Įspūdžiai po pusės metų naudojimo: „tai geriausias kiniškas dronas koks tik yra buvęs mano rankose“ - pagal dabartinę kainą turbūt nieko geriau nėra visame pasaulyje (Apžvalga, Video)  (1)

Dažno apžvalgos autoriaus „Xiaomi Mi Drone 4K“ dronas įvardijamas kaip rimtas konkurentas „DJI“ kompanijos kuriamiems dronams. Ir šis „Xiaomi Mi Drone 4K“ dronas vis didesnio dėmesio susilaukia iš pačių pirkėjų. Visgi, norėtųsi daugiau sužinoti apie šį droną, ypač iš to, kuris juo pasinaudojo ilgiau nei keletą dienų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas iš tokių yra Justin‘as Davis‘as, kuris jau pusė metų kaip turi „Xiaomi Mi Drone 4K“ droną, jį detaliai išbandė ir šioje apžvalgoje atsakys į visus klausimus, kurie gali kilti dėl vizualiai puikiai atrodančio „Xiaomi Mi Drone 4K“ drono.

Tad pirmiausiai bus detaliai apžvelgtas dronas, jo detalės, drono tvirtumas ir techninės specifikacijos. Ar iš tiesų jis gali prilygti tokiems milžinams kaip „DJI Phantom 4 Pro“ bei „DJI Mavic Air“?

Čia verta stabtelėti ir palyginti kainas. „DJI Phantom 4 Pro“ dabar siūlomas su 32% nuolaida ir kainuoja €1296.19. Nepigiai? Jeigu rinksitės „DJI Mavic Air“, dabar su 13% nuolaida kainuoja €912.05. Jau geriau, bet irgi įspūdinga suma. 

O kaip šiame kontekste atrodo „Xiaomi Mi Drone 4K“? Be nuolaidų „Xiaomi Mi Drone 4K“ kaina svyruoja apie 500-560 €.  Jau kur kas pigiau nei geriausi DJI dronai, tačiau galima surasti nepalyginamai geresnių kainos variantų.

Štai šis „Xiaomi Mi Drone 4K“ modelis siūlomas su 25% nuolaida, tad kainuoja €409.19. Bet jei pritaikysite specialiai Baltijos šalims skirtą nuolaidos kuponą EEXIAOMI18517, dono kaina sumažės dar 35€ ir galutinė jo kaina bus €379.53 (kuponas galioja ribotam modelių kiekiui).

Tad esminis klausimas - ar gali €379.53 kainuojantis dronas iš tikro prilygti geriausiems rinkoje esantiems modeliams, kurie kainuoja 3-4 kartus brangiau? Kokie jo privalumai ir trūkumai? Ar lengvai valdomas, kokia filmavimo kokybė ir taip toliau. Į visus klausimus bus atsakyta šioje apžvalgoje.

Pirmiausiai, „Xiaomi Mi Drone 4K“ dronas yra didesnis tiek už „DJI Phantom 4 Pro“, tiek ir už „DJI Mavic Air“. Bet vienas dalykas, kuris itin patinka apžvalgos autoriui, tai „Xiaomi“ drono gimbalas (stabilizatorius). Tokio neturi nei vienas „DJI“ dronas.

„Xiaomi“ drono stabilizatorius itin lengvai pritvirtinamas. Tereikia paspausti vieną mygtuką ir stabilizatorius užfiksuojamas arba nuimamas. Tai itin naudingas dalykas jei kartais įvyktų nelaimė ir dronas nukristų ant žemės bei sugadintų stabilizatorių. Tokiu atveju būtų itin paprasta jį pakeisti nauju stabilizatoriumi.

Justin‘ui Davis‘ui buvo nukritęs ant žemės „DJI Mavic Air“ dronas ir gana stipriai sugadino jo stabilizatorių. Kadangi vien tik jo pakeisti nėra galimybės, tenka pirkti naują droną, o tai jau rimti finansiniai nuostoliai. Lygiai tas pats būtų ir nukritus „DJI Phantom 4 Pro“, nes ir pastarojo stabilizatorius nėra keičiamas.

„Xiaomi Mi Drone 4K“ drono valdiklio savybės ir palyginimas su „DJI Phantom 4 Pro“ valdikliu

Kaip ir matyti aukščiau pateiktoje nuotraukoje „DJI Phantom 4 Pro“ drono valdiklis yra šiek tiek didesnis už „Xiaomi Mi Drone 4K“ drono valdiklį. Beje, „DJI Phantom 4 Pro“ drono valdiklis be keletos papildomų funkcijų praktiškai niekuo nesiskiria nuo „DJI Phantom 4“ ir „DJI Phantom 3“ dronų valdiklių.

Vienas iš didžiausių skirtumų tarp „Xiaomi Mi Drone 4K“ ir „DJI Phantom 4 Pro“ valdiklių yra tas, kad pastarasis turi didelį dėklą išmaniesiems telefonams, kuriame telpa netgi „iPad“ planšetė. „Xiaomi Mi Drone 4K“ drono valdiklis yra mažesnis ir tuo pačiu lengvesnis bei žymiai patogiau transportuojamas. Dėklas telefonui taip pat yra gana didelis, bet planšetė jau netilps. Visgi, jį galima šiek tiek palenkti į priekį, ko negalima daryti kitų dronų valdikliuose. O toks telefono dėklo palenkimas į priekį yra itin geras dalykas, nes galima prisiderinti sau patogesnį drono perduodamo vaizdo matymo kampą.

Valdymo rankenelės yra tvirtos ir pačiame viduryje yra specialus mygtukas, kurį paspaudus dronas automatiškai grįžta namo. Taip pat specialus LED indikatorius rodo kiek dar yra likę baterijoje energijos. Įkrovimas vyksta per microUSB jungtį ir norint pilnai įkrauti valdiklio bateriją prireiks 5 valandų. Tad planuojant skrydį yra geriau iš anksto įkrauti bateriją. Bendrai „Xiaomi“ valdiklis yra gerokai patogesnis ir ergonomiškesnis nei „DJI Phantom 4 Pro“.

Žinoma, Justin‘as Davis‘as teigia, kad nereikia jo klaidingi suprasti – „aš nesu nusistatęs prieš DJI dronus, tikrai taip nėra, priešingai, man itin patinka šios kompanijos dronai, ypač „DJI Phantom 4 Pro“, kuris yra mano pats mėgiamiausias dronas, tačiau šioje apžvalgoje būtent ir norisi pasižiūrėti ar kažkas už mažiau kaip 500 eurų gali padaryti tą patį, kas kainuoja digubai daugiau.

Tad turint galvoje, kad „Xiaomi Mi Drone 4K“ filmuoja 4K vaizdą ir kainuoja mažiau kaip 500 eurus (apžvalgos autorius vertina kainą be nuolaidų), tai yra itin geras variantas. Juolab, kad tiek baterijos įkrovimo, testavimo įvairiomis sąlygomis, filmuoto vaizdo kokybė dar nenuvylė apžvalgos autoriaus ir apskritai, tai „geriausias kiniškas dronas koks tik yra buvęs mano rankose“.

„Xiaomi Mi Drone 4K“ propeleriai, baterija, stabilizatorius ir išvaizda

„Xiaomi Mi Drone 4K“ propeleriai yra ganėtinai dideli – siekia 25 centimetrų ilgį. Surinkti juos yra itin paprasta, nes jie yra sužymėti kur turi būti sujungti ir pasukus propelerio diską link „rodyklės“ jie užsifiksuoja. Itin paprastas ir lengvas propelerių pritvirtinimo būdas.

Baterija lengvai išimama ir paspaudus mygtuką galima pamatyti kiek dar joje liko energijos. Įkrovimas vyksta per specialią jungtį ir norint pilnai įkrauti baterą prireiks apie 1,5 valandos. Pačios baterijos energijos užteks 25 minučių skrydžiui.

Visas dronas yra papuoštas auksinės spalvos elementais, kas atrodo visai gražiai. Žinoma, išorinis blizgesys nėra toks svarbus dalykas. Juk esminiai dalykai yra tie, kad dronas užtikrintų kokybišką vaizdo fiksavimą, nebrangiai kainuotų ir būtų kompaktiškas transportuoti.

Pastaruoju dalyku nepasižymi „DJI Phantom 4 Pro“ dronas, jį yra gana sudėtinga su savimi transportuoti, tiksliau tai yra nepatogu. Tuo tarpu „Xiaomi Mi Drone 4K“ dronas yra itin greitai išrenkamas ir pasidaro labai kompaktiškas. Jo propeleriai nusiima, stabilizatorius taip pat, o drono „kojelės“ atlenkiamos į šalis, tad dronas pasidaro plokščias ir jo išmatavimai siekia vos 30 x 38 x 5 cm.

Taip pat apačioje yra specialūs sensoriai, kurie leidžia dronui įvertinti atstumą iki žemės paviršiaus. Ir nors stabilizatorius yra itin paprastai nuimamas ir vėl uždedamas, reikia būti atidiems ir žiūrėti, kad jis būtų tvirtai užfiksuotas. Jei kartais to nepadarysite, jis tiesiog bus nepataisomai sugadintas.

Visgi, „Xiaomi Mi Drone 4K“ drono vienas iš didžiausių privalumų ir yra jo stabilizatorius, kurį yra itin paprasta pritvirtinti ir jei kartais reikėtų jį pakeisti, nereikės pirkti naujo drono ar laukti mėnesius laiko kol garantiniame aptarnavime bus sutaisytas „DJI“ dronas.

Taip pat „Xiaomi Mi Drone 4K“ stabilizatoriaus laidai yra paslėpti jo korpuse, tad net jei kartais dronas užkabintų medžio šakas, jos nepasieks laidų ir jų nenutrauks. Tai itin gerai apgalvotas „Xiaomi“ sprendimas. Beje, į šį stabilizatorių dedama microSD kortelė ir apžvalgos autorius pataria įsigyti tokią microSD kortelę, kuri užtikrintų geriausią duomenų įrašymo greitį ir tada nekils jokių problemų.

Jei palygintume „Xiaomi Mi Drone 4K“ ir „DJI Phantom 4 Pro“ dronų propelerius yra gana aiškiai matomi jų skirtumai. Pirmasis yra tas, kad „DJI Phantom 4 Pro“ propeleris yra apie 3 cm trumpesnis, taip pat jo pritvirtinimo mechanizmas yra pats paprasčiausias, propeleriai yra tiesiog prisukami be jokio užfiksavimo mechanizmo kaip, kad „Xiaomi Mi Drone 4K“ drone.

Taip pat „DJI Phantom 4 Pro“ propeleriai yra siauresni ir jų galai nėra užapvalinti kaip, kad „Xiaomi“ dronai. O tai yra svarbus skirtumas, nes „DJI Phantom 4 Pro“ dronas pakilimo ir greitėjimo metu sunaudoja daugiau baterijos energijos.

Abu šie dronai bus gana triukšmingi, tačiau juos galima skraidinti ir vėjuotą dieną, ko negalima pasakyti apie „DJI Mavic Air“ droną. Praktiškai esant 9 m/s vėjo greičiui, jau yra rizikinga skraidinti „DJI Mavic Air“ droną.

Taip pat apžvalgos autorius rekomenduoja įsigyti ir propelerių apsaugas (šioje pakuotėje jos jau yra aut. past.), tiek siekiant apsaugoti savo droną, tiek ir netyčia neužgaunat kitų žmonių ar gyvūnų. Tai yra ypač svarbu tiems, kurie dar tik pradeda naudotis dronu ir ypatingai pirmosiomis savaitėmis. Juk nesinorėtų jau po pirmojo skrydžio sugadinti drono propelerius, tad geriau apsisaugoti ir tuo pačiu išvengti papildomų išlaidų.

„Xiaomi Mi Drone 4K“ programėlė, testavimas ir galutinis verdiktas

„Xiaomi Mi Drone 4K“ dronas valdomas „Mi Drone“ programėle. Su telefone esančia programėle galima valdyti droną, įjungti/išjungti bei kontroliuoti visas jo funkcijas: GPS, kamerą, skrydžio režimą, stabilizatoriaus kalibravimą ir taip toliau. Taip pat yra itin naudingas dalykas pradedantiesiems – „Beginner mode“. Vienas skirtumas tarp „DJI“ dronų programėlės ir „Xiaomi“ yra tas, kad pastaroji pastoviai neprašo būti atnaujinta.

Na, o „Xiaomi Mi Drone 4K“ drono testavimas lauko sąlygomis prasideda nuo 23 minutės. Šiuo atveju daug kalbėti turbūt kaip ir nėra prasmės, geriausia patiems pasižiūrėti ir įsitikinti kaip lengvai yra valdomas dronas, kas žinoma labiausiai priklauso nuo asmeninių įgūdžių. „Xiaomi Mi Drone 4K“ drono užfiksuoti vaizdai yra aukščiausios kokybės ir kaip jau minėjo pats apžvalgos autorius: „Xiaomi Mi Drone 4K geriausias kiniškas dronas koks tik yra buvęs mano rankose.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(18)
(5)
(13)

Komentarai (1)