Filmas vakarui. Tikras megastatinys: Panamos kanalas (Video, RU, EN)  (5)

Filmas skirtas vienam didžiausių pasaulio statinių – Panamos kanalui, jungiančiam Atlanto ir Ramųjį vandenyną. Kanalo ilgis 81,6 km, iš jų 16,4 km eina pagilintu Panamos ir Limono įlankų dugnu. Atlanto vandenyno šlaite kanalas eina Čiagreso upės slėniu, kuriame sudarytas Gatuno ežeras.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kanalas turi šešias pakopas porinių šliuzų – po tris kiekviename vandenskyros šlaite.

Tai yra 19 a. inžinerinis stebuklas, kuris privalo atitikti 21 a. reikalavimus. 1914 metais per metus kanalu praplaukdavo 1000 laivų, mūsų laikais praplaukia 14000 laivų ir perveža 200 milijonų tonų krovinių. Krovininiai laivai plaukia griežtu grafiku, jie negali vėluoti pristatant krovinius, o tai reiškia, kad praplaukti kanalu taip pat privalo pagal griežtą grafiką.

Vidutiniškai laivas plaukdamas kanalu užtrunka 10 valandų, o plaukdamas apie Pietų Ameriką kelyje užtruktų 3 savaites.

Jeigu Panamos kanalas neužtikrintų reikiamo pralaidumo, laivai plaukdami iš Azijos į JAV pakrantę galėtų naudotis Sueco kanalu, kuris geba praleisti daugiau laivų.

Būtina atsižvelgti į tai, kad kanalas, be strateginės reikšmės, dar yra ir verslo šaltinis. Laivai už praplaukimą sumoka apie 0,25 milijono dolerių.

Laivyba kanalu tampa vis labiau sudėtinga. Be specialiai paruoštos locmanų komandos juo praplaukti net patyrę laivų kapitonai nepajėgia. Stengiamasi didinti kanalo pralaidumą. Statant kanalo šliuzai buvo didžiausi pasaulyje, o dabar jų galios vos beužtenka.

Filme rodoma, kaip nestabdant laivybos, kanalas platinamas, tiesinami jo krantai, gilinama vaga, keičiami šliuzų vartai. Siekiama neprarasti klientų.

Filmo režisūra: Todo Hermann

Filmo pavadinimas anglų kalba: Experience Panama - Megastructures Panama

Filmo pavadinimas rusų kalba: Megosuružienije – Panamskij kanal

Filmo trukmė: 47 min.

Žanras: dokumentiniai filmai, 2013 m.

Filmas rusų kalba:

Filmas anglų kalba:

Ieškote daugiau įdomių filmų? Aplankykite rubriką dokumentiniai filmai!

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(16)
(0)
(16)

Komentarai (5)