Apgaulinga suknelė: kokias spalvas matote – mėlyną ir juodą ar baltą ir auksinę?  (88)

Tikriausiai tokios diskusijos dėl suknelės nebuvo kilusios nuo Monicos Lewinsky laikų. Viena nuotrauka interneto vartotojus padalino į dvi stovyklas, kurių kiekviena aršiai gina savo nuomonę. Ir viskas – dėl to, kokios spalvos yra suknelė. Šiąnakt internete paskelbta nuotrauka sukėlė pasaulines diskusijas – ar drabužis yra mėlynas su juodais nėriniais, ar baltas su auksiniais? „Wired“ aiškina, kad šios diskusijos atsiremia į žmogaus anatomiją – kaip mes matome spalvas?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2015-02-27 Apgaulinga suknelė: kokias spalvas matote – mėlyną ir juodą ar baltą ir auksinę?  (88)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šviesa patenka į akį per lęšį – skirtingi bangų ilgiai atitinka skirtingas spalvas. Jums net nereikia galvoti, kokia tai spalva – smegenys tuo pasirūpina už jus. Jie nustato, kokios spalvos šviesa atsispindi nuo objekto, į kurį žvelgiate, ir tą spalvą „atima“ iš tikrosios objekto spalvos. „Mūsų regėjimo sistema turi atsikratyti visa informacija apie šviečiančią medžiagą ir ištraukti tik informaciją apie tikrąją atspindį, – aiškina neuromokslininkas Jay Neitzas iš Vašingtono universiteto. – Aš 30 metų tyrinėju individualius skirtumus tarp spalvų, ir tai yra vienas didžiausių skirtumų, kokius esu matęs.“ Jis sakė matąs baltą suknelę su auksiniais nėriniais. Paprastai mūsų regėjimo sistema veikia puikiai. Tačiau ši nuotrauka peržengė kažkokias ribas. Žmonės mato dienos šviesoje, tačiau dienos šviesa keičia spalvą. Ji keičiasi nuo rausvos aušros metu iki melsvos vėlų vakarą. Ryte ji vėl tampa rausva. „Kas nutinka šiuo atveju – regos sistema žiūri į šį daiktą, ir jūs stengiatės atmesti tą spalvą, kurią suteikia dienos šviesa, – aiškina Wellesley koledžo neuromokslininkas Bevilis Conway. – Tad žmonės arba atmeta mėlynąją spalvą – tokiu atveju jie suknelę mato baltą su auksine spalva, arba jie ignoruoja auksinę spalvą – tuomet suknelę mato mėlyną su juoda.“ Jis sakė drabužį matantis mėlyną su oranžine. Mokslininkai teigia, kad mūsų smegenys vertina ir spalvinę aplinką, kurioje matome objektą. Pavyzdžiui, J.Neitzas netgi atsispausdino suknelės nuotrauką, tuomet iškirpo tik pačios suknelės fragmentą. „Pažiūrėjau ir spalva tapo kažkokiu viduriu tarp abiejų stovyklų. Mano smegenys mėlyną spalvą tikriausiai priskyrė apšvietimui. Kiti mėlyną spalvą priskiria suknelei“, – aiškino jis. Diskusijos dėl suknelės primena gerai žinomą optinę iliuziją. Šiame paveiksle A laukelio spalva iš tikrųjų yra identiška B laukelio spalvai:

Į diskusijas dėl suknelės spalvos internete įsitraukė ne tik įžymybės, bet ir prekybos tinklai ir net politikai bei policija.

O kokią spalvą matote jūs?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(165)
(24)
(141)

Komentarai (88)