SSD ar HDD: talpa, sparta, kaina  (0)

Šiuo metu yra įprasta didesnius duomenų masyvus saugoti HDD diskuose, o programas diegti ir paleisti SSD diskuose. Dėl to gali susidaryti įspūdis, jog SSD talpa gerokai atsilieka nuo HDD. Tačiau taip tikrai nėra.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Talpa

Tiek HDD, tiek ir SSD diskų talpa jau perlipo TB ribą - galima gauti 2 TB, 3 TB ar net talpesnius diskus. Tačiau kol kas TB talpos diapazone didesniu asortimentu gali pasigirti HDD diskai - tai lemia kainos dalykai. Didelės talpos SSD diskai yra brangūs ir jie perkami tik specifinėms reikėms.

Tačiau jei nežiūrint į kainų skirtumus, abu diskų tipai jau seniai siūlo tokias talpos galimybės, kad jas išnaudoti paprastam vartotojui yra praktiškai neįmanoma.

Jei finansai yra riboti, renkantis tarp SSD ir HDD, neišvengiamai teks daryti kompromisus. Šiuo atveju svarbu suprasti tai, kad SSD yra labai greitos prieigos atmintis, kurios galbūt visiškai neverta naudoti saugomai skaitmeninių nuotraukų kolekcijai.

Taigi komplektuojant kompiuterio vidinės atminties konfigūraciją racionalu pagalvoti apie kombinuotą variantą, t. y. įsigyti mažos talpos ir tuo pačiu pigesnį SSD diską operacinei sistemai ir programinei įrangai diegti, o šalia jo taip pat naudoti didelės talpos HDD diską likusioms rinkmenoms saugoti.

Žinoma, šis patarimas tiks ne visiems, nes, pavyzdžiui, nešiojamame kompiuteryje vietos dažniausiai užteks tik vienam diskui. Šią problemą galima išspręsti tuomet, kai nešiojamas kompiuteris turi dabar vis rečiau naudojamą optinių diskų grotuvą - jį išėmus atsiranda vietos dar vieno disko įdėjimui.

Dar kitas variantas - SSD diską naudoti operacinei sistemai ir programinei įrangai diegti, o didesnius duomenų masyvus (filmus, nuotraukas, muziką ir t.t.) saugoti išoriniame diske. Tai užtikrintų didesnį duomenų saugumą, tačiau norint duomenis visada turėti po ranka, reiktų nepamiršti su savimi nešiotis išorinio disko.

Kol kas kiekvienais metais galima sulaukti naujienų apie pradėtus gamintis vis didesnės talpos tiek HDD, tiek SSD diskus, kalbant apie ateities perspektyvas, tikėtina, kad talpos lenktynes galiausiai laimės SSD.

Sparta

Neabejotinai pagrindinis aspektas dėl kurio dauguma mielai iškeistų savo senus HDD diskus į SSD – duomenų perdavimo sparta.

Čia SSD vienareikšmiškai turi pranašumą prieš HDD diskus, nes gali užtikrinti tiek didesnę duomenų perdavimo, tiek jų skaitymo/rašymo spartą.

Būtent dėl tos pačios priežasties kompiuteriuose, kuriuose naudojamas SSD diskas, pastebimai sparčiau užkraunama ne tik ne tik pavienė programinė įranga, bet taip pat žymiai greičiau startuoja ir darbui paruošiama įdiegta operacinė sistema.

Vis dėlto čia svarbu nepamiršti, kad dėl didesnės spartos SSD diskams reikalinga techniškai pažangesnė duomenų perdavimo magistralė, kurios, pavyzdžiui, gali nepalaikyti seniau įsigyto kompiuterio motininė plokštė.

Nors pastarasis atvejis netrukdo kompiuteryje naudoti SSD disko, tačiau dėl panaudotos senesnės kartos duomenų magistralės, deklaruojamos tokio tipo disko spartos pasiekti tikrai nepavyks.

Kaina

Vienas pagrindinių aspektų, kuris rinkoje tiesiog neleidžia visiškai atsiskaityti HDD – tai itin didelė SSD diskų kaina.

Kol kas SSD vieno gigabaito kaina

yra kur kas aukštesnė nei HDD atveju, todėl renkantis SSD diską racionalu atkreipti dėmesį ne tik į kuo didesnę jo talpą, bet ir į praktinius planuojamus šio disko panaudojimo aspektus.

Pavyzdžiui, jeigu didelės talpos, bet brangus SSD diskas bus naudojamas nuotraukoms saugoti, tokia investicija nebus labai naudinga - nuotraukų ir kitos retai naudojamos informacijos saugojimui labiau apsimoka pirkti pigesnius HDD diskus.

Tačiau investicija į SSD diską operacinei sistemai ir programinei įrangai diegti yra ne tik praktiška, bet ir labai vertinga - žymiai paspartėja kompiuterio užsikrovimo greitis, galima maloniau dirbti su programomis.

Tad prieš rinkdamiesi SSD ar HDD diskus, pasvarstykite, kaip tiksliai išnaudosite diską ir ar tai bus verta jo kainos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (0)