Išorinė baterija su automobilio užvedimo funkcija. Ką apie ją reikėtų žinoti? („EPS K24 Car Emergency Start Power Supply“ apžvalga)  (5)

Išorines baterijas tikriausiai naudojate visi? Neabejoju, kad dauguma tikrai esate tokius gaminius bent jau matę. O štai multifunkcines baterijas ar esate išbandę? Pavyzdžiui, tokią, kuri turi automobilio užvedimo funkciją?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taip, tokių išorinių baterijų tikrai yra. Rinkai jos siūlomos jau ne vienerius metus, tačiau pirkėjai į jas žiūri kol kas dar su atsarga. Kas tai per daiktas, ir kokie yra jo niuansai?

Vieną tokią bateriją – „Car Emergency Start Power Supply EPS K24“ – nusprendžiau išbandyti ir aš. Nors žiemos šalčiai jau yra praėję, ir „nusėdusio“ akumuliatoriaus problematika yra nukeliavusi į šiauresnius kraštus, liaudies išmintis sako, kad roges reikia ruošti vasarą, arba mano atveju – pavasariop.

Šis daiktas portale GearBest yra siūlomas už 36,75 Eur kainą su nemokamu pristatymu į Lietuvą.

Prekė mane pasiekė per porą savaičių. Dėžutės vaizdą matysite tolesnėje iliustracijoje, rimtesnių pažeidimų nei apsitrynę kampai nebuvo. Iliustraciją ant pakuotės vertinkite saikingai, žinomas automobilių gamintojas iš Vokietijos prie šio įrenginio kūrimo neprisidėjo niekaip.

Iškart ant dėžutės yra pateikta trumpa instrukcija, kaip šiuo daiktu naudotis. Be abejo, EPS K24 galite naudoti tiesiog kaip 8000 mAh talpos bateriją savo išmaniajam telefonui ar planšetei. Gaminys taip pat turi integruotą žibintuvėlį. Bet esmė visgi kita. Kaip parodyta šioje trumpoje instrukcijoje, bateriją specialiais gnybtais galite prijungti prie automobilio akumuliatoriaus – tuo atveju, jei šis išsikrovęs – ir tada bandyti užvesti automobilį.

Kodėl sakau „bandyti“? Tekste rašoma, kad baterija suveiks prie -20 °C. Na, iš praktikos puikiai žinau, kad esant tokioms klimatinėms sąlygoms užvesti automobilio dažnai nepajėgia dar visai pusėtinos būklės automobiliniai akumuliatoriai. Jeigu automobilyje pamiršote išjungti šviesas, o lauke spaudžia rimtesnis šaltukas, su giliai iškrautais akumuliatoriais užvedimo istorija jau yra visai kitokia. Tad šimtu procentų tokiais daiktais pasikliauti negalima.

Bet – jeigu jūsų automobilio akumuliatoriui iki pilno pajėgumo trūksta, tarkime, tik keliasdešimties amperų, toks daiktas gali labai praversti, ir sutaupyti daug laiko.

Pirmieji įspūdžiai, dizainas ir pagaminimo kokybė

Vertinant išvaizdą, medžiagų kokybę, supakavimą, EPS K24 baterijai priekaištų rimtesnių neturiu. Dėžutės viduje yra sintetinės medžiagos dėklas, kuriame yra pati išorinė baterija, USB laidas su trimis skirtingais kištukais mobiliesiems įrenginiams įkrauti, pačios baterijos įkrovimo adapteris, ir taip pat automobilinis adapteris, kuriuo bateriją galėsite įkrauti tada, kai automobilis yra užvestas.

Automobilio užvedimui skirtos žnyplės yra su palyginti trumpais laidais. Natūralu, elektrinės varžos šioje vietoje reikia kuo mažiau. O akumuliatoriui apimti ir prie gnybtų prisijungti tokio ilgio visiškai pakanka.

Papildomai su gaminiu pateikiama ir instrukcija. Šį kartą – pilnai anglų kalba. Tai yra gerai, ir šiuo nedažnu atveju visiems rekomenduoju pasiskaityti bent jau tuos punktus, kurie yra susiję su darbo sauga. Pagrindas aišku yra nesuliesti stiprios srovės kontaktų (liaudiškai – krokodilų), baterijos nemėtyti, automobiliui užvesti naudoti tik kaip galima pilniau įkrautą bateriją, ir panašiai.

Mobiliųjų įrenginių įkrovimui skirtas yra vienas laidas, bet su trimis skirtingais antgaliais: „USB Type C“, „micro USB“ ir „Apple“ įrenginiams skirtas „Lightning connector“ standarto antgalis. Pasirinkimas nėra rekordinis, bet daugumai atvejų pakankamas.

EPS K24 baterijai įkrauti yra naudojamas 15 V įtampos ir 1 A stiprio srovę tiekiantis maitinimo adapteris. Pagal gamintojo aprašą, pilnas įkrovimas užtrunka apie 3 valandas, taip yra ir iš tikrųjų. Kaip jau minėjau, komplekte yra pridėtas ir automobilinis išorinės baterijos kroviklis.

Akumuliatoriaus gnybtai, buvę EPS K24 komplekte, nėra stebuklingi. Labiau mėgstu kažką su daugiau metalo ir kas geriau apima patį akumuliatoriaus gnybtą, kad elektrinio kontakto plotas būtų kuo didesnis.

Iš saugumo pusės, gnybtų plastmasinis korpusas pagamintas taip, kad jų atsitiktinai suliesti ko gero neišeis, nes kai „krokodilai“ uždaryti, plastikas pilnai uždengia metalą. Tačiau vis tiek, pliuso su minusu nelieskite, o jungdami prie automobilio atidžiai pažiūrėkite, ar pliusą jungiate prie pliuso, o minusą – prie minuso.

Instrukcijoje rašoma, kad 12 V akumuliatoriaus laidus atjungiant nuo baterijos, pačią bateriją laikyti reikia labai tvirtai. Priežastis – jungtis įsistato labai stabiliai, ir jungčiai judėti nepaliekama jokios erdvės. Vėlgi, visa tai siekiant užtikrinti kuo mažesnę kontakto varžą. Tačiau teks susitaikyti su tuo, kad tiek pats laido prijungimas, tiek jo atjungimas, toil gražu nėra tas pats kaip atjungti USB kištuką, jėgos reikia ne taip mažai.

Praktinė patirtis su EPS K24

Automobiliu važinėju nedažnai, ir mašina po 2-3 savaičių stovėjimo esant -5° C temperatūrai užsiveda sunkiau, nei paprastai. Tada starterio sukimo laikas pas mane pailgėja apie 3 kartus (2.0L tūrio dyzelinis variklis ). Pagrindiniam akumuliatoriui jau 5 metai, tad kažko panašaus galima tikėtis. Su EPS K24 išorine baterija automobilio užsivedimas po ilgesnio stovėjimo juntamai palengvėja, varikliui užsivesti reikia gal tik šiek tiek daugiau laiko nei paprastai.

Iškart vieną po kito atlikus 3 užvedimus (tarp kurių bent vienos minutės pertrauka), baterija įšyla, bet stipraus kaitimo nėra. Be to, kaip rašo gamintojas, saugumo tikslais EPS K24 išorinė baterija turi apsaugą nuo per didelės srovės, arba nuo per ilgai trunkančio stiprios srovės vartojimo, kad baterija neperkaistų.

Pagal gamintojo pateikiamą informaciją, vieno baterijos įkrovimo turėtų pakakti dvidešimčiai užvedimų, ir ją naudoti galima jei dega ne mažiau nei 3 įkrovos lemputės. Tačiau asmeniškai rekomenduočiau užvedimui naudoti tik pilnai įkrautą bateriją, nes dalinai iškrautoje būsenoje baterijų generuojama įtampa mažėja.

Su visiškai iškrautu akumuliatoriumi mašinos užvedimo testo atlikti galimybės kol kas neturėjau. Skaičiuojant teoriškai, automobiliui su 1,8 kW galios starteriu (mano atvejis) užvesti turėtų pakakti 150 A srovės šaltinio, tad pagal gamintojo specifikaciją, man dar lieka 50 A rezervas.  Bet automobiliui su visiškai tuščiu akumuliatoriumi visą energiją turėtų tiekti vien tik išorinė baterija. Tad klausimas išlieka, kaip ši baterija elgsis, jeigu starterį sukti iki variklis užsiveda reikės, tarkime, 10 sekundžių.

Apibendrinimas

Kol kas mano įspūdžiai su EPS K24 išorine baterija su automobilio užvedimo funkcija yra neblogi, nors rimtesnių išbandymų patirti kol kas dar neteko. Šiltuoju metų laiku išorinė baterija su savo užduotimi ir mano esamu automobiliu turėtų suveikti taip, kaip priklauso. Liko tik ją išbandyti su pilnai iškrautu akumuliatoriumi. Ypač neaiški žiemos situacija – nežinia, kiek sekundžių ši išorinė baterija išlaikys savo deklaruojamą srovės stiprį.

Dabar, jei pirkčiau dar kartą, ko gero rinkčiausi tokį modelį, kuris gali atiduoti dar didesnes startines sroves, tikėdamasis kad tokie įrenginiai man reikalingą elektros srovę galės palaikyti ilgesnį laiko tarpą nei EPS K24. Galingesnių alternatyvų portale „Gearbest“ yra. Pavyzdžiui, nemažai modelių siūlo gamintojas „Suaoki“: „G7 PLUS“ su 300 A užvedimo srove ir didesniu priedų asortimentu (kaina 74,39€), U10 su 400 A užvedimo srove (kaina 132,04€), U28 net su 1000 A užvedimo srove (kaina 89,88€). Žinoma, tai yra 2-3 kartus brangesni modeliai nei 36,75 Eur kainuojantis EPS K24.

Argumentai už:

  • Tai yra automobilio užvedimo funkciją turinti išorinė baterija. Be abejo, ją galima naudoti tiesiog kaip energijos šaltinį mobiliesiems įrenginiams.
  • Integruotas žibintuvėlis.
  • Maži matmenys ir svoris.
  • Nedidelė kaina, lyginant su kitais tokios paskirties įrenginiais.

Argumentai prieš:

  • Dar neteko išbandyti su pilnai iškrautu akumuliatoriumi.
  • Turiu abejonių dėl gnybtų („krokodilų“), nes tikrai esu matęs geresnių dalykų. Nežinia ar gerai atlaikys maksimalias sroves.  

Na o pabaigai: jeigu sugalvosite pirkti panašius įrenginius, rekomenduočiau tai daryti tada, kai turite galimybę bateriją iškart po išpakavimo išbandyti su pilnai iškrautu automobilio akumuliatoriumi. Jei kas nors nesuveiks, nepavėluosite pretenduoti į gamintojo ir pardavėjo garantijas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(13)
(14)
(-1)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: