„Xiaomi Mi 6” nėra idealus, bet tai geriausią kainos/kokybės santykį turintis išmanusis rinkoje? Nuostabus ekranas, greitis didesnis net už „Samsung Galaxy S9” ir dar daug kitų privalumų (Apžvalga)  (2)

Technologijų entuziasto gyvenimo būdas toks, kad norėdamas neatsilikti nuo nuolat evoliucionuojančios industrijos esi priverstas neprisirišti prie kasdien naudojamos elektronikos. Būtent todėl nesinori naudoti jau kiek senstelėjusių prietaisų, o juo labiau juos įsigyti praėjus daug laiko po pristatymo. Problema yra ta, kad dauguma mūsų skaitytojų mąsto kiek racionaliau, o ir kai kurie produktai palieka tokį įspūdį, kad tampi priverstas padaryti išimtį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš tokių išmaniųjų telefonu – „Xiaomi Mi 6“. Jį naudojau visą 2017 metų vasarą, rudenį iškeičiau į „iPhone 8 Plus“, tačiau prieš mėnesį nusprendžiau jį įsigyti antrą kartą.

Telefono dizainas

Turbūt visi žinome frazę „kiek žmonių, tiek nuomonių”, kurią dažnai pasitelkiame kalbėdami apie dizainą. Visgi dažniausiai norisi šį telefono aspektą įvertinti kiek objektyviau, todėl tenka prietaisą lyginti su konkurentais. Būtent čia ir slypi „Xiaomi Mi 6” dizaino dvilypumas.

Jeigu už lango būtų 2016 metai, mano aptariamas išmanusis susilauktų gausybės kritikų liaupsių. Neįprasta mėlyna spalva, blizgus auksinis rėmelis, galbūt kiek neįprastas vakariečio skoniui, na, ir, žinoma, puiki surinkimo kokybė – abi telefono puses dengia įbrėžimams atsparus stiklas, o jį tvirtai laiko net ir šiandien retai sutinkamas nerūdijančio plieno rėmelis. Patikėkite, tais metais tebuvo keli modeliai, galintys lygintis korpuso kokybe su „Xiaomi Mi 6”.

Visgi problema daugiau nei akivaizdi – gyvename 2018 metais, kai parduotuvių vitrinose blizga tokie prietaisai kaip „iPhone X”,  „Samsung Galaxy S9” ir netgi „Xiaomi Mi 6” pusbrolis „Xiaomi Mi Mix 2”. Prieš juos pastarasis, lygiai kaip ir mano kasdien naudojamas “iPhone 8 Plus”, atrodo tarsi Robertas Javtokas paskutiniaisiais savo krepšininko karjeros metais – vis dar stiprus, bet ne toks „šviežias” lyginant su debiutu. Kas konkrečiai išduoda telefono amžių? Dideli ekraną juosiantys rėmeliai ir tradicinė forma, nepasidavusi ilgėjimo ir siaurėjimo madai.

Tiesa, juk yra dalykų, nepasiduodančių laiko tėkmei? Vienas jų – ergonomika. Šioje srityje įrenginys sužiba tikrai ryškiai. Vos paėmęs prietaisą į rankas pajunti kokybę spinduliuojantį svorį, lenkto stiklo nugarėlė maloniai įsirėžia į delno odą, o telefono dydis yra toks, kad legvai “pranyksta” rankoje ir kišenėje. Trūkumai? Dešinėje rėmelio pusėje išdėstyti įjungimo ir garso reguliavimo mygtukai dažnai supainiojami, nes tylinimo mygtukas yra toje vietoje, kur paprastai įrengiamas įjungimo klavišas. Taip pat „Xiaomi” nėra deklaravusi atsparumo vandeniui ir dulkėms, kas yra pakankamai keista, turint omenyje nuostabų surinkimą.

Apibendrindamas galiu konstatuoti, kad šis prietaisas, nors ir būdamas labai kokybiškas, neprivers į save atkreipti aplinkinių dėmesio kavinėje ar kur nors kitur, bet tikrai patiks konservatoriams ir žmonėms, norintiems kompaktiško telefono.

Telefono ekranas

Praėjusią vasarą, vos tik gavęs telefoną, buvau labai patenkintas „Xiaomi Mi 6” ekranu. Tuo metu tai buvo atgaiva akims po anksčiau naudotos ir spalvas pasodrinti mėgusios „Samsung Galaxy S7 Edge” matricos.

Tiesą sakant, nuomonė nepasikeitė ir šiandien. Tai iki šiol išlieka vienas tiksliausiai spalvas atkuriančių ir kontrastingiausių LCD IPS ekranų, kokius teko naudoti. Taip pat džiaugiuosi pakankamai aukštu šviesumo lygiu, padėsiančiu komfortiškai naudotis telefonu saulės atokaitoje. Beje, kalbant apie šviesumą, „Xiaomi Mi 6” ekraną galima pagirti ir už tai, kad jo minimalus šviesumo lygis siekia vos 1 nitą. Kodėl tai svarbu? Jeigu mėgstate vakarais skaityti tekstus ar žiūrėti filmus, šis telefonas garantuos, kad nebūsite apakintas ir nejausite akių nuovargio. Jūsų akys taip pat greičiausiai pajus tai, kad „Xiaomi Mi 6” matrica išspinduliuoja daug mažiau ryškios mėlynos spalvos, varginančios ne tik akis, bet ir trikdančios mūsų miegą.

Kaip šiandien apžvelgiamas telefonas atlaiko spaudimą iš naujausiųjų flagmanų? Jeigu atvirai, tai, kaip ir korpuso atveju, šiek tiek jaučiamas telefono amžius. Tai išduoda ne tik nedidelė 5.1 colio įstrižainė pakankamai dideliame korpuse, bet ir ekrano technologija. Naujausieji flagmanų OLED ekranai pasižymi daug gilesne juoda spalva, didesniu kontrastu ir beveik taip pat tiksliai atkuriamomis spalvomis.

Jeigu rūpinatės savo regos aštrumu ir vertinate spalvų tikslumą, daugiau net neieškokite – tai geriausias ekranas, kokį galite rasti šiame kainų segmente.

Telefono veikimas

Šiandien jau nieko nebestebina tai, kad beveik perpus pigiau kainuojantys „flagmanų žudikai” gali pasigirti tokia pačia aparatine dalimi kaip ir rinkos lyderiai. Tiesą pasakius, gamintojai jau kuris laikas nustojo konkuruoti šioje srityje, bet dažnai kyla klausimas, ar tikrai pigesni telefonai gali veikti taip pat gerai?

Jeigu norite trumpo atsakymo – gali. Štai priekyje įmontuotas pirštų antspaudų jutiklis yra bene geriausias, kokį teko sutikti telefone. Jis ne tik veikia 19/20 kartų, bet ir atrakina telefoną tiesiog stulbinančiai greitai. Visgi, daug labiau stebina bendras prietaiso greitis.

Kita vertus, prieš tai reiktų aptarti telefone veikiančią „MIUI 9” sąsają. Jeigu apie ją nieko negirdėjote, pasakysiu, kad tai turbūt labiausiai modifikuota „Android“ sąsają, kokia tik yra rinkoje. Joje ne tik nėra daugeliui „Android“ vartotojų įprastos „aplikacijų kišenėlės”, bet skiriasi nustatymų išdėstymas, pranešimų rodymas ir netgi veikimo principai – pavyzdžiui, daugeliui aplikacijų pagal nutylėjimą bus uždrausta rodyti pranešimus ir veikti fone, siekiant sutaupyti kuo daugiau brangios energijos.

Iš pirmo žvilgsnio viskas skamba neblogai, bet ilgiau pasinaudojus išlenda tam tikri trūkumai. Visų pirma, erzina pasenęs dizainas, antra – pranešimų juostos veikimas yra neįtikėtinai nuviliantis, kadangi prastai atvaizduojami įvairių aplikacijų (pvz. „Spotify”) valdymo skydeliai. Taip pat stebina dažnai priverstinai uždaromos socialinių tinklų ir naujienų programėlės. Vis dėlto nusivilti neverta, nes visi mano išvardyti trūkumai yra programiniai ir labai didelė tikimybė, kad bus išspręsti dar šį mėnesį.

Greičiausiai perskaičius mano įspūdžius apie „MIUI 9” optimizmas šiek tiek išblėso, todėl laikas Jus šiek tiek šokiruoti. „Xiaomi Mi 6” su „MIUI 9” ir „Android 8” duetu veikia sparčiau nei neseniai pristatytas „Samsung Galaxy S9”, turintis pastebimai galingesnį procesorių.

„Xiaomi Mi 6” ne tik lengvai susitvarkė ir su socialinių tinklų  („Instagram“, „Facebook“, „Messenger“ ir „WhatsApp“), naujienų portalų („DELFI“, „15min.lt“), „AnTuTu“, kameros ir YouTube programėlėmis, bet telefone veikiantis „Snapdragon 835” procesorius tiesiog „traiškė” visus bandytus žaidimus, įskaitant „PUBG Mobile” ir „Asphalt 8”, net ir nustačius aukščiausius grafikos nustatymus. Foninių procesų valdymas taip pat pagerėjo – visas mano išvardytas aplikacijas vienu metu fone išlaikyti sugebėjo net ir mano naudojama pigiausia „Xiaomi Mi 6” versija, turinti 4GB RAM ir 64GB atminties. Ar verta rinktis brangesnę 6GB RAM versiją? Manau, kad taip, nes „Google Play” aplikacijų parduotuvėje pradeda daugėti vis sudėtingesnių žaidimų ir programų, todėl ateityje operatyviosios atminties poreikis tik augs.

Taip pat turiu prisipažinti tai, kad „Xiaomi Mi 6” mane nustebino puikiai veikiančiu „Wi-Fi” ryšiu – prietaisas prie tinklo prisijungia tiesiog akinančiai greitai, o interneto greitis nė kiek neatsilieka nuo mano „iPhone 8 Plus” ir „Samsung Galaxy S9”. Tą patį galima pritaikyti ir kalbant apie „Bluetooth” ir „GPS”.

Gaila, bet šiek tiek deguto į medaus statinę įmaišo 800Mhz ryšio, liaudyje dažnai vadinamo „B20”, nebuvimas. Tai reiškia, kad Lietuvoje 4G ryšys veiks stabiliai ir visur (ne tik miestų centruose) tik naudojantis brangiausio operatoriaus paslaugomis, o Pietų Europoje ir kitur pasaulyje galbūt teks prisitaikyti prie 3G greičių. Padėtį taiso nebent tai, kad prietaisas paliko dviejų SIM kortelių režimą.

Kad ir kaip man liūdna būtų dėl 4G situacijos, turiu pripažinti, kad telefono veikimas ir pajėgumas verčia antrąkart patikrinti jo kainą – tiesiog neįtikėtina, ką gamintojui pavyko pasiūlyti už tokią sumą.

Telefono audio

Jeigu prieš metus dar buvo galima išgirsti juokelių apie 3.5mm jungties nebuvimą, tai šiais metais flagmanus su šia jungtimi galime skaičiuoti ant rankos pirštų. Gaila, bet „Xiaomi Mi 6” nėra vienas jų.

Liūdna ir dėl to, kad garsas per dėžutėje pridedamą adapterį taip pat nedžiugina. Jeigu naudodamasis šiuo telefonu su „MIUI 8” programine įranga gyriau jį už kokybišką garsą, subalansuotus žemuosius, vidutinius ir aukštuosius dažnius bei didelį garsumą, tai naudodamasis  „Xiaomi Mi 6” su „MIUI 9” negaliu pasakyti to paties. Kompanija dėl neaiškių priežasčių su šiuo atnaujinimu nusprendė sumažinti maksimalų ausinių garso lygį. Tai tikrai neišėjo į gera, nes garso atkūrimas tapo niekuo neišsiskiriantis, o gal net ir atsiliekantis nuo konkurentų.

Kalbant apie garsą per garsiakalbius, tai vėlgi turiu prisipažinti, kad jie nepaliko gilaus įspaudo mano galvoje. Nors „Xiaomi” gauna didelį pliusą iš manęs už stereo konfigūraciją (pokalbio ausinė veikia kaip antrasis garsiakalbis), bet galiu nuoširdžiai teigti, kad tai veikia daug prasčiau nei analogiški sprendimai konkurentų telefonuose. Klausantis muzikos labai pastebima, kad didžiąją dalį darbo atlieka apačioje esantis didysis garsiakalbis, o mažasis jo pagalbininkas atkuria tik labai nedidelę dalį diapazono. Taip pat šiek tiek pasigedau žemųjų dažnių bei kiek „švaresnio” garso atkūrimo.

Pokalbio ausinei priekaištų neturiu – ji puikiai atkuria pašnekovo balsą.

Telefono kamera

Jeigu bent šiek tiek stebite išmaniųjų rinką, greičiausiai pastebėjote, kad gamintojai nustojo lygintis vieni su kitais savo gaminamų telefonų procesorių taktiniu dažniu, atminties kiekiu ir ekrano raiška – paskutiniu metu kovos ringas persikėlė į kameros teritoriją. Panašu, kad „Xiaomi” tai pro akis taip pat neprasprūdo.

Kompanija liko neabejinga naujausioms kelių kamerų tendencijoms, bet pasielgė neoriginaliai ir pasirinko „iPhone 7/8 Plus” naudojamą variantą – vienas galinės kameros 12MP sensorius tradicinis, f/1.8 dydžio diafragmos, jungiamas pagal nutylėjimą, o antras – taip pat 12 MP, bet užtat su mažesne f/2.6 diafragma, skirtas optiniam padidinimui (iki 2 kartų) bei šiuo metu madingam „išplauto fono” efektui.

Kalbant apie ką tik paminėtą „bokeh” fotografavimo režimą, kamera sugeba labai tiksliai iškirpti objektą ir sulieti foną, tiesą sakant, ji tai atlieka geriau nei dauguma konkurentų. Problema ta, kad nors objektas nuo fono atskiriamas tiksliai, fonas suliejamas pernelyg agresyviai, todėl atrodo, kad nuotrauka padaryta ne pasitelkus dvi kameras, o panaudojus nuotraukų redagavimo programėlę.

Fotografavimo kokybe likau patenkintas, bet nenustebintas. Gero apšvietimo sąlygomis nuotraukos gaunasi labai detalios, spalvingos, bet neperryškintos. Esu beveik tikras, kad net ir akyliausiems būtų sunku atskirti šiuo telefonu darytas nuotraukas nuo naujausiųjų flagmanų.

Situacija gana žymiai pasikeičia fotografuojant tamsoje. Nors nuotraukos gaunamos pakankamai šviesios, kameros programinė įranga agresyviai bando šalinti triukšmą. Nors galima sakyti, kad tikslas kilnus, šio proceso rezultatas – dirbtinai atrodantys objektai, praradę didelę dalį tekstūros. Taip pat kažkas atsitinka su spalvomis, nes nuotrauka kažkodėl tampa blanki ir niūri. Nesupraskite manęs neteisingai, „Xiaomi Mi 6” prasto apšvietimo sąlygomis fotografuoja geriau nei bet koks biudžetinis telefonas, tiesiog kokybė neprilygsta patiems brangiausiems telefonams. Šiek tiek gaila ir dėl to, kad padėties nė kiek netaiso ir HDR režimas, kuris dar ir negali veikti automatiškai.

„Xiaomi Mi 6” taip pat negalėčiau skirti aukščiausių balų filmavimo srityje. Nors telefonas geba filmuoti 4K raiška 30 kadrų per sekundę greičiu, optinis vaizdo stabilizavimas veikia daugių daugiausiai gerai. Jam gana neblogai sekasi panaikinti ėjimo metu atsiradusį judėjimą, bet bet kokie staigesni judesiai optiniam vaizdo stabilizavimui yra gana nemažas iššūkis.

Priekinė kamera taip pat nėra atradimas. Negana to, kad jai reikia daug šviesos, bet labai dažnai nuotraukose pastebimas per didelis optinio triukšmo lygis, spalvos taip pat nepasižymi natūralumu, o ir kameros detalumas nėra ypatingas.

Taigi, kaip jau supratote, „Xiaomi Mi 6” kamera negali lygintis su rinkos lyderiais. Nepaisant to, esu tikras, kad ji patenkins didžiosios klientų dalies poreikius.

Telefono baterija

Jeigu kada naudojotės „Xiaomi” telefonu, turbūt žinote kompanijos politiką, susijusią su telefono baterija – šis aspektas gamintojui itin svarbus ir netgi galima sakyti prioritetinis.

Tai matyti vien pasižiūrėjus į išmaniojo specifikacijas, kuriose puikuojasi 3350mAh baterija. Šis skaičius iš pirmo žvilgsnio atrodo gana vidutiniškas, bet prisiminkite, kad įrenginio ekranas tik per plauką peržengia 5 colių įstrižainės ribą, o jo viduje sukasi labai efektyvus „Snapdragon 835” procesorius. Paminėti vertėtų ir „MIUI 9”, neleidžiančią „savivaliauti” ir siurbti baterijos Jūsų nenaudojamoms programoms.

Kaip tai atsiliepia baterijos tarnavimui? Telefonas be jokių problemų atlaiko darbo dieną (5h įjungto ekrano laiko) ir netgi leis gana lengvai ištverti iki kitos dienos pietų, jei įjungsite baterijos taupymo režimą. Jei visgi nutiktų taip, kad su savimi pasiimtumėte „Qualcomm Quick Charge 3.0” palaikantį įkroviklį (pridedamas dėžutėje), baterija nuo 0% iki 100% pasikraus per 1h 35min.

Tiesa, reikliausi vartotojai galėtų papriekaištauti gamintojui, kodėl telefone nebuvo įdiegtas belaidis krovimas, nors „Xiaomi Mi 6” ir turi tam reikalingą stiklinę nugarėlę.

Ar verta pirkti?

Apžvalgos pradžioje minėjau, kad nedaug yra tekę naudoti prietaisų, kuriuos įsigyčiau net ir praėjus metams nuo jų pristatymo. Žinote, „Xiaomi Mi 6” yra būtent toks daiktas.

Jis turi tvirtą, nors ir nemadingą, korpusą, kokybišką ekraną, yra fantastiškai greitas, pasižymi neblogu garsu bei gera baterija ir kamera. Ko daugiau gali norėti paprastas vartotojas? Nebent didesnio skaičiaus palaikomų dažnių. Apart to, šis telefonas pažymi praktiškai visas varneles pageidavimų sąraše.

Žinote, kokia geriausia dalis? Šis nuostabus daiktas gali būti Jūsų už sumą, nesiekiančią 4, o gal net ir 3 „šimtinių” ir mano subjektyvia nuomone tampa geriausią kainos/kokybės santykį turinčiu išmaniuoju rinkoje.

O jei pirkti, tai iš kur ir už kiek? Lietuvoje „Xiaomi Mi 6” kainuos apie 400€, tuo tarpu perkant iš Kinijos ir pataikius ant nuolaidų, galima įsigyti ir už 344€ (su pažadu, kad bus komspensuoti visi pristatymo mokesčiai ir muitai). 

 




Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Telefonai.eu
Telefonai.eu
(17)
(8)
(9)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: