomas pagrindinis ASP1400CTB PMW valdiklis, po kuriuo greičiausiai slepiasi „Richtek“ produktas, kadangi ant PCB radome papildomą „Richtek“ draiverių. Tai parodo, kad PWM valdiklyje integuotų draiverių 4+2 fazių konfigūracijai neužteko. 4-ios fazės tenka CPU, 2-i integruotam grafikos posistemiui. Tris CPU galios blokus sudaro 4C06B ir 4C10B tranzistorių poros, o ketvirtosios fazės bloką du 4C10B. Kitose trijose fazėse aukštesnei pusei naudotas tranzistorius dabar integruotas ir žemesnėje pusėje. Visų gamintojas „On Semiconductor“. Viena iš dviejų iGPU fazių turi 2x 4C06B ir 1x 4C10B kombinaciją. Padvigubindama 4C06B „Asus“ bando sumažinti temperatūras - gal ir protingas sprendimas, kadangi ant iGPU tranzistorių radiatoriaus nėra. Kiekvienas galios blokas gauna po vieną induktorių. Filtravimui pasirinkti 5K kondensatoriai, kurie 105 °C temperatūroje privalo tarnauti 5000 valandų. VRM grandinė paprasta ir kažko daugiau spartinimo nepalaikančiai pagrindinei plokštei nereikia.

 

Iš aliuminio pagamintas VRM radiatorius tvirtinamas spaustukais. Vertinant sukuriamą kontaktą tai mažiau efektyvus metodas už varžtų naudojimą. Plastmasinis gaubtas užstoja tik labai nedidelę radiatoriaus dalį.

 

Norint, kad atmintis veiktų dual channel režimu, būtina modulius statyti į vienoda spalva pažymėtus DIMM lizdus. Kaip jau akcentavome, visos H370 mikroschemų rinkinį turinčios pagrindinės plokštės palaiko maksimalų 2666 MHz DRAM dažnį. Maksimalus kiekis - 64 GB. Statomi DDR4 moduliai negali turėti klaidų taisymo mechanizmo ir privalo būti Un-buffered tipo.

Iš kitos DIMM lizdų pusės integruotas 4-pin CHA_FAN1 lizdas ir statmena USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s) galvutė. Palei pat šoną išdėstyta eilė indikacinių LED diodų. Šis metodas ne pats informatyviausias, tačiau leidžiantis bent nustatyti su kuo susijusi problema.

TUF H370-Pro Gaming turi du mechaninius PCIe 3.0 x16 lizdus, iš kurių vienas yra sustiprintas ir mažiau jautrus laužimo jėgoms, sukeliamų sunkių bei ilgų vaizdo plokščių. Žemiau esančio lizdo elektrinis pralaidumas ribojamas iki x4, todėl galimas tik 2-way „CrossFireX“ palaikymas, šone paliekant SLI, kuriai reikia bent x8. PCIe x16 lizdai praskirti dvejais PCIe 3.0 x1 lizdais, taip sukuriant pakankamą tarpą tiems, kurie vis tik naudos dvi vaizdo plokštes. Dar du PCIe 3.0 x1 lizdais integruoti po „apkarpytu“ mechaniniu x16 lizdu.

Pagrindinis M.2 lizdas pastatytas tarp LGA1151 ir pirmojo PCIe x16 lizdų. 32 GB/s pralaidumą užtikrinantis M.2 skirtas tik PCIe magistralę turintiems SSD kaupikliams. Jame telpa 2242, 2280 arba 22110 formato kaupiklis, kuris papildomo aušinimo iš „Asus“ negaus.

Papildomo M.2 lizdo pralaidumas apribotas iki 16 Gb/s, tačiau jis geba atpažinti ir SATA magistralę naudojančius kaupiklius. Šis lizdas yra idealus variantas nenorintiems korpuse matyti SATA kabelių. Tiesa, užpildžius M.2 SATA įrenginiu prarandamas vienas iš dviejų paguldytų SATA III portų. Pagal „Asus“ pateikiamą informaciją, abu lizdai tinkami draugystei su „Intel Optane“ įrenginiais.

TUF turi dar keturis SATA portus, tik jau nepakreiptus 90° kampu. Toks sprendimas nieko neturėtų stebinti, nes vertikalių SATA lizdų pasitaiko net 200 eurų kainuojančiose Z370 pagrindinėse plokštėse. RAID 0, 1, 5 ir 10 masyvai galimi su visais šešiais SATA portais.

H370 mikroschemų rinkinys aušinamas protingų gabaritų radiatoriumi. Panašu, kad jis neslepia jokio pašvietimo ir visą estetinį vaizdą formuoja firminis TUF piešinys - lipdukas. Panašios pailgos formos radiatorių paskutinį kartą matėme ant Z170 pagrindinės plokštės iš MSI.

Korpuso jungtys keliauja į dešinėje pusėje esančią jungčių panelę. Tarp jos ir poros USB 2.0 galvučių įspraustas trumpiklis, anuliuojantis BIOS nustatymus. Asus duoda vieną 4-pin RGB galvutę (+12 V, 2 A), palaikančią iki 5050 diodų. Kairėje pusėje lieka AAFP ir senoviška COM jungtis.

 

„Realtek ALC887“ kodeką RMAA testuose matėme labai seniai, tačiau ypatingų stebuklų nesitikime, nors „Asus“ pasitengė ant jo uždėti EMI dangtelį, priskyrė kokybiškus „Nichicon“ kondensatorius, be to atskyrė ne vien garso posistemę nuo bendro PCB, bet ir išsluoksniavo kairįjį ir dešinįjį garso kanalus.

I/O panelė paslėpta po plastmasiniu dangteliu. Šiek tiek gauname morališkai senstelėjusių jungčių, kaip PS/2 ir 2x USB 2.0. Vienintelis RJ-45 susietas su gigabitiniu Intel I219V valdikliu. Tiek du mėlyni USB 3.1 Gen 1 (5 Gb/s), tiek žalsvi USB 3.1 Gen (10 Gb/s) lizdai sujungti su H370 mikroschemų rinkiniu. C tipo lizdo pralaidumas siekia 5 Gb/s, tai USB 3.1 Gen 1 kartos lizdas. Nors garso kodekas palaiko 7.1 kanalų garsą, tačiau tik trys audio išvestys padiktuoja, kad 7.1 garsui reikės naudoti ir priekinę korpuso jungtį. Vaizdą išvesti galima naudojant D-Sub (1920 x 1200@60 Hz, HDMI (4096 x 2160 @24 Hz/2560 x 1600 @60 Hz) arba DisplayPort (4096 x 2304 @60 Hz).

Kokį scenarijų su Z370 pasirinksime palyginimui?

„Asus TUF H370-PRO Gaming“ motininės plokštės BIOS‘e ėmėme ieškoti Multi Core Enhancement nustatymo. Z370 pagrindinėse plokštėse ši funkcija K serijos procesoriams leidžia nepaisyti „Intel“ sukurtų Turbo 2.0 gairių – visi procesoriaus branduoliai priverčiami dirbti vienam branduoliui taikomu maksimaliu Turbo dažniu. Jau ne kartą įsitikinome, kad suporavus Z370 su spartinimo nepalaikančiu „Coffee Lake“ procesoriumi MCE funkcija neleidžia apeiti Turbo gairių. Ji tiesiog panaikina TDP limitą. Iš to apčiuopiamos naudos gali gauti nebent tie, kurie naudoja AVX instrukcijas naudojančias programas. Panaikintas TDP limitas leis procesoriui operuoti maksimaliu dažniu, tačiau ne didesniu nei jis užkoduotas Turbo gairėse. Gamykliškai „Asus ROG Maximus X Hero“ pagrindinės plokštės, su kuria atliksime palyginimą, BIOS'e MCE funkcija nustatyta auto parinkčiai. Kadangi kitas galimas nustatymas yra disabled būtų galima pagalvoti, kad MCE aktyvuota, tačiau taip nėra. Norint tai padaryti būtina pakeisti Per Core pasirinkimą į Sync All Cores laukelyje CPU Core Ratio.

H370 pagirindinės plokštės BIOS'e nieko panašaus į MCE nerandame. Įdomesniu nustatymo tampa CPU Power Enahancement, kuris, sprendžiant iš pavadinimo, turėtų padidinti CPU TDP limitą. Išbandę šią funkciją su dviem skirtingais procesoriais, i5-8400 ir i7-8700K, nieko panašaus į spėjamą efektą neišvydome. Nepriklausomai opcija parinkta auto ar išjungta, naudojant „Prime95“ su AVX instrukcijomis, i5-8400 vistiek ima mažinti savo dažnį (iki 3,2-3,3 GHz) kad įtilptų į savo TDP. „Core i7-8700K“ dažnis nemažėja - išlieka lygus 4,3 GHz, kas atitinka maksimalų Turbo esant apkrautiems visiems procesoriaus branduoliams.

Naujovės „Asus“ UEFI BIOS'e

Iš pirmo žvilgsnio EZ Mode atrodo sau įprastai. Taip ir yra. Rodoma kurie DIMM ir SATA lizdai užimti, ventiliatorių sūkiai, CPU ir pagrindinės plokštės temperatūros, bendra informacija apie DRAM modulius, leidžiama koreguoti boot įrenginių seką... Tik akylesni pastebės, kad „Asus“ pridėjo dvi naujas funkcijas.

Iki šiol paieškos variklį buvome matę tik MSI pagrindinėse plokštėse. Norėdami sumažinti CPU kaitimą (imame kaip pavyzdį) nusprendėme išjungti „HyperThreading“ technologiją, tačiau negalime jos greitai rasti tarp BIOS nustatymų. Įrašius į laukelį hyper mums išmetami visi nustatymai, turintys šitą žodį. Vartotojas iškart gauna galimybę pakeisti nustatymo opciją.

Anksčiau RGB efektai arba AURA funkcija dažniausiai būdavo integruota Advanced skiltyje. Dabar „Asus“ integravo on the fly nustatymą, kuriuo galima įjungti arba išjungti pagrindinės plokštės RGB efektus. Pakeitimai įsigalioja po sistemos perkrovimo.

Toliau bėgant pro pagrindinius nustatymus matome, kad LLC turi net septynis lygius, tačiau šios funkcijos naudingumas šioje platformoje kelią klausimų.

 

Įrankių paketas visiškai standartinis, t.y. BIOS'o atnaujinimo įrankis EZ Flash 3, profiliavimo įrankis, leidžiantis jame išsaugoti savo nustatymus, taip pat informacinės programos, suteikiančios bendrinės informacijos apie vaizdo spartintuvą ir DRAM modulius.

TUF H370-Pro Gaming neturi VRM temperatūrą rodančio sensoriaus, tačiau šios platformos pagrindinėms plokštėms jis ir nėra itin reikalingas. Džiugu, kad abu CHA_FAN lizdai geba valdyti ne tik PWM ventiliatorius, bet ir keičiant įtampą turinčius 3-pin jungtį.

 

 

Garso posistemės testavimo rezultatai

RMAA rezultatai aiškiai parodo, kad susidūrėme su žemesnės klasės kodeku už ALC1220. Dinaminis diapazonas neviršijo 86 dBA, o triukšmo lygis nusileido vos žemiau -86 dBA. Prisimename, kad ALC1220 kodeką turinčios pagrindinės plokštės lengvai pasiekia (-)100 dBA vertes. Harmoninis iškraipymas lygus 0,0033 % - tai ne ką prastesnis rodiklis už matytus ALC1220 kodeką naudojančiose pagrindinėse plokštėse.

ALC887 sugeba pasiekti galutinį įvertinimą very good, ką daro ir ALC1220, tačiau tarpiniai rezultatai gerokai kuklesni. Turime tik vieną excellent įvertinimą, kai ALC1220 paprastai surenka tokius šešis - septynis. Įsimaišo ir vienas average įvertinimas, kuris su ALC1220 nepasitaiko.

Testavimas

Žaidimai su maksimaliais in-game nustatymais testuojami dukart nustačius 1920 x 1080 rezoliuciją, po to suskaičiuojant fps vidurkį bei 1 proc. ir 0,1 proc. mažiausių fps reikšmių vidurkius su OCAT arba FRAPS įrankiais. Integruoti testavimo įrankiai naudojami tik „Middle-earth: Shadow of War“ ir „Total War: Warhammer“ žaidimuose, o real game sesija trunka 120 sekundžių. Ten kur yra palaikymas, naudojamas DirectX 12 arba „Vulkan“ API.

Testavimo sistemą sudarė:

  • Procesorius: Intel Core i7-8700K (4,3 GHz/ HT on)
  • Pagrindinės plokštės: Asus ROG Maximus X Hero
  •                                    Asus TUF H370-Pro Gaming
  • Vaizdo plokštė: Asus ROG Strix GTX 1080 Ti OC (ForceWare 391.35 WHQL)
  • Operatyvioji atmintis: G.SKILL TridentZ DDR4 2x 8 GB 2666/3600 MHz CL16
  • SSD kaupiklis: OCZ Vector 150 120 GB
  • HDD: Seagate Surveillance 6 TB 7200 RPM
  • Maitinimo šaltinis: Corsair AX860i
  • Korpusas: Phanteks Enthoo Primo
  • Monitorius: AOC U2868PQU
  • Operacinė sistema: Windows 10 Home

 

Naujausia AIDA64 versija nesugeba tiksliai identifikuoti TUF pagrindinės plokštės

 

 

Rezultatai: Battlefield 1, Dirt 4

 

Rezultatai: DOOM, Hitman, Far Cry 5, GTA V

 

 

Rezultatai: Mafia III, Mass Effect: Andromeda, Middle-earth: Shadow of War, Prey

 

 

Rezultatai: Rise of the Tomb Rider, The Witcher 3: Wild Hunt, Total War: Warhammer, Wolfenstein II: The New Colossus

 

Energijos sąnaudos

Sistema su „Asus TUF H370-Pro Gaming“ ir 2666 MHz dirbančia operatyviąja atmintimi reikalauja šiek tiek mažiau elektros. Ramybės režimu ji yra 12 W efektyvesnė. Pikinių sąnaudų skirtumas žaidžiant „Mass Effect: Andromeda“ vos 6 W, tačiau Z370 platformos apetitas išauga perėjus prie „The Witcher 3“. Čia fiksuojame jau apčiuopiamą 23 W skirtumą, kuris galėtų tapti kritiniu perkrovos būsenoje dirbančiam maitinimo šaltiniui - tokiu atveju Z370 sistema išsijungtų. Skirtumas atsiranda tikrai ne dėl didesnio DRAM dažnio, o greičiausiai dėl kiek agresyvesnio Z370 pagrindinės plokštės įtampos taikymo i7-8700K procesoriui.

Išvados

Atliktas testavimas galėjo turėti du skirtingus scenarijus, priklausomus nuo MultiCore Enhancement funkcijos būsenos „Asus ROG Maximus X Hero“ BIOS‘e. Gamykliškai ji buvo įjungta (auto), tačiau neveikė nepriskyrus Sync All Cores opcijos nustatymui CPU Core Ratio. Kitose pagrindinėse plokštėse MCE arba jos atitikmenys (pavyzdžiui, „Gigabyte“ plokštėse ši funkcija pavadinta Enhanced Multi-Core Performance) gali būti pilnai aktyvuota ir nereikalaujanti jokių papildomų pakeitimų BIOS'e. Taip leidžiama apeiti „Coffee Lake“ procesorių Turbo 2.0 gaires ir 8700K dirba maksimaliu 4,7 GHz nepriklausomai nuo to, kad apkrova multi thread tipo. „Asus TUF H370-Pro Gaming“, kaip ir greičiausiai nei viena kita H370 mikroschemų rinkinį naudojanti pagrindinė plokštė, tokios funkcijos neturi, todėl pirminį planą, kuriuo norėjome išsaikškinti operatyvios atminties dažnių įtaką spartai, koreguoti neteko. Prie formuojamo skirtumo tarp H370 ir Z370 platformų 8700K dažnis neprisijungė. Tiek Z370, tiek H370 sistemoje, i7-8700K dirbo 4,3 GHz dažniu. Skyrėsi tik „G.SKILL TridentZ“ modulių dažnis. H370 platformoje jų dažnis buvo ribotas 2666 MHz, kai Z370 platformoje ta pati operatyvioji atmintis dirbo pagal XMP profilį, kas atitiko 3600 MHz taktinį dažnį.

Nauda iš 1 GHz sparčiau veikiančios operatyvios atminties 13-oje žaidimų kinta miniatiūrinių nuo 0,3 % iki 12,6 %. DOOM šaudyklės neįtraukėme, nes vidutinė sparta su „Asus ROG Strix GTX 1080 Ti OC“ pasiekė 200 fps - lubas, kurių neįmanoma padidinti net modifikuojant vidinius config failus. Tradiciškai labiausiai į padidėjusį DRAM dažnį sureagavo „Hitman“. Pavertę 12,6 % į prieaugį, išreikštą fps, gauname dar įspūdingesnį rezultatą, lygų papildomiems 17,5 fps. Mažesnis prieaugis, bet visvien solidus, užfiksuotas GTA V (+8,5 % arba +9 fps), „Mafia III“ (+8,1 % arba ~+9 fps), „Prey“ (+4,9 % arba ~+12 fps), „Total War: Warhammer“ (+7,1 % arba ~+7 fps), „The Witcher 3“ (+4,9 % arba +7 fps) bei šviežiausioje naujienoje „Far Cry 5“. Čia pasireiškė beveik 7,5 % spartos prieaugis, tapęs +8 fps. Į žaidimų „be reakcijos“ sąrašą galima įtraukti „Rise of The Tomb Rider“ ir „Mass Effect: Andromeda“. Jų sparta nepakilo daugiau nei per vieną procentinį punktą, tai atitiko <+1 fps. Vangiai į išaugusį operatyvios dažnį taip pat reagavo „Battlefield 1“ (+2,9 % arba +2,5 fps), „Middle-earth: Shadow of Mordor“ (+1,2 %) bei antroji naujiena, naujausia „Wolfenstein“ dalis (+1,2 %) - šiuose žaidimuose DRAM dažnis leido išpešti po +3 fps. Stebuklų neužfiksavome ir „Dirt 4“ pasivažinėjime. Vidutinė sparta padidėjo beveik 2 %, kas prilygo ~+5 fps. Likome nustebinti, kad ralio trasoje ypač padidėjo tiek 1 %, tiek 0,1 % blogiausių fps vidurkiai, išaugę, atitinkamai, 38 ir 53 %. Tai pavirto į papildomus 28 ir beveik 34 fps. Didelė nauda iš padidėjusio DRAM dažnio vertinant blogiausius fps taip pat pastebėta „Hitman“ (~+10 ir ~+15 fps), „Mafia III“ (~+8 ir ~+6 fps) bei netikėtai „Wolfenstein II: The New Colossus“ (~+16 ir +24 fps) žaidimuose. Iš esmės visuose žaidimuose blogiausių kadrų vidurkiai bent minimaliai buvo didesni naudojant 3600 MHz operatyviąją atmintį. Išimtimi tapo tik „Far Cry 5“.

1080p (avg fps) Pranašumas naudojant 3600 MHz DDR4 operatyviąją atmintį vietoje DDR4 2666 MHz
Battlefield 1 +2,9 % (+2,5 fps)
Dirt 4 +1,9 % (+5,1 fps)
DOOM 0 %
Far Cry 5 +7,4 % (+8 fps)
GTA V +8,5 % (+9 fps)
Hitman +12,6 % (+17,5 fps)
Mafia III +8,1 % (+8,6 fps)
Mass Effect: Andromeda +0,3 % (+0,5 fps)
Middle-earth: Shadow of War +2,2 % (+3 fps)
Prey +4,9 % (+12,1 fps)
Rise of the Tomb Rider +0,5 % (+0,7 fps)
The Witcher 3: Wild Hunt +4,9 % (+7 fps)
Total War: Warhammer +7,1 % (+7,2 fps)
Wolfenstein II: The New Colossus +1,2 % (+3 fps)

Bendra suma (vidurkis %/fps)*

*be DOOM

+62,5 % (+4,8 %/6,5 fps)

Suskaičiavę bendrą vidutinės spartos prieaugį, kurį nulėmė išaugęs operatyvios atminties dažnis, gavome beveik 5 % arba +6,5 fps. Vienareikšmiškai sakyti, kad tai daug arba kad tai mažai - sudėtinga. Nelengva atsakyti į pačių iškeltą klausimą, ar konsultantas nepadarė žaidėjui meškos paslaugą įpiršęs H370 platformą. Akivaizdžiai matyti, kad operatyvios atminties dažnis naudojant šiai dienai sparčiausią „Coffee Lake“ procesorių ir GTX 1080 Ti vaizdo spartintuvą 1080p raiškoje turi reikšmės. Priklausomai nuo žaidimo, žaidėjas gali jaustis arba nesijausti nusivylusiu pasirinkęs H370 pagrindinę plokštę vietoje Z370. Būseną nulems ir sumos dydis, kurią tektų sumokėti už galimybę turėti sistemą su spartesne operatyviąja atmintimi. Atidžiau panagrinėję dabartinę rinką ir būdami tuo konsultantu, greičiausiai būtume palikę Z370 pagrindinę plokštę, kad ir „Asus Prime Z370-P“, kuri kainuoja daugiau mažiau tiek pat, kiek „TUF H370-Pro Gaming“. Pirmasis variantas - biudžetinis, antrasis - sąlyginai taip pat.

AURA Sync ir nestandartinis PCB kraštas „in the act“

Vos atsiradęs TUF ženklas buvo priskiriamas performance segmentui, tačiau paskutiniu metu „Asus“ jo poziciją pakeitė. Tai parodo tokie paprasti dalykai, kaip išplonėjęs vartotojo gidas ar visiškai standartinis I/O dangtelis. Didžiausias, bet tuo pačiu logiškas TUF išskirtinumas su žemesnio kalibro H370 mikroschemų rinkiniu - išvaizda, kadangi sunku įsivaizduoti priežastį, dėl kurios techniškai pranašesni „ROG Maximus X Hero“ VRM grandinės komponentai negalėtų gauti tokio pačio TUF sertifikato, o išplėstas funkcionalumas, kaip M.2 aušinimas, atiduotas „Strix“ motininei plokštei. Nors TUF negavo M.2 aušinimo reikia pasidžiaugti, kad pagrindinis M.2 lizdas įrengtas virš PCIe 3.0 x16 lizdo – geriausioje įmanomoje pozicijoje atmetus galimas egzotiškas vietas. Unikalios išvaizdos sukūrimui „Asus“ pasirinko ne standartinį metodą, t.y. PCB išdažymą, o daug retesnį, jau matytą premium klasės produktuose, montažinės plokštės formos pakeitimą. Dantytas PCB kraštas atrodo mažų mažiausiai įdomiai, o AURA RGB pašvietimas šioje zonoje prideda dar daugiau ekspresijos. Jog TUF serija pagrinde orientuota būtent į išorinį išskirtinumą patvirtina „Cooler Master“ ir „Asus“ bendradarbiavimas. Dažnai žaidėjai turi potraukį ir išvaizdžiai atrodančioms sistemos, kurios dalimi tinka tapti būtent TUF. Su sąlygą, kad monitorius ne 1080p, o vaizdo plokštė ne GTX 1080 Ti.

 

Baigiant koreguoti konsultanto komplektaciją prie Z370-P norisi pridėti žemiausia kaina pasižyminčius „A-DATA XPG Z1“ modulius. Šiandien išsiaiškintas spartos prieaugis kainuotų 50 eurų. Ar tai ne per daug?




 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai (1)