Kompiuteris, kuris telpa delne, bet darbui geresnį pasirinkimą rasti sunku („Alfawise A1 Mini PC“ apžvalga)  (1)

Mini kompiuteriai yra pastarųjų poros metų „hitas“. Patys pirmieji jų modeliai nebuvo ko gero niekuo išskirtiniai, išskyrus tai, jog paprastai jie telpa delne, o svoris retai kada siekia pusę kilogramo. Ypač kai anksčiau norinčius tokį kompiuterį įsigyti atbaidydavo jo kaina, arba per daug riboti techniniai parametrai. Tačiau situacija sparčiai keičiasi į geresnę pusę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mini kompiuterius gamina kone visi stambiausi kompiuterių gamintojai, ir Kinijos įmonės šiuo požiūriu ne išimtis. Mane asmeniškai sudomino „Alfawise A1 Mini PC“ modelis, kuris nors ir nėra pats naujausias technikos žodis šioje gaminių kategorijoje, jo našumo ir kainos santykis yra vienas geriausių.

Pavyzdžiui, kompiuteryje „Alfawise A1 Mini PC“ panaudotas palyginti našus ir energiją taupantis mikroprocesorius „Intel i7-8550U“, yra iškart integruotas 256 GB talpos spartus SSD diskas ir 8 GB DDR4 operatyviosios atminties (RAM). Yra numatyta galimybė įdėti antrą duomenų diską, o RAM atmintį galima išplėsti iki 16 GB. Visa tai portalas Gearbest siūlo už 433.65€.

Pirmieji įspūdžiai, dizainas ir pagaminimo kokybė

Kompiuteris atkeliavo niekuo neypatingoje pakuotėje. Tiek neypatingoje, kad ant dėžutės buvo užklijuotas vos vienas lipdukas, paaiškinantis, kad viduje, ir daugiau jokio papildomo užrašo. Tiesa, dėžutė, kaip ir priklauso, buvo įdėta į atsitiktinius smūgius amortizuojančią pakuotę.

Dėžutės turinys tam tikra prasme primena telefono išpakavimą – nedidelis kvadrato formos kompiuteris, maitinimo adapteris, trumpa instrukcija kinų kalba, ir dar VESA standartą atitinkanti montavimo plokštelė. Panaudojant šią plokštelę, kompiuteriuką galima pritvirtinti prie tokią funkciją palaikančių monitorių, taip taupant vietą ant darbo stalo.

Pats „Alfawise A1 Mini PC“ yra tikrai kompaktiškas. Jo matmenys sudaro 39 x 124 x 129 mm, o tūris – vos kiek daugiau nei 0,6 litro. Svoris niekuo nenusileidžia, nes gaminys sveria tik 0,4 kg. Prireikus tokį kompiuterį galima persinešti bet kur. Kišenėje ko gero netilps, bet į kuprinę ar rankinę – be problemų.

Dizaino požiūriu sunku ką nors plačiau pakomentuoti. Forma – kvadratas, kampai užapvalinti. Viduryje – vienas įjungimo mygtukas. Jungtys išdėstytos dviejuose priešinguose šonuose. Kiti du šonai ir apačia skirti ventiliacijos grotelėms. Kaip matysite iš vėlesnių iliustracijų, viduje esantis aušintuvas turi ventiliatorių, tačiau lengvesnis oro patekimas į vidų be abejonės užtikrina geresnį aušinimą.

„Alfawise A1 Mini PC“ viršus ir apačia pagaminti iš plastiko. Šoninis korpuso paviršius yra metalinis. Taip ir tvirčiau, ir vėlgi, tas pats aušinimas yra geresnis. Viduje esantis mikroprocesorius nors ir žemos įtampos, jo suvartojama galia svyruoja nuo 10 iki 25 W, ir ribotoje korpuso erdvėje to pakanka šilumai prigeneruoti.

Panašius aušinimo sprendimus naudoja daugelis mini kompiuterių gamintojų. Man asmeniškai kiek problemiškai atrodo dugne esančios aušinimo grotelės – tuo atveju, jeigu kompiuteris statomas tiesiai ant stalo. Įvairūs šaltiniai teigia, kad maždaug 1 milimetro pakilimo nuo stalo paviršiaus pakanka oro cirkuliacijai užtikrinti (tam naudojamos kompiuterio kampuose esančios guminės kojelės).

Tačiau mano asmeninė nuomonė – jei įmanoma, kompiuterį geriau pastatyti taip, kad dugnas nebūtų uždengtas.

USB jungčių „Alfawise A1 Mini PC“ turi tikrai pakankamai, iš viso keturias įprasto dydžio (dvi USB 2.0 ir dvi USB 3.0) ir vieną USB Type-C. Prie pastarojo prievado yra 3,5 mm jungtis ausinėms su mikrofonu. Priešingoje sienelėje yra standartinė laidinio kompiuterių tinklo jungtis RJ45, HDMI lizdas (1.4b standarto), ir „Kensington“ užrakto anga.  

Techninės charakteristikos trumpai

Kaip jau minėjau, „Alfawise A1 Mini PC“ naudoja 8-os kartos „Intel Core i7“ mikroprocesorių i7-8550U. Tačiau manasis modelis dėl kažkokių priežasčių atkeliavo su mikroprocesoriumi i7-8650U. Papildomai už tai nemokėjau, nors gautasis mikroprocesorius yra iki 6% našesnis už tą, ką turėjau gauti pagal gaminio aprašą.

Techniniu požiūriu šie procesoriai skiriasi tik tuo, kad 8650U naudoja 1,90 GHz maksimalų taktinį dažnį vietoj 1,80 GHz.

Našumo požiūriu i7-8650U mikroprocesorius yra tikrai neprastas pasirinkimas. Šios kategorijos „Intel“ mikroprocesorių 9-osios kartos modelių dar nėra pristatyta, o iš pajėgesnių 8-osios kartos „Intel“ mikroprocesorių modelių yra tik trys: Intel Core i7-8565U (12% našesnis), i5-8259U (32% našesnis) ir Intel Core i7-8559U (45% našesnis), tačiau pastarųjų dviejų modelių atveju našumo prieaugis pasiekiamas kilstelėjus suvartojamą galią. Taip kad šiuo požiūriu „Alfawise A1 Mini PC“ tikrai turi kuo pasigirti.

Ką toks „Intel Core i7-8650U“ ir jo grafinės posistemės „Intel UHD Graphics 620“ našumas reiškia praktiškai? Daug pavyzdžių nepateiksiu, bet štai mano kartais žaidžiamas „Path of Exile“ su ekrano raiška 1366x768 ir aukščiausios kokybės tekstūromis stabiliai palaiko 30-40 kadrų per sekundę dažnį.  

Toliau kalbant apie technines charakteristikas, viduje yra 256 GB talpos M.2 tipo SSD diskas, taip pat viena RAM jungtis su 8 GB operatyviosios atminties moduliu. Maksimalus RAM kiekis yra 16 GB, tačiau šiuo tikslu senojo modelio teks atsisakyti. Ką gi, ribota vieta korpuso viduje turi ir neigiamų niuansų.

„Alfawise A1 Mini PC“ palaiko WiFi 802.11ac belaidį internetą ir „Bluetooth 4.1“ belaidžio ryšio standartą.

Gamintojo teigimu HDMI jungtis palaiko maksimalią 4096 x 2160 raišką esant 24Hz kadrų dažniui. Kiek įdomus teiginys tuo požiūriu, kad HDMI 1.4b standartas 4K raiškos vaizdą „išveža“ iki 30Hz. Tačiau šis neatitikimas nėra esminis.

Kartu su mikroprocesoriumi yra integruota grafikos posistemė Intel „UHD Graphics 620“. Rimtesniems žaidimams to tikrai nepakaks. Bet kompiuteris ir nėra skirtas šio segmento pirkėjams. O jei į naujausius žaidimus ir super pažangią kompiuterinę grafiką nesiorientuojate, tada šį bei tą su „Alfawise A1 Mini PC“ pažaisti tikrai galėsite. Mano atveju šis kompiuteris bus daugiausia skirtas darbui su internetu ir (retkarčiais) nuotraukoms redaguoti.

Programinė įranga

Jei trumpai, tai programinės įrangos nėra jokios. Tiksliau, yra įdiegta „gamyklinė“ operacinė sistema „Ubuntu Linux“. Kompiuteris veikia iškart po išpakavimo, juo naudotis galima. Prie belaidžio tinklo puikiai prisijungia, video rodo ir t.t. Tik viena „smulkmena“: niekur neradau, koks yra administratoriaus slaptažodis.

Kompiuteris pirmojo užsikrovimo metu šio slaptažodžio nepaprašė, tiesiog įjungė darbastalį ir tiek. Bet – norint įdiegti kad ir operacinės sistemos atnaujinimus ar kokią nors programą, šio slaptažodžio jau reikia.

Laiko šiam slaptažodžiui skyriau nemažai. Ne todėl, kad to slaptažodžio man reikėtų, tiesiog negalėjau patikėti, kad to slaptažodžio apskritai niekur neina surasti. Pakuotėje nėra, internete – taip pat neradau. Bet šia paieška užsiėmiau iš sportinio intereso. Techniškai yra įmanoma pakeisti „Ubuntu“ administratoriaus slaptažodį, bet paprasčiau ir saugiau yra tiesiog perinstaliuoti visą operacinę sistemą.

Nemokamų „Linux“ pasirinkimas yra nemažas, o kam „Linux“ ne prie širdies, „Alfawise A1 Mini PC“ kuo puikiausiai veikia su „Windows“ operacinėmis sistemomis. Tą išbandžiau pats, viskas absoliučiai sklandu.

„Windows Pro“ įdiegti su visais įmanomais konfigūravimais užtrukau 22 minutes. Ne rekordinis pasiekimas, bet neprailgo. Diegimo metu ramiai galima ištrinti gamintojo rezervuotą disko particiją (jei lietuviškai – skaidinį arba tomą), nuo to kompiuterio darbas nei kiek nenukentės.

„Alfawise A1 Mini PC“ vidus

Be abejo, korpusą atidaryti pabandžiau, nes ateityje turiu minčių įsidėti papildomą SSD diską ir praplėsti RAM iki 16 GB. Šiuo tikslu reikia atklijuoti gumines kompiuterio kojeles. Nusilupa lengvai. Kai kurie šaltiniai rašo, kad tos kojelės yra „self-adhesive“, t.y. prisiklijuojančios pakartotinai, tai taip nėra. Ko gero, ten tiesiog panaudoti gumos klijai, ir po 2-3 atklijavimų reikės tepti naują klijų sluoksnį. Bet čia smulkmena.

Pagrindinę plokštę galima išimti atsukus vieną kitą varžtą, tačiau yra pora vietų kur vidiniai komponentai iš pažiūros metaline juostele yra prilipdyti prie korpuso vidinės sienelės. Norint plokštę išimti, šias juosteles reiktų nuklijuoti, kuo kol kas dar neužsiimsiu.

Tikiu, kad plokštės apačioje tikrai yra SSD diskas ir dar viena jungtis papildomam diskui. Na, gerai, tą patikrinau per „Device Manager“ - kompiuteryje tikrai yra SSD diskas :) O ateityje reikės papildomai pasidomėti, ar pakartotiniam šių juostelių priklijavimui yra reikalingos kokios nors papildomos medžiagos.

Tarp pagrindinės kompiuterio plokštės ir korpuso praktiškai nėra jokio tarpelio, technologiškai pagaminta tiksliai, kad būtų taupoma užimama vieta ir kad jungtys nebūtų „įkritusios“ į korpuso vidų. Apskritai kompiuteris yra palyginti „draugiškas“ ardymui.

Bet kompiuterio tobulinti ar keisti kažkuo kitu artimiausiu metu neprireiks. „Alfawise A1 Mini PC“ mikroprocesorius mano poreikius atitinka su kaupu ir yra suderinamas su visomis naujausiomis technologijomis.

Tuo tarpu operatyviosios atminties kiekis yra visiškai adekvatus ir pakankamas šiandienos techniniams reikalavimams. Antram standžiajam diskui vieta numatyta, o ir esamą diską galima pakeisti talpesniu.

Apibendrinimas

Apskritai vertinant, „Alfawise A1 Mini PC“ yra labai tikslingai nutaikytas į tokius vartotojus, kaip aš. Daugiausiai dirbu techninius darbus, ir kompiuteriniai žaidimai pas mane yra „tolimesniame plane“. Nesakau, kad jų nežaidžiu – jei nežaisčiau apskritai, būčiau pirkęs tą patį modelį su pigesniu mikroprocesoriumi, kadangi tokių alternatyvų yra.  

Tiems, kam aktualus žaidimų našumas, ko gero teks pasilikti ties įprastinio dydžio stacionaraus kompiuterio variantu, kadangi juose viduje telpa normalaus dydžio diskretinės grafinės plokštės. Bet pasirinkus tokį kompiuterį kaip „Alfawise A1 Mini PC“, yra ir akivaizdžių pliusų: neužims daug vietos, taupys elektrą, ir tuo pačiu nekainuos astronominės sumos. Mini kompiuterių srityje yra geimeriams skirtų modelių (pvz. šis „Beelink Kaby G7“ modelis), tačiau jų kainos jau yra visai kitos.

Argumentai už:

  • Našus ir šiuolaikiškas mikroprocesorius, geresnių alternatyvų šioje mikroprocesorių klasėje nedaug;
  • Iškart komplektuojamas su sparčiu 256 GB talpos SSD disku ir su 8 GB RAM atminties;
  • Labai kompaktiškas ir lengvas;
  • Naudoja nedaug elektros energijos;
  • Galima plėsti RAM ir duomenų atminties (standžiojo disko) talpą;
  • Komplektuojamas su VESA laikikliu

Argumentai prieš:

  • „Ubuntu Linux“ operacinę sistemą teks įdiegti iš naujo, arba - pereiti prie „Windows“.

Vieniems už, kitiems prieš:

  • Jei mėgstate šiuolaikinius kompiuterinius 3D žaidimus, šio kompiuterio grafikos posistemės pajėgumai jums bus per silpni.

Šiuo metu šioje apžvalgoje aprašytą kompiuterį portale Gearbest galima įsigyti už 433.65€.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(4)
(3)
(1)

Komentarai (1)