Išsami „Huawei Honor Band 5“ apžvalga: kas labai patiko, kas suerzino ir galimybės, kokių neturi net ir „Xiaomi Mi Band 4“ (Foto)  ()

Elektroninių parduotuvių lentynos lūžta nuo fizinių aktyvumo asistentų pasiūlos. Jeigu finansai nevaržo, tuomet greičiausiai prioritetą teiksite „Fitbit“, „Samsung“ ar „Garmin“ išmaniajai apyrankei. Priešingu atveju įvertinę aplinkinių nuomonę bei kainą, tikėtina, apsistosite ties „Xiaomi“ fizinių aktyvumo asistentų pasiūlymais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Xiaomi“ esminis privalumas tas, jog net ir pačią naujausią išmaniąją apyrankę Lietuvoje šiuo metu pavyks nusipirkit praktiškai už tokią pačią ar netgi mažesnę kainą nei Kinijoje. Jeigu dėl vienų ar kitų priežasčių „Xiaomi Mi Band“ serija neįtiks, ieškant alternatyvų anksčiau ar vėliau už akių tikrai užklius „Huawei Honor Band“ serijos fiziniai aktyvumo asistentai.

„Huawei Honor Band 5“:

  • Cafago - 28.23€ 
    • 35 % nuolaida
    • Nemokamas siuntimą į Lietuvą;
    • pristatys per 7-20 darbo dienas.

„Huawei Honor Band 5“ ir „Xiaomi Mi Band 4“ – tai turbūt šiuo metu bene dažniausiai linksniuojamos bei tarpusavyje lyginamos išmaniosios apyrankės. Taip jau susiklostė, jog anksčiau teko naudoti „Fitbit Charge HR“, paskui turėjau pažintį su „Xiaomi Mi Band 3“, o šiems metams einant į pabaigą „Cafago“ dėka atsirado galimybė išbandyti „Huawei Honor Band 5“.

Tai kaip ir paaiškina, jog šį kartą du populiariausi naujos kartos kiniški fiziniai aktyvumo asistentai tarpusavyje lyginami nebus. Manau, kad tautiečiams taip pat jau detaliai nebereikia pristatinėti kokias galimybes teikia išmaniosios apyrankės. Vis dėlto kalbėti apie įspūdžius iš naudotojo pusės yra tiesiog privaloma.

Pirmieji įspūdžiai ir pastebėjimai

Įsigyjamo pirkinio pakuotė prieš gerą dešimtmetį buvo „Apple“ pranašumas, tačiau šiandien tai daugeliui jau yra savaime suprantamas dalykas. Būtent dėl tos priežasties aptarinėti pačią pakuotę nėra jokios prasmės, kurs kas įdomiau ką galime rasti tos pakuotės viduje.

„Huawei Honor Band 5“ išmanioji apyrankė komplekte atkeliauja su angliška instrukcija, specialia baterijos įkrovimo jungtimi bei trumpu USB laidu. Svarbu atkreipti dėmesį, jog paties USB adapterio komplekte nėra, tačiau tai fizinių aktyvumo asistentų rinkoje yra visiškai normali praktika. Kol kas tai tikrai nesukelia papildomų nepatogumų, nes bent jau vieną A tipo kelioninį USB adapterį tikrai rasime kiekvienuose namuose.

Bene labiausiai jau nuo pirmų akimirkų sužavėjęs „Huawei Honor Band 5“ akcentas – tai patogus baterijos įkrovimo sprendimas. Kaip jau buvo minėta, anksčiau teko turėti „Xiaomi Mi Band 3“, todėl puikiai žinau ką tai reiškia kiekvieną kartą įkraunant bateriją išimti fizinį aktyvumo asistentą iš silikoninės apyrankės. Lygiai tą patį nepatogumą turi ir „Xiaomi Mi Band 4“. Jog „Huawei“ siūlomas sprendimas yra žymiai praktiškesnis dažniausiai sutinka tiek naudotojai, tiek įvairių šalių apžvalgininkai.

Teigiamai norisi atsiliepti ir apie paties „Huawei Honor Band 5“ fizinio aktyvumo asistento apyrankę. Žinoma, tai labai individualus reikalas, tačiau, mano nuomone, blizgi silikoninė apyrankė „Huawei Honor Band 5“ suteikia papildomo solidumo. Pavyzdžiui, „Xiaomi“ pirmenybę teikia matinei silikoninei apyrankei, kuri, mano asmeniniu požiūriu, iš tolo atrodo tarsi visuomet būtų aplipusi papildomu dulkių bei nešvarumų sluoksniu.

Privalumu taip pat laikyčiau ir silikoninės apyrankės tvirtinimo prie paties „Huawei Honor Band 5“ fizinio aktyvumo asistento mechanizmą. Toks mechanizmas turėtų patikimai tarnauti net ir tuomet, jeigu laikui bėgant nuspręstumėte įsigyti papildomą „Huawei Honor Band 5“ apyrankę iš trečiųjų šalių.

Tuo tarpu, asmeninė patirtis rodo, jog „Xiaomi“ atveju tai dažnu atveju tampa problema – fizinis aktyvumo asistentas tiesiog bet kada gali išskristi iš neoriginalios apyrankės. Tai nutinka dėl tos priežasties, nes „Xiaomi“ atveju fizinis aktyvumo asistentas nėra niekaip papildomai pritvirtinamas prie pačios apyrankės kaip tai, pavyzdžiui, yra daroma „Huawei Honor Band 5“ atveju.

BDAR įtaka vartotojo patirčiai

Praktika rodo, jog fizinį aktyvumo asistentą rinkai šiuo metu pasiūlyti gali praktiškai kiekvienas vietinis Kinijos gamintojas. Vis dėlto visai kas kita yra pasiūlyti patrauklią, patogią ir vartotojo poreikius maksimaliai tenkinančią vartotojo patirtį.

Vos tik įkrovus „Huawei Honor Band 5“ išmaniosios apyrankės bateriją ekrane iš karto maloniai nustebino gautas informacinis pranešimas. Šis paprastas sprendimas vartotojui tikrai padeda sutaupyti nemažai laiko, nes aiškiai nurodo kokią taikomąją programą reikia įdiegti savo išmaniajame telefone. Priešingu atveju dažnam pirkėjui greičiausiai tektų vartyti instrukciją ir šio elementaraus atsakymo ieškoti būtent ten.

Jeigu visuma iš pirmo žvilgsnio nuteikė itin optimistiškai, tai tolimesnis „Huawei Honor Band 5“ išmaniosios apyrankės paruošimas darbui tiesiogine ta žodžio prasme erzino. Tam teko skirti maždaug 15 minučių, tačiau didžiausia problema šiuo atveju tapo ne laikas, o neįtikėtinai didelis „Huawei“ noras apie savo naująjį vartotoją žinoti neįprastai daug informacijos.

Poreikis įdiegti „Huawei Health“ taikomąją programą kiekvienam yra savaime suprantamas. Didžiausiu nepatogumu šiuo atveju tampa tai, jog greta šios taikomosios programos „Huawei“ taip pat dar prašo įdiegti ir „Huawei Mobile Services“ taikomąją programą. Būtent tai yra vienas iš reikalaujamų komponentų norint susikurti „Huawei ID“ paskyrą – be jos naudotis „Huawei Honor Band 5“ fiziniu aktyvumo asistentu tiesiog nepavyktų.

Reikalavimas patvirtinti krūvą įvairiausių sutikimų akivaizdžiai yra Europos Sąjungoje galiojančio Bendrojo duomenų apsaugos reglamento BDAR pasekmė. Vis dėlto niekaip negaliu rasti racionalaus paaiškinimo kam norėdamas naudotis „Huawei Honor Band 5“ išmaniąja apyranke gamintojui dar privalau pateikti ir savo el. paštą bei telefono numerį?

Taip jau susiklostė, jog praėjus vos kelioms dienoms nuo pirmųjų įspūdžių buvo išleista atnaujinta „Huawei Health v10“ taikomosios programos versija. Skamba ironiškai, bet atnaujinta taikomoji programa vėl reikalavo naujų sutikimų, o įdomiausia tai, jog nuo šios versijos atskirai dar tenka pateikti papildomus sutikimus net ir norint pakeisti laikrodžio ciferblatą (pagrindinį ekraną).

Įprasto funkcionalumo taikomoji programa

Vos tik įsijungus „Huawei Honor Band 5“ taikomąją programą aplanko deja vu jausmas. „Xiaomi“ naudotojai greičiausiai mane puikiai supras, nes juos taikomoje programoje taip pat pasitinka oranžinės ir baltos spalvos akcentai.

Fizinio aktyvumo asistento „Huawei Honor Band 5“ taikomoji programa remiasi visiems jau įprastais valdymo ypatumais, o pagrindiniame ekrane pateikia tik tai, kas yra svarbiausia. Be to, po „Huawei Health v10“ atnaujinimo taikomoji programa dar efektyviau išnaudoja pagrindinio ekrano vietą, todėl dabar rezultatas turėtų maksimaliai tenkinti ir didesnius ekranus turinčių išmaniųjų telefonų savininkus.

„Huawei Health“ taip pat gana patogiai leidžia valdyti su taikomąja programa susietą išmaniąją apyrankę ir esant poreikiui gali būti naudojama naujiems fizinio aktyvumo asistento pagrindiniams ekranams parsisiųsti. Gana maloniai nustebino ir taikomosios programos periodiškai sugeneruojamos aktyvumo ataskaitos.

Tuo tarpu, kasdieninės teikiamos ataskaitos niekuo nustebinti negali, tačiau bendro vaizdo tikrai negadina. Trumpai tariant, „Huawei Honor Band 5“ išmanioji apyrankė siūlo būtent tai ką gali pasiūlyti ir bet kuris kitas fizinis aktyvumo asistentas. Jeigu tokio tipo ataskaitos netenkina, tuomet žvalgytis į kiniškas išmaniąsias apyrankes išvis nevertėtų ir reikėtų rinktis „Fitbit“ ar „Garmin“ fizinius aktyvumo asistentus. Būtent jie užfiksuotus duomenis taip pat leidžia analizuoti ir interneto naršyklėje.

Grįžtant prie „Huawei Honor Band 5“ išmaniosios apyrankės dar norėtųsi pridėti ir tai, jog žingsnių skaičiavimas yra maksimaliai tikslus. Pavyzdžiui, per visą naudojimosi laikotarpį nepavyko užfiksuoti momentų kada žingsniai būtų papildomai priskaičiuoti važiuojant automobiliu. Likau maloniai nustebęs ir tuomet, kai net ir trumpas kelių minučių bėgimas buvo sėkmingai užfiksuotas taikomoje programoje.

Papildomos funkcijos, kurios leidžia išsiskirti

Gamintojas pristatydamas „Huawei Honor Band 5“ išmaniąją apyrankę visuomet turi kelis svarbius akcentus, kurie tam tikra prasme leidžia išsiskirti iš konkurentų. Iš dalies tiek „Huawei TruSeen“, tiek „Huawei TruSleep“ techninį sprendimą galima laikyti marketingu, tačiau tuo pačiu tenka sutikti ir su tuo, jog tam tikrą naudą jie vartotojui tikrai gali teikti.

Pavyzdžiui, „Huawei TruSeen“ techninis sprendimas yra orientuotas į nuolatinį pulso stebėjimą. „Huawei“ tvirtina, kad ši technologija leidžia pasiekti gerą matavimo rezultatų tikslumą ir netgi remiasi dirbtiniu intelektu. Vis dėlto kiek tame yra tiesios pasakyti yra gana sunku. Remdamasis asmenine patirtimi galiu patvirtinti tik tiek, jog tuo pačiu metu pulso matavimą atliekant tiek su „Apple Watch“, tiek „Huawei Honor Band 5“ buvo gaunami labai vienas kitam artimi rezultatai.

Kaip jau išduoda „Huawei TruSleep“ pavadinimas, kitas techninis sprendimas yra orientuotas į miego kokybės stebėjimą. Jeigu ši funkcija išjungta, tuomet išmanioji apyrankė pateikia informaciją tik apie gilaus ir lengvojo miego fazes bei atsibudimų skaičių. Tuo tarpu, įjungus „Huawei TruSleep“ yra analizuojami ir pulso parodymai, todėl „Huawei Honor Band 5“ dar gali aptikti ir taip vadinamąją neramaus miego (REM) fazę.

Kartu su suaktyvinta „Huawei TruSleep“ funkcija atkeliauja ir kita naudinga informacija bei specializuoti patarimai. Maloniai stebina ir tai, jog visa ši informacija neatrodo iš piršto laužta. Trumpai tariant, kiekvienas paruoštas detalus aprašymas yra sudarytas remiantis literatūra, kurios šaltiniai atitinkamai yra pateikiami kiekvieno detalaus aprašymo pabaigoje. Šiuo atveju problema yra tik tokia, jog tiek naudingi patarimai, tiek papildomi aprašymai yra pateikiami tik tuo atveju, jeigu išmaniajame telefone yra naudojama anglų kalba.

Baterija ir jos galimybės

„Huawei“ tvirtina, jog „Huawei Honor Band 5“ išmaniosios apyrankės baterija turėtų tarnauti iki 14 dienų. Šį teorinį rezultatą sunku patvirtinti ar paneigti, tačiau atlikti bandymai leidžia manyti, jog toks gamintojo pareiškimas skamba gana realistiškai. Žinoma, tokio rezultato realu tikėtis tik tuo atveju, jeigu išmaniąją apyrankę naudosite minimaliai, o daugumą papildomų „Huawei Honor Band 5“ funkcijų laikysite išjungtas.

Nusprendus elgtis visiškai priešingai „Huawei Honor Band 5“ bateriją teks įkrauti maždaug kas 7-6 dienas. Pavyzdžiui, pirmąsias dvi dienas išmaniajame telefone laikant nuolatos įjungtą Bluetooth, tačiau išmaniojoje apyrankėje nenaudojant pulsometro bei „Huawei TruSleep“ buvo sunaudota 27% baterijos energijos. Būtina atkreipti dėmesį ir į tai, jog išmanioji apyrankė visą bandymo laikotarpį taip pat buvo dėvima ir nakties metu.

Trečiąją diena buvo suaktyvintos ne tik abi aukščiau paminėtos funkcijos, tačiau dar įjungtas ir išmaniojo telefono pranešimų perdavimas į „Huawei Honor Band 5“. Trumpai tariant, nuo trečios dienos fizinis aktyvumo asistentas veikė maksimaliu pajėgumu ir tuomet per parą sugebėjo sunaudoti 16% baterijos energijos.

Taigi, „Huawei Honor Band 5“ išnaudojant maksimaliai bateriją tektų įprasti įkrauti kartą per savaitę. Jeigu nuspręstumėte atsisakyti dalies išmaniosios apyrankės funkcijų (pavyzdžiui, pulsometro ir Bluetooth sinchronizacijos) bateriją greičiausiai tektų įkrauti du kartus per mėnesį. Tuo tarpu, jeigu „Huawei Honor Band 5“ naudosite tik dienos metu ir visos papildomos funkcijos bus išjungtus, labai realu, jog bateriją tereikės įkrauti vos vieną kartą per mėnesį.

Svarbūs atnaujinimai, keisti sprendimai bei malonios smulkmenos

Įsigijus bet kokį šiuolaikinį elektroninį prietaisą vartotojas pasijunta maloniausiai tada, kai pajunta gamintojo jam rodomą dėmesį. Dažnu atveju tai bene geriausiai atspinti periodiškai išleidžiami atnaujinimai. Šiuo atveju viskas taip sutapo, jog „Huawei Honor Band 5“ išmaniosios apyrankės taikomoji programa bandymų metu buvo atnaujinta iš „Huawei Health v9“ į „Huawei Health v10“ versiją.

Jeigu po taikomosios programos atnaujinimo reikšmingų pasikeitimų nebuvo pastebėta, tai spalio pradžioje pasirodęs „Huawei Honor Band 5“ išmaniosios apyrankės programinės įrangos atnaujinimas tikrai labai maloniai nustebino. Būtent po šio programinės įrangos atnaujinimo „Huawei Honor Band 5“ pasipildė dviem svarbiomis funkcijomis, kurios ne tik, kad leidžia pasivyti, bet netgi padeda aplenkti „Xiaomi Mi Band 4“.

Dar visai neseniai buvo galima sakyti, jog tik „Xiaomi Mi Band 4“ leidžia valdyti išmaniojo telefono muzikos grotuvą. Džiugu pranešti, jog šis funkcionalumas „Huawei Honor Band 5“ išmaniojoje apyrankėje buvo pridėtas kartus su pasirodžiusiu „1.1.0.96“ programinės įrangos atnaujinimu. Maloniai nustebino ir tai, jog naudojantis fiziniu aktyvumo asistentu pavyko valdyti ne tik „Spotify“, bet netgi ir „Youtube“.

Greta nuotolinio muzikos grotuvo valdymo integracijos „Huawei Honor Band 5“ fizinis aktyvumo asistentas pagaliau pasipildė ir arterinio kraujo įsotinimo deguonimi (SpO2) matavimo funkcija. Šis funkcionalumas yra bene vienas esminių akcentų, kuris „Huawei Honor Band 5“ šiuo metu suteikia reikšmingą ir aiškiai apčiuopiamą pranašumą prieš „Xiaomi Mi Band 4“.

Šiek tiek nustebino tik tai, jog „Huawei“ išmaniosios apyrankės užfiksuotų momentų matavimo reikšmių neperkelia į taikomąją programą. Ir šiuo atveju tas pats galioja tiek momentiniams pulso, tiek SpO2 matavimams. Taigi, jeigu pulso matavimus taikomojoje programoje galima užfiksuoti įjungus jo stebėjimą realiu laiku, tai SpO2 atveju, deja, bet kiekvieną kartą tenka tenkintis tik vienetiniu matavimo rezultatu išmaniosios apyrankės ekrane.

Nepaisant šių kelių keistų sprendimų „Huawei Honor Band 5“ išmaniąją apyrankę galiausiai dar norėtųsi pagirti dėl pilnavertiško lietuvių kalbos palaikymo. Trumpai tariant, šis fizinis aktyvumo asistentas puikiai atvaizduoja lietuviškas raides tiek muzikos grotuve, tiek visuose iš išmaniojo telefono persiunčiamuose pranešimuose. Pavyzdžiui, bent jau „Xiaomi Mi Band 3“ su lietuviškomis raidėmis susitvarkyti tikrai nesugebėdavo, todėl gaunamus pranešimus suprasti būdavo itin sudėtinga. Galbūt ši problema jau yra ištaisyta „Xiaomi Mi Band 4“ išmaniojoje apyrankėje, tačiau to bent jau šiuo metu negaliu nei patvirtinti, nei paneigti.

Optimalus variantas už prieinamą kainą

Praktika rodo, kad daugiau mažiau visi fiziniai aktyvumo asistentai (tiek kiniški, tiek geriau žinomų gamintojų) šiuo metu siūlo praktiškai tą patį funkcionalumą. Žinoma, tikslumo klausimas dažnai vis dar lieka diskusijų objektu, tačiau racionaliai vertėtų pamąstyti ko kiekvienas siekiame nešiodami išmaniąją apyrankę.

Ant „Huawei Honor Band 5“ pakuotės galima pastebėti labai teisingą sakinį: „Šis produktas neturėtų būti traktuojamas kaip medicininis įrenginys. Pateikiamus duomenis reikėtų suprasti kaip nuorodą.“. Greičiausiai sutiksite, jog dažnas dabar išmaniąją apyrankę nešioja ne dėl to, kad sportuotų. Labiau tai aksesuaras, kuris rodo žingsnius, valandas ar pranešimus iš išmaniojo telefono.

Jeigu jūsų poreikiai atitinka aukščiau pateiktą aprašymą, tuomet „Huawei Honor Band 5“ tikrai gali tapti vienu iš galimų pasirinkimų. Trumpai tariant, esant gana neapibrėžtiems norams fizinį aktyvumo asistentą laisvai galima rinktis atsižvelgiant vien tik į dizaino patrauklumą. Manau, kad tiek „Huawei Honor Band 5“, tiek „Xiaomi Mi Band 4“ šiuo metu yra puikus pasirinkimas, tačiau tam tikri dizaino skirtumai šiuo atveju asmenines simpatijas verčia skirti būtent pirmajai išmaniajai apyrankei.

Privalumai:

  • Patogus baterijos įkrovimo sprendimas.
  •  „TruSeen“ ir „TruSleep“ techniniai sprendimai.
  • Pranešimuose iš išmaniojo telefono atvaizduojamos lietuviškos raidės.
  • Galimybė valdyti išmaniojo telefono muzikos grotuvą („Youtube“, „Spotify“ ir kt.).
  • Arterinio kraujo įsotinimo deguonimi (SpO2) matavimas.

Trūkumai

  • Kuriantis paskyrą būtina nurodyti el. paštą ir telefono numerį.
  • Taikomoji programa nefiksuoja momentinio pulso bei arterinio kraujo įsotinimo deguonimi (SpO2) reikšmių.
  • Pilnai išsikrovusios baterijos įkrovimas užtrunka net iki 3 valandų.
  • Pranešimai iš išmaniojo telefono yra perduodami net ir tuo metu, kai išmanusis telefonas yra aktyviai naudojamas.
  • „TruSleep“ teikiami patarimai rodomi tik tuo atveju, jeigu išmaniajame telefone nustatyta anglų kalba.

Kiti pastebėjimai:

  • Reagavimas į riešo judesius galimai šiek tiek per jautrus.
  • Solidžiai atrodanti blizgi silikoninė apyrankė.
  • Aktyvus produkto palaikymas (programinės įrangos ir taikomosios programos atnaujinimai).
  • Patikimas apyrankės tvirtinimo mechanizmas prie paties fizinio aktyvumo asistento.
  • Kol kas sunku įsigyti Lietuvoje, siuntimas iš Kinijos gali užtrukti 3-4 savaites.



Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Jonas Bunevičius
(19)
(2)
(17)

Komentarai ()

Susijusios žymos: