Kuo skiriasi ausinės muzikai nuo ausinių žaidimams? Paprastas eksperimentas iš karto parodė įspūdingus skirtumus (Video)  (3)

Elektronikos rinka darosi labai specializuota. Anksčiau pelė buvo pelė, klaviatūra buvo klaviatūra, o ausinės buvo ausinės. Tačiau dabar daug specialiai žaidimams skirtų produktų. Bet ar paprastas žmogus pastebėtų skirtumą tarp muzikai ir žaidimams skirtų ausinių?


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-05-25 Kuo skiriasi ausinės muzikai nuo ausinių žaidimams? Paprastas eksperimentas iš karto parodė įspūdingus skirtumus (Video)  (3)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tiesų, šis klausimas kamuoja ne vieną. Jei ausinės kokybiškos ir puikiai atkuria muziką, kaip jos gali nesusidoroti su kompiuterinių žaidimų garsais? „Youtube“ kanalas „UrAvgConsumer“, turintis 1,8 milijonus prenumeruotojų, nusprendė patikrinti ar skirtumas tikrai yra.

Kanalas pakvietė kelis žmones, tarp kurių buvo ir žinomų video kūrėjų, išbandyti porą ausinių - žaidimams skirtas „Astro Gaming A50“ ir įprastas „V-moda Crossfade M-100“. Abejos ausinės yra pakankamai aukštos klasės ir kainuoja išties nemažai - netoli 300€. Tai kokie buvo bandymo dalyvių įspūdžiai?

Pirmiausia buvo bandomos muzikai skirtos ausinės. Ir jos pasirodė išties neblogai. Bandymo dalyviai neturėjo dėl ko skųstis - garsas buvo švarus ir žaidime susigaudyti sekėsi. Komentarai daugiausia sukosi apie patį žaidimą, o ne ausines, nes jos nenustebino nei gerąja, nei blogąja prasme. Tačiau užsidėję specialiai žaidimams sukurtas „Astro Gaming A50“ bandymo dalyviai iš karto pastebėjo skirtumą.

Pirmiausia išryškėjo žaidimo garso takelio detalės - krentantis sniegas, žingsniai, širdies plakimas. Šių smulkmenų bandytojai prieš tai negirdėjo visiškai, o dabar jos buvo net labai aiškios. Išryškėjusios detalės kūrė erdvės įspūdį. Pavyzdžiui, buvo galima suprasti, ar dar toli į pagalbą skubantys komandos draugai.

Žaidimams skirtos ausinės taip pat leido labiau įsijausti į žaidimą. Šūvių garsai buvo tikroviškesni, buvo galima lengvai įsivaizduoti, kur jie pataiko. Vienas iš bandymo dalyvių netgi sakė, kad jam net skaudėjo, kai žaidime žuvo jo herojus ir tai - specializuotų ausinių nuopelnas.

Tačiau bandymo metu išryškėjo ir dar vienas įdomus faktas - mažai žaidimų patirties turintys žmonės nepastebėjo didžiulio skirtumo. Taip, garso takelio detalumas ir jiems buvo akivaizdus - lenktynėse buvo girdėti minia ir net lietaus lašai. Tačiau skirtumas nebuvo kaip diena ir naktis - ir muzikai skirtos ausinės pasirodė neblogai. Buvo padaryta išvada, kad labiausia žaidimams skirtų ausinių pranašumas pastebimas veiksmo kupinuose žaidimuose.

Tai iš kur tas skirtumas? Muzika yra labai tolygi - juk svarbu išlaikyti natas, o ir garso lygis negali šokinėti. Tuo tarpu žaidimų garsai yra labai dinamiški, todėl ir ausinės didesnį dėmesį skiria detalėms. Žaidimams skirtos ausinės groja garsiau bei turi papildomų technologijų, tokių kaip 3D garsas ar kitokios stereo sistemos. Žaidimų ausinių gamintojai stengiasi leisti naudotojams pasinerti į žaidimų siužetus, todėl kuria erdvinio garso įspūdį. Taigi, jei dažnai mėgaujatės kompiuteriniais žaidimais, geriausia rinktis būtent tokias specializuotas ausines - dažnai jos kainuoja nedaug brangiau už skirtas muzikai. Žinoma, jei kalba eina ne apie šiame eksperimente dalyvavusias ausines. 

Jei norite išbandytite 3D garso efektus, tuomet reikėtų rinktis tokias ausines kaip „Bluedio Vinyl 3D“ - šios „Bluedio“ ausinės su 3D garsu sužavėjo daugelį technologijų žurnalistų ir pirkėjų - pirkėjai dažnai skiria 5 balus iš 5. Tačiau pastebima, kad klausantis muzikos 3D garso galimybėmis naudotis neverta - sistema žemus dažnius automatiškai traukia tolyn, todėl muzika skamba keistai.

Kaip apie „Bluedio Vinyl 3D“ išsamiai rašėme pirmą kartą, jos Kinijoje kainavo beveik 67€, dabar yra atpigintos iki €54

Tikrai gerų ausinių galima gauti ir kur kas pigiau, ypač, jei pasižvalgom po Kinijos platybes. Pavyzdžiui, „Superlux HD681“ yra sukurtos klausytis muzikai, tačiau yra gana universalios. Jos yra vertinamos puikiai, akcentuoja žemus dažnius ir yra gana patogios. „Superlux HD681“ kainuoja €24,30.

Vienoje „Superlux HD681“ apžvalgoje jau rašėme, kad tai turbūt pačios geriausios nespecializuotos žaidimų ausinės už tokią kainą: „Šitos ausinės tiesiog sutvertos žaidimams - kad ir kaip ieškosite, nieko geriau nerasite“. Yra ir daugiau „Superlux HD681“ ausinių apžvalgų, kuriose jos tyrinėjamos įvairiais aspektais, o išvada bendra - taip pigiai nieko geriau nerasite. 

Tačiau galima surasti ir tikrai specizliuotų ausinių žaidimams. Pavyzdžiui, „Kotion Each G2200 7.1“ yra specialiai sukurtos žaidimams, todėl vibruoja, turi gerą, kokybišką mikrofoną, didelį dėmesį skiria detalėms ir erdvinio garso įspūdžiui.

Šios ausinės dėmesį patraukia pirmiausia todėl, kad turi labai gerus vertinimus iš pirmųjų pirkėjų - jie skiria 5 balus ir 5, o viename komentare net rašoma, „kad yra rekomenduojamos 100%“. Žinoma, kažkas vistiek suras kokių nors trūkumų, nes jau pati kaina rodo, kad tai biudžetinis gaminys, tačiau įvertinus kainos ir kokybės santykį tai gali būti vienos iš geriausių žaidimų ausinių šiame diapazone. 

„Kotion Each G2200 7.1“ kainuoja €31,72.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(12)
(1)

Komentarai (3)

Susijusios žymos: