„Pentium“ vs „Core i3“: kuo panašūs ir kuo skiriasi šie procesoriai  ()

„Pentium“ serijos centriniai procesoriai komplektuojant bet kokią kompiuterine sistemą ilgą laiką atrodė kaip savaime suprantamas standartas. Tačiau rinkoje pasirodžius „Core“ serijos CPU, „Pentium“ centrinių procesorių populiarumas kaip reikiant sumenko.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis dėlto pirkėjai pamažu vėl pradeda teigiamai vertinti „Pentium“ CPU, kadangi pasirodžius „Pentium G6950“ ir „Broadwell“ architektūros „Core i3“ centriniams procesoriams, rinkoje galiausiai vėl buvo sukurtas balansas, kuris leidžia skirtingų serijų CPU pristatyti kaip artimus konkurentus.

Kitaip sakant „Pentium“ serijos centriniai procesoriai nuo šiol turi labai daug panašumų su „Core i3“. Tačiau tai nėra identiški procesoriai - „Core i3“ privalumų įgauna dėl tam tikrų specialių „Intel“ techninių sprendimų, kurių paprasčiausiai buvo nuspręsta nediegti į „Pentium“ serijos CPU. „Intel“ šiuo atveju taip pasielgė todėl, kad ir toliau būtų išlaikyti aiškūs kainodaros skirtumai tarp skirtingų serijų centrinių procesorių.

„Pentium“ centriniuose procesoriuose integruojamos L3 tipo spartinančiosios „cache“ atminties dydis šiuo metu yra 3 MB, kai tuo tarpu „Core i3“ serijos CPU šios greitosios prieigos atminties dydis tam tikruose modeliuose gali siekti 4 MB (plačiau straipsnyje „Intel Core i3, i5, i7“: „cache“ atmintis).

„Intel Pentium“ kartos centriniai procesoriai savo artimiausiam konkurentui taip pat nusileidžia ir integruojamų kontrolerių našumu. Pavyzdžiui, „Core i3“ CPU yra suderinami tiek su 1066 MHz, tiek su 1333 MHz operatyvios RAM atminties magistralių spartomis, o tuo tarpu „Pentium“ centrinių procesorių atminties kontroleris gali dirbti tik su 1066 MHz spartos magistrale.

Nors šis apribojimas nedraudžia kompiuteryje su „Pentium“ CPU naudoti 1333 MHz spartos magistralės RAM atmintį, tačiau taip elgtis nėra racionalu, nes tokiu atveju operatyvioji atmintis tiesiog automatiškai prisitaikys prie CPU ir dirbs maksimalią jos spartą ribojančiu 1066 MHz dažniu.

Analogiškai „Pentium“ centriniams procesoriams taip pat būdinga mažesnė vaizdo apdorojimo posistemės kontrolerio sparta. Pavyzdžiui, jeigu „Core i3“ serijos centriniame procesoriuje vaizdo apdorojimo posistemės kontroleris bus pajėgus dirbti 733 MHz dažniu, tai konkurencingo „Pentium“ CPU modelio vaizdo kontrolerio sparta bus tik 533 MHz.

Be to, „Intel Pentium“ centriniai procesoriai „Core i3“ serijos CPU nusileidžia ir dėl to, kad nėra suderinami su „Intel Clear Video HD“ techniniu sprendimu. Pastaroji technologija yra atsakinga už vaizdo atkūrimo bei dekodavimo procesus ir veikia kartu su „Core i3“ centriniame procesoriuje integruota vaizdo apdorojimo posisteme.

Iki 2017 metų gamybos „Pentium“ serijos centriniuose procesoriuose taip pat nėra naudojamas „Hyper-Threading“ techninis sprendimas (plačiau straipsnyje „Intel Core i3, i5, i7“: „Hyper-Threading“ technologija ir kuo ji naudinga), kai tuo tarpu „Core i3“ atveju ši technologija yra integruojama visuose šiuo metu rinkoje platinamuose CPU modeliuose. Tačiau naujuose, nuo 2017 m. gaminamuose „Pentium“ serijos centriniuose procesoriuose „Hyper-Threading“ techninis sprendimas jau yra ir jis gerokai paspartino šiuos procesorius. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(16)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: