„Man yra nesuprantama kodėl kiti gamintojai to nedaro, juk tai yra taip praktiška ir patogu“. Kuo ypatinga naujos kartos „Xiaomi“ radijo stotelė su ausiniu lizdu, kaip nustatyti dažnius ir programėlėje pakeisti kinų kalbą į anglų („Xiaomi Mijia 1S“ apžvalga, Video)  (1)

Radijo stotelių, pasaulyje populiariai vadinamų „walkie-talkie“, yra gana didelis pasirinkimas, tačiau apžvalgininkas yra įsitikinęs, kad kiti gamintojai turėtų pasimokyti iš „Xiaomi“, kaip reikia gaminti radijo stoteles. O kuo jam taip patiko „Xiaomi Mijia 1S“? Šioje apžvalgoje viską ir sužinosime bei apžvalgininkas pademonstruos, kaip be jokių papildomų laidų ir itin greitai bei paprastai užprogramuoti savus dažnius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Xiaomi Mijia 1S“ radijo stotelė („walkie-talkie“) yra naujausios kartos ir turi rimtų patobulinimų, lyginant su ankstesnėmis „Xiaomi“ radijo stotelėmis.

Apžvalgininkas šiek tiek užbėgdamas įvykiams į priekį pabrėžia šio įrenginio kompaktiškumą, gražią išvaizdą, turimą ekraną ir, žinoma, funkcijas, kurių neturi ir gerokai brangesnės radijo stotelės.

Tačiau apie viską iš eilės ir pradėkime nuo pačios pakuotės turinio.

Pakuotėje yra pati radijo stotelė „Xiaomi Mijia 1S“, kurioje jau yra įdėta 2190 mAh talpos baterija. Ji yra įkraunama su pakuotėje esančiu laidu – viename gale yra USB jungtis, o kitame micro USB jungtis.

Dar pakuotėje yra ir specialus radijo stotelės laikiklis. Belieka jį pritvirtinti prie stotelės (1:10 min.) ir tada ją galima pasikabinti sau prie kelnių, kuprinės ir pan.

„Xiaomi Mijia 1S“ išvaizda

„Xiaomi Mijia 1S“ yra metalinio korpuso ir priekyje turi ekraną su LED indikatoriais. Pastarieji šviečia ryškiai balta šviesa, tad pateikiama informacija yra gerai matoma bet kokiu paros metu – simboliai dideli ir aiškūs.

Po šiuo ekranu yra trys valdymo mygtukai: pagrindinis ir du navigavimo mygtukai. Su jais galima reguliuoti garsą, perjungti dažnių kanalus. Na, o po šiais mygtukais yra mikrofonas ir kokybiškas bei garsus garsiakalbis – nuo 300 iki 3 kHz ir 0,5W.

Kairiojoje „Xiaomi Mijia 1S“ pusėje yra guminis perdavimo mygtukas ir pačios racijos maitinimo įjungimo/išjungimo mygtukas.

Racijos viršuje yra nenuimama antena, o dešinėje pusėje yra funkcinis mygtukas ir guminiu dangteliu uždengtos 3,5 mm audio (prijungti ausinėms) bei micro USB (įkrauti radijo stotelei) jungtys.

Apžvalgininkas teigia, kad išbandė 3,5 mm audio jungtį su įprastomis, telefonui skirtomis ausinėmis, ir viskas puikiai veikia.

Na, o „Xiaomi Mijia 1S“ nugarėlėje yra segiklis su specialia ertme, tad radijo stotelę, galima ir pasikabinti sau ant kaklo.

„Xiaomi Mijia 1S“ valdymas

Kaip ir minėjome, „Xiaomi Mijia 1S“ valdymas daugiausiai vyksta trijų mygtukų pagalba. Kai nepasirinktas joks režimas, tada su navigavimo mygtukais yra reguliuojamas garsas.

Paspaudus vidurinį mygtuką, iškviečiame dažnių kanalus, kurių iš viso jau yra 40. Dar 20 papildomų kanalų galima įrašyti per papildomą programą ir tai labai patinka apžvalgininkui, kadangi nereikia jokių papildomų laidų, o visas programavimas vyksta „Bluetooth“ ryšiu.

Kalbant apie dažnių diapazoną, tai yra kažkoks kinų nelicencijuotas L diapazonas nuo 409 iki 410 ir yra H diapazonas nuo 430 iki 440 bei, žinoma, galima pasirinkti savame dažnių diapazone nuo 430 iki 440 MHz.

Paspaudus vieną kartą dešinėje pusėje esantį funkcinį mygtuką (5:00 min.), ekranėlyje matysime kiek liko baterijos energijos, paspaudus du kartus – įjungiamas FM radijas su standartiniu 88-108 MHz diapazonu, tad visas Lietuvoje radijo stotis bus galima klausytis be jokių problemų.

Su priekyje esančiais mygtukais valdote garsą ir atliekate FM radijo stočių paiešką bei jas įtraukiate į atmintį.

Su tuo pačiu funkciniu mygtuku galima įjungti „Bluetooth“ režimą ir taip prie šios „Xiaomi Mijia 1S“ radijo stotelės prijungti belaides ausines bei užprogramuoti savus dažnius.

Dažnių programavimas

Pati dažnių programavimo programėlė yra kinų kalba, tačiau apžvalgininkas pademonstruoja esminius dalykus (6:20 min).

Šioje programoje galime matyti žemėlapį, kuriame pateikiama informacija apie tai, kur šiuo metu yra ši „Xiaomi Mijia 1S“ radijo stotelė ir tuo pačiu jos savininkas (-ė) bei kur tuo metu yra kiti tokių radijo stotelių naudotojai.

Čia taip pat automatiškai pateikiami 20 L bei 20 H kanalų ir kaip galite matyti iš aukščiau pateikto paveikslo, apžvalgininkas jau pridėjo keletą savų lpd kanalų 430-440 MHz diapazone.

Kaip tai padaryti? Spaudžiame „+“ (7:19 min.), įrašome kanalo pavadinimą – lpd1 – nors to daryti nėra būtina, kadangi jis ir automatiškai gaus „C05“ pavadinimą, tada nustatome dažnį ir galime rinktis kokiame režime bus perduodamas signalas (analoginis/skaitmeninis) bei sukurti savo pokalbių grupę.

Viskas yra ganėtinai aišku ir jei programa būtų išversta į anglų kalbą, būtų dar patogiau.

Išvados

„Jums, kaip ir man pačiam, ši radijo stotelė turėjo pasirodyti labai įdomi. Xiaomi sukūrė labai įdomų ir iš kitų rinkoje esančių radijo stotelių išsiskiriantį produktą.

Pirmiausiai, Xiaomi Mijia 1S turi 3,5 mm audio jungtį ir prie jos galima prijungti ausines. Man yra nesuprantama kodėl kiti gamintojai to nedaro, juk tai yra taip praktiška ir patogu. Bet kokias ausines galiu prijungti prie šios radijo stotelės.

Taip pat ir micro USB jungtis, per kurią įkraunama radijo stotelė. Praktiškai bet kuriuo namuose esančiu telefono laidu galiu be jokių problemų įkrauti Xiaomi Mijia 1S. Labai patogus dalykas ir nors tokia galimybė jau kai kuriose radijo stotelės taip pat atsiranda, bet dar toli gražu ne visose.

Įdomus ir ryškus ekranas, paprastas valdymas, didelė baterija, kurios energijos budėjimo režime užtenka net 5 dienoms.

Paprastas dažnių programavimas – atsisiuntėte programėlę į telefoną, įjungėte Buetooth ir nustatėte savo dažnius.

Neverta pamiršti ir neįprasto bei gražaus dizaino. Xiaomi Mijia 1S sveria vos 130 gramų, nors korpusas yra metalinis.“

P.S. Po šiuo vaizdo įrašu teigiama (komentarų skiltyje), kad programėlė automatiškai pakeičia savo kinų kalbą į anglų, kai išmaniajame telefone yra pakeičiama kalba į anglų. Tada bus aiškiau kas yra rašoma toje programėlėje ir programuoti savo dažnius.

Taip pat klausiama dėl atstumo, kuriuo perduodamas signalas ir kokios galimybės, turint tokią radijo stotelę, susikalbėti. Apžvalgininkas atsako, kad testavo vieną „Xiaomi Mijia 1S“ radijo stotelę, tad negali konkrečiai atsakyti dėl šių modelių tarpusavio veikimo ir palaikomo atstumo, bet iš asmeninės patirties gali patvirtinti, kad tokių parametrų radijo stotelės signalas bus perduodamas iki 10 km atstumu tik esant ant kokio nors kalno, o signalą priimantis žmogus, analogiškai bus ant kito kalno. Tik tokiomis sąlygomis signalas keliaus taip toli.

Realiomis ir atviros vietos sąlygomis signalas bus perduodamas iki 2-3 kilometrų atstumu.

Kaina ir sąlygos

„Xiaomi Mijia 1S“:

  • Gearbest - už 1 vnt. 47,41 €;
  • 35 proc. nuolaida;
  • nemokamas siuntimas į Lietuvą.
Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(11)
(4)
(7)

Komentarai (1)