Pavyk, jei gali: ką gali pigus, bet tvirtas ir žvėriškai greitas lenktyninis dronas iš Kinijos „Ideafly Grasshopper F210“ (Apžvalga)  (1)

Vadinamieji “dronai” pastaruoju metu nebėra technologinis stebuklas, o daiktas, kurį įsigyti gali kiekvienas. Negana to, jų įvairovė yra daug didesnė, nei galima numanyti. Todėl kai kurie dronai net adaptuojami specialiems tikslams, kaip kad pavyzdžiui dronų lenktynėms.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas tokių modelių atkeliavo pas mus iš Kinijos – tai „Ideafly Grasshopper F210 RC“. Avansu pasakysime, kad šis dronas tiems, kas mėgsta greitį, valdymo tikslumą ir turi gerą reakciją - tokiems žmonėms šis daikčiukas turėtų labai patikti.

Ir turbūt vertėtų iš karto įspėti, kad nors šis dronas idealus oro akrobatikai, lenktynėms ir tikram adrealino pliūpsniui, kai bandysite išmokti aukštojo pilotažo figūras, tačiau fotografijai jis ne pats tinkamiausias. Žinoma, jis turi integruotą kamerą, o ir galima įmontuoti išorinę kamerą, bet jei tikrasis poreikis yra fotografija iš dangaus, rekomenduotume mūsų jau aprašytą droną „Bayangtoys X16“ - tai iš esmės fotografijai skirtas pažangiausios dronų klasės atstovas už tiesiog juokingą kainą

Bet jei domina kai kas daugiau nei paprasta fotografija ir norėtumė nugarą kutenančio adrenalino su bet kokius viražus išdarinėjančiu dronu, tada skaitykite toliau. 

Kai tikiesi pamatyti lenktyninį droną, ko gero pirmasis į akis krentantis dalykas yra šio drono išvaizda, primenanti... didžiulį žiogą. Tai, aišku, dizaino sprendimas, nors tam tikrą techninį funkcionalumą jis visgi turi, o ir interneto atsiliepimuose šio modelio dizainas yra vertinamas nepretenzingai ir kaip vienas originalesnių sumanymų.

Po geltonu plastmasiniu atverčiamu dangteliu slepiasi pagrindinė elektroninė valdymo plokštė, komunikacijų modulis ir baterija, tad korpusą galima vertinti kaip papildomą elektroniką apsaugantį konstrukcijos elementą

Korpuso dangtelis neturi jokio fiksatoriaus uždarymui ir sudaro šiokį tokį nepatvarumo įspūdį. Tačiau toks įspūdis yra klaidingas, nes apskritai gaminys yra surinktas labai tvirtos platformos pagrindu; net propeleriai yra pagaminti iš tikrai tvirto plastiko, kuo mes patys turėjome progą įsitikinti netyčia nutupdę droną "žemyn galva". Bet apie testus pakalbėsime truputį vėliau.

Konstrukcijos apžvalga

Pagal dydį „Ideafly Grasshopper F210 RC“ galima priskirti mini dronų segmentui. Mažas jis nėra ir į kišenę neįsidėsite: kraštinių matmenys yra 20,5 ir 24 centimetrai, aukštis sudaro 9 cm. Pats dronas sveria 344 gramus (be baterijos), tuo tarpu komplektuojama baterija sveria 148 gramus, tad bendras drono svoris išauga iki 492 g. Bet tai tokių matmenų įrenginiui nėra daug ir „Ideafly Grasshopper F210 RC“ yra priskiriamas labai gerą galios ir svorio santykį turintiems dronams.

 

Korpuso priekinė dalis savo forma primena žiogo galvą. Kaip ir užsiminėme anksčiau, tam tikra mintis šioje vietoje egzistuoja, kadangi tarpe tarp dviejų vertikalių plokščių yra numatyta erdvė vaizdo kamerai. Mūsų testuotas modelis jau turėjo sumontuotą gamyklinį vaizdo kameros modulį.

Iš konstrukcinių netikslumų galima paminėti kiek per trumpą kameros prijungimo laidą, ir ją bandant nukreipti žemyn mums pritrūko laido ilgio. Atsijungus kameros kištukui, jai prijungti gali prireikti pinceto. Nors, jeigu įvertinsime tą faktą, kad kamera skirta ne šiaip pasižvalgymui, o nuotoliniam pilotavimui, kitokia jos pozicija nei tiesiai į priekį būtų ne itin logiška.

Laikančioji platforma pagaminta iš anglies pluošto. Vidinės plokštės storis yra 1.5 mm, apatinės – 3.5 mm. Tvirtumo atsarga daugiau nei pakankama. Baterija pritvirtinama specialiu dirželiu, savo vietoje laikosi patikimai ir skrydžio balansui neigiamos įtakos neturi.

Pagal techninius parametrus dronas neabejotinai priskirtinas taip vadinamų lenktyninių dronų kategorijai. Gamintojas – kompanija “IdeaFly” – deklaruoja maksimalų skrydžio greitį net daugiau nei 230 km/h.

Šio parametro išmatuoti galimybių neturėjome, tačiau 230 km/h vertintume su sveika skepticizmo doze – dronas išties greitas ir galingas, tačiau skrieti taip greitai galėtų nebent esant 100% įkrautai baterijai, skrendant pavėjui, ir dar pučiant išties smagiam pakeleivingam vėjui. Tačiau jei ir ne 230 km/h, maksimalus greitis visgi yra ekstremaliai didelis.

„Ideafly Grasshopper F210 RC“ propeleriai deja neturi apsauginių lankelių, tad įrenginiu naudotis reikės atsargiai – visais atvejais laikytis saugaus atstumo iki žmonių ir aplinkinių objektų.

Valdymo ypatumai

„Ideafly Grasshopper F210 RC“ komplektuojamas su paties gamintojo pagamintu distancinio valdymo pultu. Pultas automatiškai užmezga ryšį su dronu, tik būtina turėti omenyje, kad ši automatinė procedūra gali užtrukti iki  30 sekundžių - bent jau taip rašoma drono dokumentacijoje.

Pradžioje akseleracijos svirtelę būtina laikyti minimalioje padėtyje – maksimalūs greičiai yra itin dideli ir vertikalus testuoto drono kilimo pagreitis yra ganėtinai agresyvus, tad bet kokio pobūdžio testams reikalinga atvira ir jokių kliūčių neturinti erdvė. Tiesa, realiai drono aktyvavimas tiek ilgai netrunka, pakanka kelių sekundžių.

Skrydžio metu dronas labai tiksliai reaguoja į valdymo komandas. Vadinamasis "Angle mode" (automatinio balansavimo) valdymo režimas veikia nepriekaištingai. Motorų galios rezervo pakanka daug kam - staigiam skrydžio krypties pakeitimui, sustabdymui staigaus nusileidimo metu, ir kitais panašiais atvejais. Pultelis kaip šiam kainos segmentui veikia puikiai, tik reikės priprasti prie didesnės galios drono valdymo ypatumų.

Gaila, kad mums nepavyko aktyvuoti "Altitude hold" (pastovaus aukščio palaikymo) režimo, nors dronas barometrinį jutiklį tikrai turi. Gali būti, kad šiuo tikslu gali prireikti atnaujinti drono programinę įrangą, ką turėdami laisvesnio laiko pabandysime atlikti ateityje.

Na o pilnai rankinis arba "akrobatinis" režimas šiame drone tikrai palaikomas. Tik mūsų patirtis šioje vietoje pernelyg ribota - vienu pirmųjų bandymų dronas nusileido žemyn galva, paaukojome vieną propelerį. Puiku, kad rinkinyje yra antras propelerių komplektas!

„Ideafly Grasshopper F210 RC“ turi integruotą 5.8G diapazono 200mW galingumo siųstuvą, papildomą išorinę šiam diapazonui skirtą FPV anteną, ir video kamerą, kuriuos panaudojant droną galima valdyti nuotoliniu būdu. Tiesa, tam reikės papildomai įsigyti su gaminiu suderinamą displėjų arba specialius FPV video akinius.

Skrydžio metu ryškiai geltona korpuso ir propelerių spalva gerai matoma iš didesnio nuotolio, ir tai yra išties pravarti savybė, mat dronas sunkiau pametamas iš regos lauko. Dronas išties judrus ir ekstremaliai greitas, valdosi tiksliai, galios rezervas didelis. Tačiau jeigu esate pradedantysis dronų sporto entuziastas, nepamirškite su svirtelėmis elgtis atsargiai, ir iškart tiksliai išsiaiškinkite visų valdymo elementų paskirtį – ypač jei greitai prireiktų išjungti drono variklius.

Komplektacijoje pateikiami du propelerių rinkiniai – dviejų ir trijų menčių. Propelerių plastmasė yra labai patvari ir drono kritimus atlaiko, tačiau kietų paviršių be abejo venkite.

Baterija - įkrovos sparta, skrydžio trukmė

Komplektacijoje numatytas kroviklis palaiko trijų intensyvumo lygių baterijos krovimo režimus. Naudojant patį lėčiausią, baterija pakraunama per kiek mažiau nei dvi valandas.

Nepertraukiamo skrydžio trukmės vidurkis mūsų bandymuose svyravo nuo 12 iki 14 minučių, t.y. kartais nežymiai daugiau nei gamintojo deklaruojamas 13 minučių laikas. Tačiau čia, be abejo, reikia prisiminti, kad trukmė gali sutrumpėti – tais atvejais, kai drono varikliai dirba intensyviai, pvz. dažnai atliekant sudėtingus manevrus.

Na o jei norisi ilgiau mėgautis drono pilotavimu, galima įsigyti papildomą bateriją.

Apibendrinimas

Be jokios abejonės, „Ideafly Grasshopper F210 RC“ - išskirtinis gaminys. Jis tikrai patiks tiems, kas vertina galingą veikimą ir didelį greitį. Lygiai dėl tos pačios priežasties šį droną kiek sunkiau rekomenduoti pradedantiesiems pilotams - tokiais atvejais prireiks daug laisvos erdvės ir kantrybės, kol šis gražuolis jūsų rankose išmoks daryti žadą atimančius viražus. Bet tam reikiamų įgūdžių galima įgyti ir su pigesniais dronais, kurių netyčinis sudaužymas nekeltų didelio skausmo piniginei, pavyzdžiui, kažkas iš šių mažylių

Privalumai:

  • Tvirta ir patikima konstrukcija
  • Didelė galia ir greitis
  • Palaikomas gamyklinių parametrų modifikavimas
  • Pilna komplektacija, skrydžiui daugiau nieko papildomo įsigyti nereikia (nebent norite FPV funkcionalumo).

Trūkumai:

  • Nepavyko aktyvuoti "Altitude hold" režimo - techninė įranga tam yra, tikėtina, kad tiesiog reikia parsisiųsti programinį atnaunimą. 

Vieniems trūkumai, kitiems privalumai:

  • Per galingas pradedantiesiems dronų pilotams, tačiau šiek tiek "prakutusiems" ir norintiems nustebinti draugus aukštojo pilotažo figūromis - šis dronas idealus
  • Nėra apsauginio propelerių rėmelio - tai vėl, didžiausia problema pradedantiesiems pilotams, nes pradžioje šis dronas gali padirbėti ir "gyvatvorių žirklėmis", bet įgudusiems tai vėl privalumas - mažesnis oro pasipriešinimas ir mažesnė drono masė. 

Pabaigai pateiksime pilną „Ideafly Grasshopper F210 RC“ drono parametrų suvestinę ir kelis "pasiskolintus" YouTube video įrašus - savo bandymų nefilmavome, nes iki profesionalaus drono valdymo mums dar yra kur tobulėti :)

Pilna „Ideafly Grasshopper F210 RC“ parametrų suvestinė:

 

„Ideafly Grasshopper F210 RC“

Svoris

344g (be baterijos)

Skrydžio valdiklis

F3 10DOF

Motorai

2205 2300KV

ESC greičio valdiklis

Flycolor RAPTOR 390 BLHeli 2 - 4S 30A

Siųstuvas

Ideafly l10

Imtuvas

FS - IA6

Baterija

14.8V 1300mAh 45C 4S, XT60 jungtis

Baterijos matmenys/svoris

7.8 x 3 x 3.5cm / 148g

FPV siųstuvas

5.8G 200mW 40CH

Video kamera

700TVL, PAL

Propeleriai

5045 trijų menčių / 5045BN dviejų menčių

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai (1)