Geriausi 2018 metų dronai pagal patyrusio entuziasto patirtį ir asmeninius pastebėjimus: nuo ko reikėtų pradėti visiškai žaliems ir kas tinka net ir profesionalams (Apžvalga, Video)  (2)

Dronų yra labai daug ir įvairių, tad išsirinkti geriausią ir asmeninius poreikius labiausiai atitinkantį droną nėra taip jau lengva. Justin‘as Davis‘as dronus valdo jau penkerius metus, juos yra išbandęs įvairiose pasaulio vietose ir įvairiomis sąlygomis, tad nusprendė šioje apžvalgoje pristatyti pačius populiariausius ir geriausius 2018 metų dronus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šioje apžvalgoje bus tarpusavyje palyginti itin patyrusio dronų valdytojo Justin‘o Davis‘o manynu geriausi šiuo metu rinkoje esantys dronai.

Bus lyginami dronų skraidymo parametrai ir kokybė, kamerų kokybė, kokiu atstumu nuo valdiklio gali skraidyti dronai, kokio ilgio skrydžiui užtenka dronų baterijose esančios energijos, na ir, žinoma, kokios yra dronų kainos.

Tad jei reikia gero ir kokybiško drono, bet nežinote kokį išsirinkti, ši apžvalga yra būtent tai, ko jums reikia.

Kalbant apie dronų rinką, „DJI“ kompanijos sukurti dronai užima apie 60 % dronų rinkos. Tai yra vieni populiariausių dronų pasaulyje. „DJI Mavic Air“ dronas yra vienas iš tokių, kuris ypač tinka mėgėjiškam naudojimui, o „DJI Mavic Pro“ – profesionalams.

„DJI Mavic Pro“ palaiko 60 Mbps (video bitrate – vaizdo įrašo kokybė, kuo didesnis vaizdo įrašų bitų dažnis, tuo bus aukštesnė vaizdo įrašų kokybė aut. past.) ir gali skraidyti apie 26-27 minutes. Pasirinkus „DJI Mavic Pro Platinum“ droną, jis galės skraidyti iki 30 minučių, o „DJI Mavic Air“ skraidys iki 21 minutės.

Tad didelio skirtumo tarp „DJI Mavic Pro“ ir „DJI Mavic Air“ nėra, nes abu filmuoja 4K vaizdą. Visgi, jei ketinate filmuoti kokius nors gamtoje vykstančius renginius, tarkime vestuves, apžvalgos autorius rekomenduoja rinktis „DJI Mavic Pro“ arba „DJI Mavic Pro Platinum“, tačiau jei norisi kompaktiškesnio ir mažesnio, bet tokio pat gero drono, tada geriau rinktis „DJI Mavic Air“.

Taip pat apžvalgos autorius rekomenduoja perkant droną pasirinkti „More Combo“ dronų versijas (pvz, DJI Mavic Pro Mini RC Quadcopter -MAVIC PRO COMBO). Iš esmės tai lygiai tokie patys dronai, skirtumas yra tik tas, kad sumokėjus šiek tiek daugiau, gaunama papildomų naudingų dalykų, kaip pavyzdžiui, 3 papildomos baterijos, kurios atskirai kainuoja iki 100 eurų.

Vertinant apskritai, Justin‘as Davis‘as mano, kad bent jau iki šiol, „DJI Mavic Pro“ yra geriausias šių metų dronas. Taip yra dėl to, kad daugumai žmonių norisi 4K vaizdo kokybės, kad dronas galėtų skraidyti ne mažiau 20 minučių ir kainuotų ne daugiau kaip 1500 eurų, o būtent tai ir gali pasiūlyti kokybiški „DJI Mavic Air“ serijos dronai.

Taip pat svarbu atkreipti dėmesį kokiomis sąlygomis bus naudojami dronai. Jei norėsis, kad dronas užfiksuotų kokybiškesnes nuotraukas ir vaizdo įrašus esant tamsesniam paros metui, tada geriau rinktis „DJI Mavic Pro“. Juo padarytos nuotraukos ir vaizdo įrašai esant prastesniam apšvietimui yra kokybiškesni, tačiau įprastos dienos metu skirtumų nematyti.

Vienas didelis šių dronų pranašumas prieš mažąjį „DJI Spark“ droną, yra tai, kad pastarasis turi 2 ašių gimbalą su elektroniniu stabilizavimu, o „Mavic Air ir Pro“ dronai turi 3 ašių gimbalus su mechaniniu stabilizavimu. Kalbant paprasčiau, „Mavic Air ir Pro“ dronų užfiksuotas vaizdas bus šiek tiek geresnės kokybės nei „DJI Spark“, kuris filmuoja 1080p.

Apžvalgos autoriui pasirodė keistas dalykas, kad iš paminėtų dronų, tik „DJI Mavic Air“ neturi sulankstomų propelerių. Tai atrodo kiek keistoka, nors pats dronas ir nėra didelis, o jo propeleriai nėra didesni už patį droną.

Visi keturi dronai turi daugiakryptę kliūčių vengimo sistemą. Tai yra ypač aktualu pradedantiems dronų valdytojams arba esant aplinkoje, kurioje yra daug įvairių objektų, pavyzdžiui medžių, tačiau norisi nesudaužant drono padaryti gražių nuotraukų ir vaizdo įrašų.

„DJI Spark“ dronas mato objektus esančius priekyje ir turi sensorius apačioje, tačiau jų nėra drono šonuose ir nugarinėje dalyje.

„DJI Mavic Air“ dronas ir „DJI Mavic Pro“ turi sensorius priekyje, apačioje ir dronų nugarinėse dalyse.

„DJI Phantom 4 Pro“ dronas turi du sensorius priekyje ir gale, IR sensorius šonuose ir dar drono apačioje.

Valdymo pultų skirtumai, dronų skraidymo atstumai ir maksimalus greitis

„DJI Mavic Pro“ valdymo pultas yra gana patogus, tačiau pačios valdymo svirtelės nėra nuimamos ir tai kiek yra nepatogu, nes „DJI Mavic Air“ svirtelės yra atsukamos ir tada valdymo pultas gerokai lengviau telpa į specialų krepšį.

Visi dronai palaiko „Wi-Fi“ ryšį ir kalbant apie dronų skraidymo atstumą nuo valdymo pulto, „DJI Mavic Pro“ gali skraidyti apie 6,5 km atstumu, kaip ir „DJI Mavic Air“, o „DJI Phantom 4 Pro“ iki 7 km. „DJI Spark“ droną reikėtų laikyti kiek arčiau savęs, nes jis „Wi-Fi“ signalą gauna iki 100 metrų atstumu, o nuo drono valdymo pulto gali skraidyti iki 2 km.

Maksimalus „DJI Spark“ greitis yra apie 50 km/val (sporto režimas), „Mavic Air ir Pro“ maksimalus greitis iki 68 km/val, o „DJI Phantom 4 Pro“ – iki 72 km/val. Tačiau svarbu atsiminti, kad įjungus sporto režimą, dronuose išsijungia sensorių sistemos ir tokiu atveju yra lengva atsitrenkti į kokį nors objektą, tad naudoti maksimalų dronų greitį yra geriau visiškai atviroje vietoje.

Baterijų skirtumai

Apžvalgos autorius kambario aplinkoje išbandė šių dronų baterijų galimybes. Buvo absoliučiai vienodos sąlygos, išjungti GPS ir tiesiog dronai sklandė ore. Tad sklandymo metu pilnos „DJI Phantom 4 Pro“ baterijos energijos užteko 23-24 minutėms. „DJI Mavic Air“ sklandė apie 18 minučių, „DJI Mavic Pro“ sklandė apie 23-24 minutes, o „DJI Spark“ sklandė apie 12 minučių.

Dronų dydžių skirtumai ir keliamo triukšmo lygis

Be techninių skirtumų yra svarbu nuspręsti kur ir kokiomis sąlygomis bus naudojami dronai, kadangi jų dydžiai ir svoriai skiriasi. Tad jei ketinate daugiau laiko su dronu praleisti neapgyvendintoje vietoje, tada „DJI Phantom 4 Pro“ dronas yra geriausias pasirinkimas. Jei dronas bus skraidinamas tankiai apgyvendintoje teritorijoje, tada geriau rinktis „DJI Spark“.

Taip pat ir dronų skleidžiamo garso lygis kai kuriems žmonėms yra svarbus. Tad šiuo atveju „DJI Phantom 4 Pro“ yra ganėtinai triukšmingas ir net už keletos šimtų metrų yra girdimas šio drono skleidžiamas garsas. Jei jį palygintume su „DJI Mavic Air“ ar „DJI Mavic Pro“, pastarieji yra gerokai tylesni, bet, žinoma, ne tokie tylūs kaip „DJI Spark“, bet miesto parkuose „DJI Mavic Air“ ar „DJI Mavic Pro“ dronų skleidžiamas triukšmas nesukels problemų nei jums, nei šalia poilsiaujantiems žmonėms.

Pigus ir kokybiškas „Mavic Air“ klonas

Vienas iš apžvalgos autorių šiek tiek erzinančių dalykų yra tas, kad „DJI“ kompanija pastoviai išleidžia programinės įrangos atnaujinimą, bet iš kitos pusės, tai yra gerai, nes dronai nuolat gauna naujų funkcijų.

Na bet jei kartais neturite atliekamo 1000 eurų, kurį galėtumėte skirti naujo ir kokybiško drono įsigijimui, apžvalgos autorius siūlo atkreipti dėmesį į „Attop XT-1“, kuris praktiškai yra „Mavic“ klonas, tik kainuoja nepalyginamai mažiau ir ypač tinka vaikams, bei tiems, kurie dar tik mokosi valdyti droną.

Šis dronas turi sulankstomus propelerius, kuo šiaip jau nepasižymi „DJI Mavic Air“, priekyje įtaisyta kamera, kuri filmuoja 720p vaizdo kokybe, taip pat yra LED apšvietimas. Baterijos energijos užteks apie 6 minučių skrydžiui, jį galima valdyti valdikliu ir išmaniuoju telefonu, taip pat dronas yra kompaktiškai sudedamas ir patogus transportuoti. Tad prieš perkant rimtą ir GPS turintį droną, apžvalgos autorius rekomenduoja įsigyti „Attop XT-1“, kuris kainuoja mažiau kaip 50 eurų ir leis išmokti kaip teisingai valdyti droną.

Tad Justin‘o Davis‘o manynu, būtent „DJI Phantom 4 Pro“, „DJI Mavic Pro“, „DJI Mavic Air“, „DJI Spark“, ir „Attop XT-1“ yra patys geriausi 2018 metų dronai. O kokį pasirinkti priklauso tik nuo jūsų asmeninio poreikio, biudžeto ir naudojimo ypatumų.

Visi aptarti DJI dronai kainuoja ne taip jau ir pigiai, tad jiems alternatyva gali būti kur kas geresnė kainos ir puikių parametrų „Xiaomi Mi Drone 4K“ - šioje apžvalgoje jau rašėme „Xiaomi Mi Drone 4K“ palyginimą su „DJI Phantom 4 Pro“.

P.S. Apie dronų filmavimo ir skraidymo kokybę galima daug prikalbėti ir prirašyti, tačiau geriausia yra patiems įsitikinti. Tad be jokių papildomų kalbų ir vien tik konkretus dronų filmavimo ir skraidymo testavimas bei jo rezultatai prasideda vaizdo įraše nuo 14:44.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(9)
(1)

Komentarai (2)