Ko vertas QHD raiškos 32" colių įstrižainės monitorius „BenQ PD3200Q“ už labai padorią kainą? (Apžvalga)  (5)

Nors „BenQ“ dar neanonsavo aukščiausios klasės žaidėjams skirto monitoriaus, kuris turėtų didelio dažnio skleistinės matricą su HDR ir G-Sync palaikymu, tačiau tai vargu ar gali atsiliepti neigiamai kompanijos populiarumui, kurį „BenQ“ sėkmingai užsitarnavo būdama viena iš pirmųjų pasiūliusių 120-144 Hz monitorius. Žaidėjai tai įvertino ir šiuo metu „BenQ“ Pabaltyje yra vienas populiariausių pasirinkimų, ypač kalbant apie ne itin brangius „gaming“ monitorius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nestebina, kad ilgesnį laiką pastarosios gamos neatnaujinusios kompanijos portfelyje atsirado kitokios pakraipos modelių. Tarp paskutinių naujienų papuola PD3200Q bei PD3200U – grafikos dizaineriams ir profesionalams (ar bent arčiau jų esantiems) skirti 32“ monitoriai. Mūsų laukianti pažintis su gerų įvertinimų susilaukusiu BL3200PT įpėdiniu PD3200Q, kuris iš pirkėjo neturėtų atimti paskutinių jo sutaupytų pinigų, ypač atsižvelgiant į tai, kad profesionalams skirti net ir QHD raiškos monitoriai neretai perlipa ir 1000 eurų ribą.

Iš pavadinimo galima nuspėti, jog PD3200Q yra būtent 2560 x 1440 (QHD) rezoliuciją palaikantis monitorius, kurio patrauklumą didina gilia juoda spalva pasižyminti VA tipo panelė, pridedamas nuotolinis OSD meniu pultas, „DualView“ savybė, kurios pagalba ekraną galima padalinti į dvi dalis ir abiejose taikyti skirtingus profilinius režimus, bei ant popieriaus toleruotinas 4 ms (G2G) atsako laikas.

Žvilgsnis iš arčiau

Neskirti 32“ monitoriui tvirtos dėžės būtų tiesiog neatleistina. Užkišus plaštaką už dėžės ji neplyšta – tai geras indikatorius, kad iš vietinių sandėlių monitorius pirkėją turi pasiekti nepažeistas. „BenQ“ pasirūpina visais įmanomais, kurių tik gali prireikti, kabeliais: HDMI, DisplayPort bei USB. Savaime suprantama, komplektacijoje yra ir maitinimo laidas. Iš nedidelės kartoninės dėžutės išimamas rutulio formos OSD pultas.

Nereikia daug laiko, jog suprastum, kad PD3200Q yra, švelniai tariant, didelis ir raumeningas. Užtenka ištraukti iš dėžės ir pradėti surinkimą, kuriam nereikalingi jokie pagalbiniai instrumentai. Iš aliuminio pagamintas stovas įstatomas ir po to fiksuojamas specialiu varžtu stačiakampio formos pagrinde, kuris savo funkciją atlieka puikiai – monitorius nuo paviršiaus niekur nenuslys. Paskutiniu etapu tampa stovo įstatymas į monitorių. Tam sumontuotas „quick-realise“ kronšteinas. Galinėje dalyje matomos skylės aiškiai pasako, kad PD3200Q palaiko VESA (100 x 100 mm) tvirtinimo sprendimą. Tiesa, nematome didelės priežasties šiam monitoriui ieškoti trečios šalies gamybos rankos.

Gamyklinis stovas palaiko visus įmanomus judesius, įskaitant aukščio keitimą (150 mm), palenkimą (+20°/-5°), pasukimą (+/-45°) ir judesį aplink savo ašį, pastatant monitorių į portretinę padėtį. Visi judesiai atliekami sklandžiai, tik sukamajam ir judesiui aplink ašį reikia panaudoti kiek daugiau jėgos. Tuom pasibaigia stovo ergonomika, tačiau funkcionalumas – ne.

Neskaitant to, kad stove palikta apvali ertmė kabelių permetimui, viršuje įrengta speciali rankena, kuri gerokai palengvina daugiau nei 12 kilogramų sveriančio monitorius pernešimą iš vienos vietos į kitą. Nors OSD pultelio laido ilgio užtenka tiek, kad jis galėtų atsidurti bet kur ant stalo, pirminė jo vieta ant to pačio stovo. Apvalios formos pultelį norisi dažniau laikyti rankose, nei stove. Surinkimo kokybė labai pagirtina, nors galbūt jis galėtų būti ir kiek sunkesnis. Pultelis turi OSD meniu skirtus navigacinius mygtukus ir tris programuojamus, su galimybe jiems priskirti bet kurį nustatymą iš OSD meniu, kad ir garso stiprumą, profilinį režimą ar aktyvuoti tam tikrą vaizdo įvestį.

Aplink ekraną esantį matinį juodos spalvos rėmelį, šių dienų standartais, toli gražu, negalime pavadinti plonu. Iš šonų ir viršaus jo plotis viršyja 10 mm, o apačioje pasiekia beveik visus 20 mm. Dešinėje pusėje išdėstyti penki baltai šviečiantys, lietimui jautrūs, OSD navigaciniai mygtukai bei mechaninio tipo įjungimo/išjungimo mygtukas. Apatinio rėmelio centre matome QHD raides ir pailgos formos blizgų daviklį, kuris reaguoja į priešais sėdinčio žmogaus kūną. Žmogui pasitraukus nuo PD3200Q, monitorius išsijungia. Tiesa, gamykliškai ši funkcija yra išjungta. PD3200Q taip pat turi aplinkos šviesos sensorių, kuris reguodamas į aplinkos apšvietimo sąlygas, automatiškai reguliuoja monitoriaus ryškumą.

Ekrano išorė turi lengvą matinį užbaigimą ir pasižymi tipiniu 3H lygiu nuo aplinkos atspindžių. Dangos sluoksnis labai nestoras – jokio pastebimo grūdėtumo, kuris galėtų iškraipyti vaizdo tikslumą, neaptikome.

PD3200Q turi tris I/O paneles: vieną apačioje ir dvi dešinėje. Rėmelyje integruotas SD kortelių skaitytuvas, dvi USB 3.0 jungtys ir lizdas ausinėms. Paskirta vieta ideali. Pagrindinėje jungčių grupėje randame DVI-D, HDMI (1.4), DisplayPort ir mini-DisplayPort (abi 1.2). Apatinėje dalyje dar dvi USB 3.0 sąsajos, joms pamaitinti skirti lizdai, analoginis 3,5 mm audio išėjimas ir mini-USB lizdas, į kurį jungiamas OSD pultas. Papildomai integruotas srovės įjungimo/išjungimo mygtukas ir pora stereo garsiakalbių po 5 W.

Specifikacijos

Kaip jau minėjome, PD3200Q naudoja neišlenktą VA tipo matricą, kuriai būdingi 178/178º apžvalgos kampai ir 60 Hz skleistinės dažnis. Įgimta rezoliucija siekia 2560 x 1440, kraštinių santykis 16:9. Ne vienam gali kilti klausimas, ar QHD rezoliucijos 32“ (81,3 cm) įstrižainės ekranui nėra per mažai. Šitai pabandysime įvertinti. „BenQ PD3200Q“ geba atvaizduoti 1,07 mlrd spalvų, palaiko 10 bitų gylio spalvas, naudojant įgimtas 8 bitų spalvas ir 2 bitų FCR papildymą. Mums kilo mintis patikrinti, kokią gi tikslią matricą naudoja PD3200Q. Monitoriaus OSD meniu parodė, jog tai 3200DVN01.0 panelė, kurią gamina „AU Optronics“. Remiantis išsamiu aprašu paaiškėjo, kad tai AMVA panelė, neturinti FRC. Tai reiškia, jog panaudota tikra 10 bitų panelė. Neabejotinas privalumas, kurio praktinę reikšmę pajausti neįmanoma be tinkamų aplikacijų ir vaizdo plokštės.

Monitorius naudoja W-LED apšvietimą, taip užtikrinanti mažesnes energijos sąnaudas ir garantuojant 100 % sRGB spalvų gamos atvaizdavimą, kuris ypač svarbus video redaktoriams ir dizaineriams, dirbantiems su animacijomis. Tiesa, neužsiminta apie jokį išplėstinių spalvinių gamų, kaip Adobe RGB, palaikymą. Apšvietimo reguliavimui pasirinktas DC, o ne PWM metodas, todėl net ir patys jautriausi vartotojai bus apsaugoti nuo šalutinių efektų kaip galvos skausmas ar įtampos akyse jutimas. Kaip ir didžioji dauguma dabartinių „BenQ“ monitorių, PD3200Q gauna „flicker free“ sertifikatą. Maksimalus ryškumas siekia 350 cd/m², o statinis kontrasto santykis 3000:1. Tai gerokai daugiau už IPS ir TN tipo matricų specifikacijas, nors praktikoje dažnai nukrenta už 2500:1 ribos. Nepaisant to, sodri juoda spalva lieka šios matricos privalumu. Ant popieriaus 4 ms G2G atsako laikas toli gražu neatrodo prastai, tačiau potencialiam PD3200Q pirkėjui jis nelabai ir turėtų rūpėti.

Dydis 32" (81,3 cm)
Kraštinių santykis 16:9
Rezoliucija 2560 x 1440
Skleistinės dažnis 60 Hz
Atsako laikas 4 ms (G2G)
Statinis kontrasto santykis 3000:1
Ryškumas 350 cd/m²
Apžvalgos kampai 178/178°
Matricos tipas VA
Spalvų gylis 1,07 mlrd
Spalvų gama 100 % sRGB
Ekrano tipas lengvai matinis
I/O jungtys vaizdui DVI-D, HDMI (1.4), DisplayPort (1.2), mini DisplayPort (1.2)
VESA 100 mm +
G-Sync -
FreeSync -
Garsiakalbiai 2x 5 W
Ergonomika aukščio reguliavimas, palenkimas, pasukimas, judesys aplink savo ašį
Svoris 12,5 kg
Tipinės elektros sąnaudos (budėjime) 88 W (0,5 W)

OSD meniu

Nustatymų keitimui skirti penki lietimui jautrūs mygtukai, kurie baltai sušvinta arba priartėjus prie jų, arba jau po spustelėjimo. Užtenka bet kurį lengvai paliesti ir bus iššaukta greito paleidimo meniu juosta. Dabar (iš kairės į dešinę) galima keliauti kalibracinius profilius, vaizdo įvesties parinktis, garso valdymą ir išplėstinį meniu. Vartotojas turi galimybę savaip pertvarkyti mygtukų reikšmes, pavyzdžiui garso valdymą pakeisti į ryškumo nustatymą.

Pagrindinis OSD meniu suskirstytas į 8 sekcijas, kuriose patalpinti nustatymai atsiranda dešinėje. Pirmoji „Display“ sekcija leidžia keisti vaizdo įvesties tipą.

„Picture“ sekcija talpina ne vieną nustatymą. Čia galime keisti ryškumą, kontrastą, aštrumą, atlikti gamos ir spalvų temperatūros pakitimus. Gamos nustatymai suskirstyti 0,2 intervalais, nuo 1,8 iki 2,6. Naudotojas gali rinktis tik iš trijų temperatūrinių nustatymų (Normal, Bluish, Reddish). Pačioje pabaigoje randamas AMA (Advanced Motion Accelerator) nustatymas, kuris reguliuoja pikselių atsako laiką.

„Picture Advanced“ sekcijoje rastas greituoju metodu jau išsišauktas „Picture Mode“ poskiltis, kuris talpina 7 profilinius režimus, įskaitant gamyklinį standart, sRGB, CAD/CAM, „Low Blue Light“ ir dar keletą kitų. Iš čia galima aktyvuoti „DualView“ savybę, kuri padalins ekraną pusiau ar pakeisti monitoriuje rodomo vaizdo dydį, taikant skirtingas įstrižaines ir kraštinių santykį.

Naudojant HDMI kabelį ar audio įėjimą galima reguliuoti PD3200Q garsiakalbius, kurių bendra galia siekia 10 W. Kam skirtas „KVM Switch“ truputį vėliau.

„System“ sekcijoje galima pakeisti ne tik OSD navigacijai skirtų mygtukų, bet ir nuotolinio pultelio trijų programuojamų mygtukų reikšmes.

„Ergonomics“ pavadintoje sekcijoje „Eye Protect“ nustatymas atstovauja jau minėtą aplinkos šviesos sensorių, kuris reguodamas į aplinkos apšvietimo sąlygas automatiškai reguliuoja monitoriaus apšvietimo ryškumą. „Smart Reminder“ laiko intervalai skirti priminti, kad reikia padaryti pertraukėlę ir pailsinti akis.

Galiausiai ECO turi vienintelį nustatymą – „ECO Sensor“. Priminsime, kad tai apatiniame rėmelyje esantis sensorius, automatiškai išjungiantis monitorių žmogui nuo jo pasitraukus.

Gamyklinis spalvų tikslumas

Kažin ar verta įspūdžiais kalbėti apie gamyklines spalvas, nes jas visi supranta skirtingai, nors teisingos spalvos yra tik vienos. Vieniems intensyvus ryškumas ir išryškintos spalvos patinka, kiti nuo to greitai pavargsta ir negali tokio vaizdo pakęsti. Tokiai žmonių grupei pozityvumo gali suteikti gamyklinio profilio, kuriuo yra „Standart“ režimas, nustatymai. Visų pirma, ryškumo vertė siekia tik 60 %, nors daugumos monitorių šis parametras gamykliškai siekia visus 100 %, todėl nėra tinkamas ilgesnėms darbui su monitoriumi sesijoms. Antra, spalvų gama nustatyta 2,2, kas leidžia tikėtis tikslesnių spalvų ir tolygių perėjimų naudojant įvairius gradientus.

Remiantis „Datacolor Spyder 4 Pro“ matavimais, nepaisant sąlyginai žemo ryškumo nustatymo, vaizdas yra per ryškus, nes „out of the box“ PD3200Q ryškumas siekia 226 cd/m², kai prailgintam naudojimui rekomenduojama 120 cd/m² reikšmė. Juodos spalvos gylis prilygsta 0,21 cd/m², statinis kontrastas 1100:1, o spalvų temperatūra arba baltas taškas lygus 6000k. „Normal“ parinktis galėtų būti artimesnė idealiai 6500k reikšmei - šiuo atveju turime kiek per šiltas spalvas.

Nors OSD meniu gama nustatyta idealiai 2,2 reikšmei, tačiau reali išmatuota reikšmė siekia 2,4. Tai mažas 8 % nuokrypis, kuris didesnės įtakos spalvų tikslumui nedaro. Galiausiai patvirtinta šimtaprocentinė sRGB spalvų paletės aprėptis ir 81 % AdobeRGB.

Įdomumo dėlei profilinį „Standart“ režimą pakeitėme į sRGB, išlaikant ryškumo vertę 60, o kontrasto 50. Labai nežymiai padidėjo kontrastas (1130:1), tačiau vaizdas liko per ryškus, o baltas taškas per šiltas (beveik 8 % nuokrypis). Gama reikšmė ir sRGB/AdobeRGB palečių aprėptys nepasikeitė.

Taip pat patikrinome balto taško vertę ne tik nustačius „Normal“ spalvų temperatūras, bet ir pabandėme kitas dvi parinktis: „Bluish“ su „Reddish“. Pirmu atveju balto taško reikšmė tapo ~8200k, antru - ~5400k. Mūsų manymu, to visiškai pakanka norintiems tiek „atšaldyti“, tiek dar labiau „sušildyti“ PD3200Q spalvas.

       Normal                                   Bluish                                 Reddish

Maksimalus PD3200Q ryškumas gali pasiekti beveik 335 cd/m² - tai visai netoli gamintojo oficialiai nurodomų 350 cd/m². Tiesa, keistai atrodo kontrasto reikšmės kintant ryškumui. Pamąstymus, kad mūsų kalibratorius turi problemų su naujausiomis VA matricomis, sukelia ne tik per mažas maksimalus kontrastas, kuris nesiekia 2000:1, bet ir keistos milžiniškos reikšmės esant ryškumui tarp 0-25 %. Įtarimus didina ir seniau gautos „AOC U3277PWQU“ kontrasto reikšmės, kurios ne mažiau nesutampa su tuo, ką turėtų demonstruoti VA matrica.

Kalibravimas

Prieš kalibruojant pasirinkome profilinį „User“ režimą, kuris HW lygiu leidžią pilną kontrolę, įskaitant ir RGB kanalų atidarymą „Color Temperature“ skiltyje. Rekomenduojam ryškumui labai artimą reikšmę (122 cd/m²) pasiekėme sumažinę ryškumą nuo 60 % iki 28 %. Idealus baltas taškas (nuokrypis 0 %) gautas parinkus RGB reikšmes, lygias 95, 91, 100 %. Norėdami gauti idealią gama reikšmę (2,2), OSD meniu turėjome per vieną pakopą sumažinti jos reikšmę (2,2 -> 2,0).

Atliktas kalibravimas nebuvo naudingas statiniam kontrastui, kuris, lyginant su gamykliniu „Standart“ režimu, sumažėjo nuo santykio 1100:1 iki 980:1. Tiesa, juodos spalvos gylis pagerėjo nuo 0,21 cd/m² iki 0,13 cd/m². Spalvų paletė apimtys išliko identiškos: 100 % sRGB ir 81 % AdobeRGB.

Apžvalgos kampai

Bėgant nuo TN matricos prie VA galima užšokti nuo vilko ant meškos. Niekam nepaslaptis, kad TN matricų apžvalgos kampai prasčiausi, tačiau rinkoje vis dar tebėra VA tipo matricų, kurios atrodo ne ką geriau už TN. „BenQ PD3200Q“ šiuo atžvilgiu meška netampa. Aiškus horizontalus kontrasto pasikeitimas matomas tik iš ekstremalaus kampo - spalvos išblunka ir praranda dalį savo ryškumo. Spalvų pasikeitimas matomas ir vertikalioje plokštumoje - jos tampa blankesnės, tačiau pokyčiai nėra tragiški, nes pasitaiko, kad kai kurios VA panelės tokioje pozicijoje tiesiog nusidažo geltonai.

Taip, kaip TN kenčia nuo prastesnių apžvalgos kampų, taip VA tipo panelės irgi turi įgimtą ydą. Tai „crushed black“ efektas, kuomet žiūrint tiesiai į VA matricą turinčio  ekrano centrą juodi atspalviai linkę susilieti į vientisą juodą visumą, taip sumažinant bendrą detalumo lygį. Užtenka į centrą pažiūrėti kiek iš šono ir detalumas išauga, galima vienas nuo kito atskirti tamsius atspalvius. Verta pabrėžti, kad ši problema linkusi išryškėti tik dirbant su išties tamsia spalva perpildytais vaizdais, tačiau tokį efektą buvo galima pastebėti (ant uolos) ir mūsų darytose fotografijose vertinant apžvalgos kampus.

Matricos vienodumas

Apšvietimo nuotėkis arba kraujavimas (angl. backlight leakage/bleed) ir atspalvio (angl. tint) atsiradimas yra du nepageidaujami monitoriaus efektai, kurie geriausiai išryškėja pritemdytoje aplinkoje uždėjus tamsų foną, tačiau tinkamai, tai, ką mato akis, perteikti labai sudėtinga. Dažniausiai vaizdas būna per daug išryškintas ir neatitinka realybės. Mūsų atveju, išbandžius daugybę fotografavimo nustatymų, jis gavosi truputį tamsesnis už tikrąjį, tačiau bet kuriuo atveju jis yra gana artimas tam, kurį matė akys. Pastebimo apšvietimo nuotėkio nei viename iš PD3200Q kampų, naudojant standartinį 60 % ryškumą, nepastebėjome. Žiūrint iš priekio juoda spalva galėjo būti gerokai gilesnė, jei ne ant jos krentantis balkšvas atspalvis.

Taip vadinamą tint'ą kur kas geriau pavyko užfiksuoti iš šono. Žiūrint iš tokios pozicijos balkšvas atspalvis pasidarė gerokai intensyvesnis. Fotografijoje matomas vaizdas labai panašus į tikrąjį. Esminis skirtumas - ekrano apačioje atsiradę purpurinės spalvos artefaktai, kurių akis nematė. Matyti tokio lygio VA matricos švytėjimą gana neįprastas vaizdas, nes tai daugiau IPS tipo panelėms būdinga yda. Bet kuriuo atveju tai rezultatas, kilęs iš ekrano dydžio ir regėjimo linijos nuokrypio ir realybėje didelių bėdų sukelti neturėtų. Blogiausias atvejis - minimalus švytėjimas ekrano kampuose, kai dirbama su tamsiu turiniu jau minėtomis sąlygomis.

Naudojimasis

Vienas įdomiausių klausimų bandant PD3200Q - kaip gi tinka 2560 x 1440 rezoliucija 32" ekranui? Pamąstymai gali būti dvejopi ir jie priklauso kokį monitorių tenka apleisti. Atstumas tarp pikselių šiame monitorių siekia 0,276 mm ir yra labai panašus į 24" ekraną su 1920 x 1080 rezoliucija (0,270 mm). Yra grupė žmonių, besiskundžiančių, kad 1080p per mažai 27" ekranui (0,311 mm), bet manančių, jog 1080p per mažai 24" ekranui iš esmės nėra. Dėl to absoliuti dauguma vartotojų sutiks, kad tai kone idealus atstumas, garantuojantis komfortabilų darbą su dokumentais, nepadarant teksto per daug mažo. Vienintelė išimtis taptų tik ta dalis, kuri matė 32" su 4K rezoliucija. Ten tekstą jau reikia išdidinti, bet gaunamas pastebimai aštresnis vaizdas. Tą galime patvirtinti patys - prieš gerą mėnesį stovėjome priešais tokios pat įstrižainės AOC U3277PWQU. Skirtumas yra, tačiau sakyti, kad PD3200Q dydis ir QHD rezoliucija neproporcingi niekaip negalima. Greičiau derėtų sakyti stop didesniam nei 32"/QHD monitoriui, sutikti, kad 4K su 32" turi prasmę, ir pripažinti, kad sukurdamas aštrų vaizdą bei aiškų tekstą PD3200Q puikiai tinka bendram naudojimui. Lengvas AG (angl. anti-glare) sluoksnis neleidžia baltam ofiso dokumentų fonui „apsivelti“ grūdėtumu, ką padaro agresyvi danga, kartu pakankamai gerai apsaugant nuo nepageidaujamų atspindžių šviečiant tiesioginei saulės šviesai.

Masyvus PD3220Q ekranas tiesiog prašyte prašose būti padalintu pusiau. Tai išbandys kiekvienas, net ir tas, kuris nėra ypač suinteresuotas vaizdinių multi užduočių vykdymų vienu metu, nors 32" monitorius su QHD rezoliucija tam yra idealus variantas. Padvigubinto produktyvumo efektyvumą „BenQ“ leidžia padidinti su „DualView“ funkcija. Jos paskirtis - skirtingų profilinių režimų taikymas skirtingoms ekrano pusėms, leidžiant pagal poreikius pasirinkti sau priimtinesnę vaizdo išraišką.

Dar viena nemažai kam galinti praversti funkcija - Keyboard Video Mouse (KVM) „switch“. Jos pagalba galima atvaizduoti ir kontroliuoti turinį iš dviejų skirtingų sistemų naudojant tik vieną klaviatūros ir pelės komplektą. Sutaupant darbo vietą (nereikalingas antras komplektas) įgaunama galimybė ne tik išvesti vaizdą pakaitomis iš dviejų sistemų, bet ir vienu metu tame pačiame monitoriuje turėti vaizdą iš dviejų PC.

Net po ilgesnio naudojimo PD3200Q nerodė jokių kaitimo ženklų, taip pat neskleidė pašalinių, birbesį primenančių, garsų. Dėka 16:9 kraštinių santykio, kuris palieka mažesnius kraštus viršuje bei apačioje nei monitoriai su 16:10 santykiu, PD3200Q filmų peržiūrai pritaikytas geriau, nors ir neturi specialaus, filmams pritaikyto, profilinio režimo.

Norint išmatuoti bendrą monitoriaus įvesties vėlinimą, kuris susideda iš skalerio atliekamo signalo apdorojimo ir pačių pikselių atsako laiko, reikia turėti tam skirtą įrangą. Paprastai skaleris yra neliečiamas mazgas, tačiau monitorių gamintojai dažnai leidžia koreguoti pikselių atsako laiką. PD3200Q savo OSD meniu turi AMA (Advanced Motion Accelerator) nustatymą, kuriam skirtos „off“, „high“ ir „premium“ parinktys. Tradiciškai optimali parinktis „BenQ“ monitoriams yra „high“, kuri sumažina susiliejimo efektą, kartu pagerinant vaizdo kokybę, kai „premium“ priverčia pikselius dirbti per agresyviai, sukeliant vaizdo iškraipymus, tarp kurių dominuoja „blur“ efektas.

Kad AMA nustatymas kažką keistų praktikoje nepastebėjome. Net žaidžiant „fast paced“ tipo DOOM akys neužfiksavo jokio pastebimo vėlinimo, nors tai toli gražu ne žaidėjams skirtas monitorius. Greičiausiai „Counter Strike“ e-sportininkams PD3200Q užkliūtų jau vien dėl 60 Hz skleistinės dažnio, jau nekalbant apie tai, kad monitorius nepalaiko adaptyvios „FreeSync“ sinchronizavimo technologijos, tačiau paprastesniam, ypač ne FPS, žaidėjui - vargiai. Šiuolaikinės VA panelės nėra greičiausios, tačiau iš esmės visada tribalėje skalėje vertinamos per vidurį (2), nors gamintojų deklaruojamas 4 ms G2G atsako laikas paprastai būna dvigubai didesnis.
[nextpage title="Energijos sąnaudos"]

„BenQ“ nurodo, kad tipinės PD3200Q energijos sąnaudos siekia net ~88 W, o budėjimo režime reikalaujama 0,5 W. Remiantis atliktais matavimais, gamintojas „neįvertino“ panelės efektyvumo - naudojant maksimalų ryškumą energijos sąnaudos tesiekia 43 W. Su „Standart“ režimu, kuriam būdingas 60 % ryškumas, sąnaudos mažėja iki 32 W, o po atlikto kalibravimo sumažėjo iki 25 W. Tiesa, gamintojas buvo teisus nurodydamas, kad budėjimo režime PD3200Q reikalingi 0,5 W.

Ryškumas Energijos sąnaudos
60 % (gamyklinis) 32 W
100 % (maksimalus) 43 W
28 % (sukalibravus) 25 W
0 % (minimalus) 19 W
Budėjimo režimas 0,5 W

 

Išvados

Turime pripažinti, kad „BenQ PD3200Q“ nenuvylė, pradedant ypač tvirta surinkimo kokybe (turbūt pagal tai su lyderiu NEC gali varžytis nebent „BenQ“) ir baigiant „out of the box“ spalvomis, gamai patyrus tik 8 % nuokrypį. Tiesa, balto taško reikšmė galėjo būti artimesnė idealiems 6500k, o su gamykliniu 60 % ryškumo nustatymu vaizdas buvo pernelyg ryškus (226 cd/m²). Visgi, dėl to skųstis nereikėtų - 9 iš 10 monitorių naudojant gamyklinius nustatymais ilgoms darbo sesijoms netinka. Statinis kontrasto santykis siekė 1100:1. Dėl „Datacolor“ kalibratoriaus vertinimo ypatybių tai nesiekia „BenQ“ nurodomo 3000:1 santykio, tačiau itin giliais juodais tonais pasižyminti VA panelė patvirtino savo privalumą - greta stovintis „Dell U2311H“, turintis IPS matricą, pasižymėjo tik 400:1 santykiu. Labai džiugina, kad testuodami šį pavyzdį nepastebėjome jokio aiškesnio apšvietimo nutekėjimo (angl. backlight bleed), užtad netikėtai susidūrėme su stipriai išreikštu baltu atspalviu (angl. tint), kuris žiūrint iš šono labiau panašėjo į IPS matricoms būdingą baltą švytėjimą (angl. glow).

Tarp to „pradedant“ ir „baigiant“ yra gausybė tarpinių ekstra detalių, kurios daro PD3200Q išskirtiniu. Kokybe visiškai nesužavėję integruoti stereo 10 W garsiakalbiai to nepadaro, tačiau multifunkcinis, varžtų nereikalaujantis, stovas, ryškumą automatiškai reguliuojantis aplinkos šviesos sensorius, judesio daviklis, kuris pasitraukus žmogui nuo monitoriaus perjungia į budėjimo režimą, SD kortelių skaitytuvas bei įspūdingas OSD pultas neabejotinai prideda vertės. Navigaciją po OSD meniu į naują lygį nukeliantis pultas toks funkcionaliai įspūdingas, kad lietimams jautriais mygtukais tiesiog nesinaudojome, nors jų reakcija puiki. Naudingų funkcijų nestokoja ir pats OSD meniu: daugybė profilinių režimų, „DualView“ režimas, padalinantis ekraną pusiau su galimybe abiems pusėms taikyti bet kurį profilinį režimą, ir „KVM Switch“, kuris suteikia įvairiapusę turinio kontrolę naudojant dvi sistemas vos su vienu pelės/klaviatūros komplektu. Čia galbūt pasigedome „Picture in Picture“ režimo, bet „BenQ“ mums duoda „Low Blue Light“ režimą.

Nepaisant pačios VA matricos silpnybių, kaip ne visiškai idealūs apžvalgos kampai ir ekrano centre atsirandantis sulietų tamsių atspalvių (angl. crushed black) efektas, PD3200Q už 530 eurų atrodo kaip geras daugiafunkcinis all rounder'is, kurio įgimta 2560 x 1440 rezoliucija nereikalauja super galingos vaizdo plokštės. Vienintelis kylantis pavojus tas, kad PD3200Q patenka į startinę 32"/4K monitorių kainų zoną. Kaip minėjome, 4K rezoliucija pradedant 32" ekranais jau turi logikos, tačiau kartu ateina ir tokie, toli gražu ne visuomet gerai veikiantys, dalykai, kaip scalling'as. Nematę 4K su 32" greičiausiai niekada nepasakys, kad 32"/1440p deriniui trūksta aštrumo. Viską perdėliojus daugiau mažiau tai optimalus derinys, tuo pačiu keliantis mažiausiai papildomų problemų.




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technews.lt
Technews.lt
(11)
(4)
(7)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: