Ko iš tikro vertas neįtikėtinai pigus „Xiaomi“ vandens kokybės matuoklis: nuo vartotojų atsiliepimų iki praktinių eksperimentų  (6)

Pigus ir paprastas prietaisas, galintis greitai išmatuoti geriamo vandens kokybę yra neįtikėtinai viliojantis. Tačiau kaip žinoti, kad labai pigus iš Kinijos atsisiųstas daiktas yra patikimas? Ar jo parodymais galima pasitikėti, sprendžiant, ar vanduo yra saugus gerti, ar reikalingi papildomi filtrai? Pasirodo, ši problema taip neramino paprastu vandens kokybės matuokliu susidomėjusius žmones, kad įvairūs bandymai buvo atlikti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų, negalima paneigti fakto, kad „Xiaomi“ vandens kokybės matuoklis, apie kurį rašėme mėnesio pradžioje, pirkėjus labiausiai vilioja savo kaina. Niekada negalime būti tikri, kad iš čiaupo namie bėga švarus vanduo. Net jei Lietuvos gelmėse glūdintis vanduo yra aukščiausios kokybės, jis gali būti užteršiamas vamzdžiuose. Vandens kokybė tampa dar aktualesnė, jei dažnai keliaujate - ar žinote, ar galima gerti vandenį iš čiaupo Lenkijoje? O Italijoje?

Gamintojas teigia, kad šis vandens kokybės matuoklis nustato tokių medžiagų kaip sunkiųjų metalų (švino, vario, cinko ir t. t.), neorganinių druskų (magnio, kalcio) ir kai kurių žalingų organinių medžiagų koncentraciją vandenyje.

Tai yra labai svarbu, nes mineralai gali kauptis žmogaus organizme ir netgi formuoti inkstų akmenis. „Xiaomi“ matuokliu neįtikėtinai paprasta naudotis - tereikia įmerkti į vandenį ir nuspausti mygtuką. Bet ar jis tikslus? Ar juo patenkinti pirkėjai?

Peržvelgėme daugybę internete esančių komentarų apie šį prietaisą ir padarėme trumpą dažniausiai paliekamų komentarų suvestinę.

Nors tai kiniškas produktas, bet absoliuti dauguma pirkėjų „Xiaomi“ vandens tyrumo matuokliu yra net labai patenkinti. Turbūt įtakos turi ir itin maža jo kaina - kai sumoki labai mažai, nesitiki nieko įspūdingo, tačiau šis daikčiukas sugeba nustebinti.

Pirmiausia, vartotojai džiaugiasi, kad juo labai patogu naudotis, jis yra nedidelis ir dėl to jį galima pasiimti keliaujant. Keletas pirkėjų atskleidė, kad šį įrenginį nuolat palieka lagamine - vandens tyrumu namie jie visiškai pasitiki. Kai kurie žmonės namie atliko paprastus bandymus ir įsitikino, kad prietaiso duomenys - pakankamai patikimi.

Verta pastebėti, jog pačioje Gearbest.com parduotuvėje „Xiaomi“ vandens tyrumo matuoklis susilaukė daugiau nei 400 atsiliepimų, iš kurių beveik visi buvo teigiami. Žinoma, dalis pirkėjų pastebėjo ir keletą minusų.

Kai kurie žmonės skundėsi, kad gavo tik kinišką instrukciją, kuri, žinoma, jiems buvo visiškai nenaudinga - deja, tai tradicinė bėda su dauguma „Xiaomi“ prietaisų. Kitiems užkliuvo per maži ekrane rodomi skaitmenys.

Nemažai pirkėjų pastebėjo ir kur „Xiaomi“ sutaupė, siekdama išlaikyti žemą prietaiso kainą - įrenginio korpusas yra pagamintas iš pigaus, blizgaus plastiko. Tai turi ir savų privalumų - toks plastikas leidžia jį lengvai valyti,  tačiau dėl to jis atrodo kaip medicininis prietaisas.

Visgi, nepaisant šių trūkumų, bendras vandens kokybės matuoklio vertinimas siekia net 4,9 balus iš 5.

Tačiau aišku, kad žmonės namie sudėtingų eksperimentų neatlieka. Jie pasitiki „Xiaomi“ ir prietaiso parodymais. Tuo tarpu technologijų žurnalistai abejoja viskuo, todėl šį matuoklį išbandė.

Buvo pastebėta, kad kartais užtrunka šiek tiek ilgiau nei tris sekundes, kol prietaisas pateikia pastovius duomenis. Tačiau visi kiti bandymų rezultatai buvo gana tikslūs. „Xiaomi“ vandens kokybės matuoklis pateikia duomenis pagal miligramus kietųjų dalelių, ištirpusių viename litre.

Viename technologijų bloge pateikiami štai tokie bandymų rezultatai:

  • Filtruotas vanduo iš čiaupo - 116
  • Nefiltruotas vanduo Singapūre - 111
  • Distiliuotas vanduo - 27
  • Stalo vanduo („NEWater“) iš butelio - 28
  • Mineralinis vanduo „Aqua“ - 84
  • Mineralinis vanduo „Evian“ - 301
  • Gazuotas mineralinis vanduo „Perrier“ - 252 miligramai viename litre.

Mineralinis vanduo, savaime aišku, turi gausybę mineralų, tad jis nėra visiškai tyras. Šie duomenys atspindi lūkesčius, ko būtų galima tikėtis iš matavimų rezultatų, tačiau filtruoto ir nefiltruoto vandens iš čiaupo skirtumas kiek stebina. Tiksliam įvertinimui reikėtų palyginti kalibruotus vandens kokybės matavimus, nes neaišku, kokios kokybės yra pats filtras (gal pats laikas jį keisti), o gali būti, kad ir čiaupo vanduo yra gana švarus ir skirtumas pafiltravus yra toks nedidelis, kad rezultatai patenka į matuoklio paklaidos ribas. Tuo labiau, kad lyginant su distiliuotu vandeniu, skirtumai akivaizdūs ir leidžia spėti paklaidos diapazoną.

Bet kuriuo atveju, visą šį vandenį gerti yra saugu. Vandens kokybė, pagal šį rodiklį, apibrėžiama maždaug taip (miligramai viename litre):

  • <300 - vandens kokybė yra puiki
  • 300-600 - gera
  • 600-900 - patenkinama
  • 900-1200 - prasta (gali būti juntamas skonis)
  • >1200 - vanduo netinkamas gerti.

Taigi, „Xiaomi“ vandens kokybės matuoklis, be jokios abejonės, veikia su tam tikra paklaida, buitiniam  naudojimui rezultatai yra pakankamai patikimi ir tikslūs. Susidomėjus, pranešame, jog šiuo metu vykstančios akcijos metu „Xiaomi“ vandens kokybės matuoklis kainuoja vos kiek daugiau nei 8 eurus. Tai ne tik geras pagalbininkas namuose, bet ir puiki dovana keliaujantiems.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(14)
(6)

Komentarai (6)