Fantastiškas tyrimas: surado būdą, kaip išjungti senėjimą  ()

Senėjimo negalima pakeisti – tai įprastas „faktas", kuriuo tiki dauguma žmonių visame pasaulyje. Tačiau neseniai Bostono laboratorijos mokslininkų atliktas tyrimas atskleidė, kad akloms pelėms pavyko atkurti regėjimą ir sveikatą. Tyrimų metu pelėms taip pat išsivystė sveikesni raumenys ir jaunesnės smegenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Neseniai atliktame tyrime, pirmą kartą paskelbtame žurnale „Cell", mokslininkai aprašė senėjimo laikrodį, kuris gali pakeisti arba pagreitinti kūno ląstelių pasenimą.

Naujausi eksperimentai su pelėmis parodė, kad senėjimas yra grįžtamas procesas. Pasak vyresniojo tyrimo autoriaus Davido Sinclairo, žmogaus kūnas turi atsarginę jaunystės kopiją, kurią galima paskatinti atkurti kūno ląsteles.

Davidas Sinclairas yra Harvardo medicinos mokyklos Blavatniko instituto genetikos profesorius ir Paulo F. Glenno senėjimo tyrimų biologijos centro vienas iš direktorių. Jis teigė, kad senėjimą sukelia ne pažeidimai, o informacijos praradimas ir ląstelių gebėjimo nuskaityti pradinę DNR išnykimas, dėl ko jos negali tinkamai funkcionuoti.

Tyrimo rezultatai meta iššūkį paplitusiam įsitikinimui, kad senėjimas atsiranda dėl genetinių mutacijų, kurios silpnina mūsų DNR. Taip pat manoma, kad pažeistos ląstelės laikui bėgant pablogina žmogaus kūno būklę. Dabar mokslininkai mano, kad senėjimas yra tiesiog informacijos netekimas. Žmogaus ląstelių gebėjimo skaityti savo kūno DNR praradimas. Dėl to ląstelės pamiršta, kaip veikti, kaip senas kompiuteris naudodamas sugadintą programinę įrangą, kuri trukdo jo funkcionalumui. D. Sinclairas CNN sakė, kad jis tai vadina „informacine senėjimo teorija".

 

Tai iš esmės reiškia, kad senėjimas yra grįžtamas procesas, nepriklausomai nuo amžiaus. Eksperimente su pelėmis D. Sinclairas sugebėjo paspartinti senėjimą be jokių mutacijų. Daugelis pelių atgavo regėjimą, kai mokslininkai į aklųjų pelių akis suleido žmogaus odos ląstelių kokteilį. Be regėjimo atkūrimo, mokslininkai taip pat sėkmingai atnaujino pelių smegenis, raumenų audinį ir inkstus iki daug jaunesnio amžiaus lygio.

Mokslininkai atlieka gilesnius tyrimus, siekdami išsiaiškinti, ar ląstelių senėjimas gali būti pakeistas daugiau nei vieną kartą. Kito eksperimento metu mokslininkai sėkmingai atkūrė pelių atmintį, naudodami vaistą astmai gydyti.

Naujausios žinios taip pat parodė, kaip tyrinėtojai perprogramavo pelių genus, kad pagerintų jų gyvenimą.

Epigenomos yra baltymai ir cheminės medžiagos, kurios informuoja genus, ką daryti – kur ir kada. Pasak Nacionalinio žmogaus genomo tyrimų instituto, epigenomai gali įjungti ir išjungti genus.

 

D. Sinclairas sako, kad kai tik suaktyvėja žmogaus ląstelės gebėjimas teisingai perskaityti genomą, kūnas gali atgauti savo jaunystę, net jei jis jau yra senas ar kenčia nuo ligos. Procesą veikia tarša ir žmonių elgesys, pavyzdžiui, rūkymas, nesveikas maistas ar lėtinis miego trūkumas.

D. Sinclairas teigė, kad jo komanda kelis kartus sėkmingai atkūrė pelių ląsteles, parodydama, kad senėjimo procesas gali būti pakeistas net daugiau nei vieną kartą. Jo komanda šiuo metu išbando primatų genetinį atstatymą. Tačiau reikia atlikti daugiau tyrimų, susijusių su žmonių senėjimo stabdymo bandymais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(60)
(5)
(55)

Komentarai ()