Dar vienas puikus produktas iš „Xiaomi“, saugantiems savo akis ir mėgstantiems komfortą: „Yeelight YLTD03YL“ – telefonu valdomas išmanusis stalinis šviestuvas su 95 CRI ir 850 lm (Apžvalga)  (3)

Šviestuvams taip pat atėjo laikas tobulėti. Jeigu namie prie interneto galime prijungti televizorių ir muzikos grotuvą, tai kodėl gi to negalėtume padaryti su savo staliniu šviestuvu?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai natūralu yra tai, kad tokių išmaniųjų šviestuvų laikas jau yra prasidėjęs. Tad vieną modelį nutariau išbandyti ir aš. O kadangi su kompiuteriu dirbu daug, pigius modelius praleidau ir pasirinkau vieną iš brangesnių alternatyvų – „Yeelight YLTD03YL“. Šį gaminį užsisakiau iš portalo Gearbest.

Tiesa, mano pasirinkimą lėmė ir tai, kad „Yeelight YLTD03YL“ pagal kokybę ir galimybes toli gražu nėra iš pačių brangiausių tokio tipo gaminių. Na o gamintojo pažadas apie tai, kad šviestuvo skleidžiama šviesa yra artima natūraliai, taip pat skamba labai patraukliai.

Pakuotė ir produktas į Lietuvą atkeliavo nepažeisti. Dėžės kampai buvo nežymiai aplamdyti, tačiau viduje esantis šviestuvas buvo suspaustas storame sluoksnyje polistirolo ir nepatyrė jokių „netikėtumų“.

„Yeelight YLTD03YL“ savo išvaizda yra gal kiek didesnis nei įsivaizdavau. Tačiau dizainu ir išvaizda apskritai esu patenkintas, kadangi nuo reklaminėse nuotraukose pavaizduoto gaminio šviestuvas ko gero nesiskiria visiškai.

Gaminio dizainas klasikos mėgėjams netiks, nes visomis prasmėmis yra orientuotas į modernumą. Bet to ko gero ir reikia tikėtis iš „Yeelight“, kadangi šis prekinis ženklas gyvuoja intensyviai bendradarbiaujant su gerai visame pasaulyje žinomos kompanijos „Xiaomi“ inžinieriais.

Kartu su šviestuvu pridedamas maitinimo blokelis. Minusas – nelietuviškas rozetės kištukas. Teks naudoti adapterį. Bet ne bėda, mat darbo vietai reikia naujo prailgintojo, ir galvoju užsisakyti kažką panašaus į šį universalų prailgintojo variantą. Na o privalumas yra tai, kad maitinimo blokelio kištukas iš lempos pusės įsistato taip, kad iš išorės net nesimato, kad ten kažkas yra.

Pakuotėje taip pat yra instrukcija – minimali ir kinų kalba.

Išpakavimo video pamatysite žemiau:

Šviestuvui „Yeelight YLTD03YL“ pagaminti naudotas metalo ir plastiko derinys. Metalinės dalys be priekaištų, plastikas kokybiškas.

Svorio požiūriu šis daiktas subalansuotas neblogai. Gaminys sveria 2,4 kg , ant stalo stovi stabiliai net lankstant lempą į visas puses arba nulenkiant kiek galima žemiau. Su mažesniu svoriu tokio stabilumo ko gero neliktų, nors techniškai pagaminti lengvesnę lempą be abejo yra įmanoma.

Įsigijimo metu spalvinis pasirinkimas buvo tik vienas – baltas.

„Yeelight YLTD03YL“ pagrinde yra sumontuoti sensoriniai valdymo elementai. Su įjungimo mygtuku viskas aišku, šviesumo valdymo linija taip pat problemų nekelia. Pirštu per ją braukti nebūtina: kur paliesite, tokio stiprumo šviesa ir užsidegs.

Mygtukas su laikroduku kiek įdomesnis. Iš pirmo žvilgsnio pagalvojau, kad čia paprastas laikmatis, tačiau jo funkcionalumas gali būti derinamas pasinaudojant valdymo programėle „Mi Home“.

Šviestuvo konstrukcija labai funkcionali. Pagrindinė svirtis lempą nuleidžia ir pakelia, o ties LED diodų plokštele esančios ašys leidžia lempą taip pat palenkti aukštyn ir žemyn, pasukti į abi puses, ir dar pačią lempos plokštumą sukti aplink laikančiąją ašį. Žodžiu, su mechanika problemų absoliučiai jokių.

Šviestuvas veikia iškart, programėlę įsirašyti galima vėliau. Kaip stalinei lempai,  „Yeelight YLTD03YL“ generuoja tikrai ne per mažai šviesos, ir daugumoje atvejų ko gero maksimalaus šviesos stiprio nenaudosiu. Bet gerai, kad toks rezervas yra.

 

Šviestuvas skleidžia 3700 K spalvinės temperatūros šviesą. Mano akims ji gera, dirbant ilgesnį laiką akių nuovargio nepastebiu.

Kiti svarbesni parametrai:

  • Šviesos srautas: 850 lm
  • Suvartojama galia: 14 W
  • Spalvų atkūrimo indeksas Ra (arba dar žinomas kaip CRI) virš 95

Spalvų atkūrimo indekso Ra vertės patikrinti galimybių neturiu, tačiau lempos apšviečiami daiktai mano subjektyvia nuomone atrodo užtenkamai natūraliai. Saulės šviesos pagal kokybę nepralenkia, bet vis vien tikrai gerai :)

Šiaip, CRI parametras yra pakankamai svarbus. Pakeitus kaitrines lemputes didesnio efektyvumo alternatyvomis - fluorescencinėmis ir LED lemputėmis - ilgai buvo tylima apie tai, kad naujieji "pakaitalai" visai nevykusiai atskleidžia apšviečiamų objektų spalvas - prie tokios šviesos spalvos atrodo visai kitaip, nei natūralioje Saulės šviesoje. O tai susiję ir su didesniu žmogaus vizualinės sistemos nuovargiu, o taip pat kelia problemų tiems, kas dirba dizaino, fotografijos ir panašiose srityse.

Teoriškai "idealiai natūralią" šviesą skleidžianti lemputė turi CRI=100, bet tai su tam tikromis išlygomis gali tik kaitrinės lemputės. Visoms kitoms technologijoms tai buvo nepasiekiamos aukštumos - dar vos prieš ~3 metus geriausių LED lempučių CRI sukosi apie 80.

LED lemputėms CRI=95 rodiklis šiuo metu yra itin aukštas, ir natūralu, jog tokio techninio lygio šviestuvai kainuoja gerokai brangiau nei senesnės kartos produktai, kuriuos gaminant spalvų atkūrimo tikslumas ko gero nedaug kam buvo įdomus. Bet laikai keičiasi, ir „Yeelight YLTD03YL“ puikiai įrodo, kad vartotojų prioritetai krypsta kokybiškesnio apšvietimo linkme. Tik deja, visi LED šviestuvai su tokiu CRI kainuos gerokai brangiau, o Lietuvoje jų asortimentas gana kuklus - mažai kas supranta, koks tai svarbus parametras šviesos kokybei ir dėl to mažai kas renkasi brangesnius šviestuvus.

Ką reiškia techniniuose privalumuose nurodytas "AA level illumination" net nenumanau (internete nieko rasti nepavyko, gal tai koks Kinijoje galiojantis standartas).

Na o žemiau pateikta apšviestumo diagrama tikėti ko gero galima. Šviestuvo lempa yra didelė ir labai tolygiai išsklaido generuojamą šviesos srautą. Šviesos tolygumas ko gero buvo vienas malonesnių pastebėjimų bandant „Yeelight YLTD03YL“ šviestuvą.

Valdymui naudojama oficiali „Xiaomi“ sukurta programėlė „Mi Home“, kurios bendram veikimui su „Yeelight YLTD03YL“ priekaištų neturiu jokių.

„Mi Home“ įsidiegsite iš „Google Play“. Toliau lieka susieti su pačiu šviestuvu. Susiejimas ko gero paprastesnis būti nelabai gali. Spaudžiate pliusą, reiškiantį naujo įrenginio pridėjimą, įjungiate „Bluetooth“ ryšį, jei to dar nepadarėte (programėlė tą primins, jei reikės), o toliau patvirtinate, kad tikrai tas gaminys surastas ir kad jį norite pridėti į savo „Mi Home“ aplinką. Ir tai viskas, susiejimas užtrunka ne ilgiau kaip minutę.

Laikmačio funkcionalumas. Didelio mokslo čia ko gero nerasite. „Mi Home“ aplinkoje galėsite parinkti pagal nutylėjimą sukurtus laikmačio veikimo profilius, kurie skirti dažniausiai pasitaikantiems darbams – mokyklinio amžiaus besimokančiam vaikui, darbui su kompiuteriu, ir panašiai. Prireikus galėsite susikurti savo norimą laikmačio režimą.

 

APIBENDRINIMAS

Apskritai vertinant, „Yeelight YLTD03YL“ išmaniuoju staliniu šviestuvu esu visiškai patenkintas. Svarbiausia - labai gera skleidžiamos šviesos kokybė. Na, o funkcionali konstrukcija ir išmanusis valdymas bendrą įspūdį daro dar solidesnį.

Svarbiausi privalumai:

  • Tolygi ir kokybiška šviesa, kuria esu patenkintas ir šviestuvą tikrai planuoju naudoti ir ateityje;
  • Funkcionali ir į modernų stilių orientuota konstrukcija;
  • Galimybė valdyti telefonu ir galimybė pasirinkti norimus laikmačių parametrus;
  • Tokio lygio šviestuvui ne per didelė kaina.

Iš trūkumų paminėti galima tik vieną:

  • Pasigedau "Control eye index" funkcijos (kad ir ką gamintojas turėjo omenyje, rašydamas šiuos žodžius ant pakuotės).

Jeigu susidomėjote „Yeelight YLTD03YL“, jį galima įsigyti portale Gearbest (šiuo metu ji parduodama su 19% nuolaida ir kainuoja €76.12.

Šiek tiek brangesnis gaminio modelis „Yeelight YLTD04YL" gamintojo teigimu naudoja šviesos diodus, skleidžiančius Saulės spektrui dar artimesnę ir tuo pačiu natūralesnę šviesą. Tačiau šis šviestuvas kainuoja brangiau - su dabartine 17% nuolaida jo kaina siekia €98.61.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(5)
(-3)

Komentarai (3)