Čia tai bent! Indija parodė pirmuosius kadrus iš Mėnulio (Video)  ()

Indijos modulis istorinį nusileidimą rugpjūčio 23 d. atliko netoli Mėnulio Pietų ašigalio.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rugpjūčio 23 d., trečiadienį, pirmoji misijos „Chandrayaan-3“ dalis baigėsi sėkmingai nusileidus Mėnulio pietų poliarinio regiono regione. Aparato kamera užfiksavo vietą, kurioje vyko nusileidimas, rašo „Space“.

Indijai pavyko padaryti tai, ko negalėjo padaryti jokia kita pasaulio šalis – vykdant „Chandrayaan-3“ misiją, Vikram“ aparatas nusileido netoli Mėnulio pietinio ašigalio. Modulio viduje yra Mėnulio roveris. Taigi Indija tapo ne tik pirmąja šalimi, nuleidusia savo aparatą pietų poliariniame regione, bet ir ketvirtąja šalimi, iš viso nutupdžiusi savo aparatą Mėnulyje.

Indijos kosmoso agentūra ISRO paskelbė nuotraukų rinkinį, padarytų nusileidimo metu, taip pat Mėnulio paviršiaus, kuriame įvyko pats nusileidimas, nuotrauką. Kaip tai atsitiko, galite pamatyti vaizdo įraše.

„Chandrayaan-3“ misija atvyko į palyginti plokščią Mėnulio vietą, kiek tai apskritai įmanoma, jei kalbame apie mūsų palydovą, kurio paviršių nuolatos bombarduoja įvairaus dydžio kosminės uolienos. Vaizde iš nusileidimo vietos matote, kad „Vikram“ modulio nusileidimo kojos dalis ir jo metamas šešėlis pateko į kadrą.

 

Pietų poliarinis regionas yra daugelio pasaulio kosmoso agentūrų ateities tikslas, įskaitant pilotuojamas misijas. Saulės šviesa niekada nepatenka į čia esančius kraterius, todėl sušalęs vanduo yra uždarytas uolienose. Vandens ledas yra būtinas norint užtikrinti nuolatinį žmogaus buvimą Mėnulyje, nes jis yra vertingų komponentų šaltinis. Kalbant apie pačius kraterius, pasak mokslininkų, juose galima pastatyti naujus teleskopus, kurie leis pažvelgti į tolimiausius visatos kampelius.

 

Dabar Mėnulyje prasidėjo diena, kuri truks dvi Žemės savaites, todėl per šį laiką ir Mėnulio roveris, ir modulis savo instrumentų pagalba turės laiko atlikti jiems skirtas mokslines užduotis. Kai Mėnulį užklups naktis, prietaisų baterijos negalės priimti Saulės energijos ir greičiausiai jie nustos veikti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(12)
(0)
(12)

Komentarai ()

Susijusios žymos: