Mobilusis monitorius „Tbao T15A“ – kai reikia ne tik didesnio ekrano, bet ir mobilumo (Išsami apžvalga, Video, Foto)  ()

Didelis ekranas yra svarbu. Didesnės ekrano įstrižainės ypač norisi naudojantis išmaniaisiais telefonais ir ultramobiliais nešiojamais kompiuteriais. Vienas iš galimų ir labai patogių sprendimų yra pasinaudoti papildomu monitoriumi, kurį galite prijungti tiesiai prie savo mobiliojo įrenginio. Tačiau įprastinio monitoriaus su savimi juk nesinešiosi...


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip tik tokiems atvejams įvairūs gamintojai pastaruoju metu pradėjo siūlyti mobiliuosius (nešiojamus) monitorius. Tokio tipo gaminių asortimentas rinkoje kol kas yra mažas, o kaina palyginti didelė.

Bet ekonomiškai patrauklių alternatyvų pamažu atsiranda. Viena iš tokių alternatyvų yra „Tbao T15A“, kurį portale „GearBest“ šiuo metu galima įsigyti už 173,85 € kainą.

 Kuo šis gaminys patraukė mano dėmesį?

Namie ir darbo reikalais naudojuosi dviem nedideliais nešiojamais kompiuteriais. Vieno įstrižainė – 12 colių. Kitas yra „kišeninis laptop‘as“, kurio ekrano įstrižainė yra vos 7 coliai. Mobilumo prasme jis yra super. O patogumo prasme, ko gero patys suprantate, kad su tokiu įrenginiu rimtus darbus nuveikti yra gerokai sudėtingiau. Tad nešiojamas išorinis monitorius tokiais atvejais būtų labai naudingas pagalbininkas.

„Tbao T15A“ pasižymi eile patrauklių savybių. Ekrano įstrižainė 15,6 colio, IPS matrica, Full HD raiška (1820 x 1050 taškų, 16:9 formatas), korpuso storis 5 milimetrai, svoris 0,95 kg. Ir, kas man itin patinka, būtent šis modelis turi integruotą vidinę 3000 mAh talpos bateriją ir integruotus stereo garsiakalbius.

Taip, šis daiktas gali veikti ir be papildomo maitinimo šaltinio. Tiesa, egzistuoja ir to paties displėjaus modelis be vidinės baterijos („Regular Version“), kuris yra juntamai pigesnis ir kainuoja 135,74 €.

Iš parduotuvės prekė atkeliavo nepriekaištingos būklės, siuntimas papildomai kainavo 0,99 €. Kelionė šiek tiek užtruko, užsakytas daiktas mane pasiekė po dviejų savaičių, nors tai buvo greičiau negu standartinis 15-25 darbo dienų siuntimas. Norint galima prekę gauti per 3-8 dienas, tačiau tada siuntimas kainuoja brangiau.

Pirmieji įspūdžiai, dizainas ir pagaminimo kokybė

Pakuotės viduje pirmiausia į akis krenta ganėtinai didelis asortimentas papildomai pridėtų kabelių, įskaitant kabelius su Type-C, Micro USB, Mini HDMI jungtimis. Taip pat yra maitinimo adapteris, irgi su USB Type-C jungtimi. Kartu pridėta nedidelė instrukcija anglų kalba, bet ten nėra nieko daugiau negu gamintojas pateikia internete ir prekės aprašyme.

Pats monitorius įdėtas į funkcionalų išorinį dėklą, kuris dar veikia kaip stovas. Dėklas tvirtas, pagamintas iš tekstilinio audinio (išorė) ir odos (vidinė dalis). Iš išorės žiūrisi labai solidžiai, ir kaip matysite iš vėlesnių nuotraukų, savo funkciją atlieka puikiai, ir jokio papildomo stovo monitoriui tikrai nereikia.

„Tbao T15A“ dėklo konstrukcija elementari – prie vidinės pusės yra prisiūti tokios pat medžiagos gabalėliai, kuriuos šiek tiek atlenkus, jie veikia kaip korpuso laikikliai, kad monitorius nenuslystų stovėdamas vertikalioje pozicijoje.

Iš išorės matosi metaliniai varžtai, kuriais ekranas yra pritvirtintas prie dėklo. Varžtus galima atsukti rankomis, jeigu norėtumėte įrenginį naudoti atskirai nuo dėklo, arba tvirtinti kažkur kitur.

Svorio prasme „Tbao T15A“ yra neabejotinai lengvesnis nei analogiškos įstrižainės monitorių turintys nešiojami kompiuteriai. Tiesa, į kišenę šio ekrano irgi neįsidėsite, tad keliaujant bus reikalinga rezervuoti šiek tiek vietos kuprinėje ar lagamine.

Monitoriaus valdymas

Valdymo elementų skaičius minimalus, t.y. tik trys mygtukai. „Meniu“ mygtuku monitorius įsijungia, ir juo taip pat aktyvuojamas įrenginio OSD („on-screen display“) meniu, per kurį galima keisti norimus monitoriaus parametrus.

Vienas keistas mygtukų niuansas yra tai, kad pliuso ir minuso mygtukai sukeisti vietomis. Asmeniškai esu pripratęs pliusą rasti dešinėje pusėje, o šiame monitoriuje pliusas yra kairėje.

Keičiant parametrų reikšmes (pvz. ryškumą) mygtukai veikia taip, kaip priklauso. „Meniu“ mygtuko pagalba taip pat patenkama į išplėstinius meniu. Tačiau kaip iš jų sugrįžti tiesą sakant neradau – tiesiog palaukiu, kol OSD meniu išnyksta, ir jei reikia keisti kitą nustatymą, meniu iškviečiu ir naujo.

Apskritai vertinant, mygtukai yra geros kokybės, tik kiek mažoko dydžio.

„Tbao T15A“ naudotis galima ir baterijos įkrovimo metu. Įkroviklis juntamai kaista, bet tik tol, kol baterija pilnai įkraunama. 

Na, o jungčių asortimento, deja nepakaks senesniems kompiuteriams, ypač turintiems tik morališkai senstelėjusių standartų VGA ir DVI jungtis. Nebent nebijote prasidėti su įvairių adapterių paieškomis. Taip pat nepatogumų kils, jei jūsų įrenginys naudoja „Display Port“ išėjimą – tuo atveju irgi prireiks tinkamo adapterio.

Gamintojo teigimu, „Tbao T15A“ veikia net su išmaniaisiais telefonais. Tačiau palaikomų modelių sąrašas trumpas, ir maniškis poros metų senumo „Xiaomi Mi Mix 2“ su šiuo monitoriumi neveikia.

Kiek domėjausi internete, priežastis greičiausiai yra ir tai, kad šis telefonas elementariai nepalaiko prijungimo prie išorinio monitoriaus. Tad jei ieškote išorinio monitoriaus savo telefonui, būtinai pasidomėkite, ar jūsų įrenginys palaiko tokį funkcionalumą. Na, o su abejais mano nešiojamais kompiuteriais „Tbao T15A“ veikia puikiai.

Beje, yra vienas svarbus apribojimas dėl „Touch screen“ funkcijos: ji veikia tik su „USB Type C“ –> „USB Type C“ kabeliu. Jei naudosite tik HDMI kabelį, ekranas vaizdą rodys, bet į prisilietimus nereaguos.

Pvz. mano abu kompiuteriai, pasirodo, nepalaiko video perdavimo per „Type C“ išėjimą, tad vien tik su šiuo kabeliu „Tbao T15A“ vaizdo man nerodė, tačiau valdymo prisilietimais funkcijos veikė puikiai. Tad jeigu norėsiu vaizdo + „Touch screen“ funkcijos, man reikės naudoti du kabelius. Nepatogu.

Vaizdo kokybė

Ką reiškia gamintojo parašymas apie tai, kad „Tbao T15A“ palaiko „72% color gamut“, yra labai miglota, nes neaišku apie kokį spalvų vaizdavimo standartą eina kalba. Bendro pobūdžio darbams vaizdo kokybė yra daugiau nei tenkinanti, įskaitant ir tai, kad monitoriuje gerai yra rodomi net dinamiškai kintantys kompiuterinių žaidimų vaizdai.

Tačiau jeigu jums būtinas labai tikslus spalvų atvaizdavimas, tada nešiojami monitoriai (ne tik „Tbao T15A“ ) tikrai skirti ne jums. Na ir šiaip, bet kuriuo atveju reikia turėti omenyje, kad vaizdo kokybės požiūriu „Tbao T15A“ nusileis stacionariems monitoriams, ypač kalbant apie „high-end“ produktus.

Kalbant apie techninius parametrus, gamintojas nurodo, jog ekrano šviesumas yra 250cd/m2, kontrastas 800:1, atnaujinimo dažnis („refresh rate“) 60 Hz, apžvalgos kampas 178 laipsniai, reakcijos laikas 30 ms.

Pastarasis parametras – reakcijos laikas – yra labiausiai nuviliantis, bet ko gero tik tuo atveju, jeigu esate žaidimų mėgėjas. Kol kas dirbant su ofiso programomis ir žiūrint video vaizdas manęs neerzina. Bendrą įspūdį galite susidaryti peržiūrėję aukščiau esantį video.

Apibendrinimas

„Tbao T15A“ rodomas vaizdas savo parametrais greičiausiai neprilygs tam monitoriui, kuris stovi ant jūsų stalo. Tačiau įvertinant įrenginio paskirtį, kokybės ir kainos santykis yra sunkiai pralenkiamas, nes bet koks panašaus lygio Lietuvoje gerai žinomų gamintojų produktas kainuoja bent dvigubai brangiau.

Jeigu, pavyzdžiui, jums nėra reikalinga vidinė baterija ir lietimui jautrus ekranas, investavus ~136 Eur (jei tiksliai - 135,74 €) galite turėti produktyvumą ženkliai padidinantį pagalbininką, kurį galite naudodami kad ir atostogaudami prie jūros, ar net tolimesnėse kelionėse. Modelis su vidine baterija ir „Touch Screen“ funkcija yra brangesnis tik 38 eurais (tiksli kaina 173,85 €).

Portale „GearBest“ šio monitoriaus pirkėjų suteiktas reitingas yra 4,4 iš 5, ir yra tik vienas neigiamas atsiliepimas iš 15. Tai taip pat parodo, kad panašios nuomonės laikausi ne aš vienas.

Neigiamų niuansų yra. Lietimui jautraus ekrano funkcijai reikalingas „USB Type C“ laidas. O tokią jungtį turi tik naujesni nešiojamų ir stacionarių kompiuterių modeliai. Be to, ne visi įrenginiai su „Type C“ jungtimi palaiko vaizdo atidavimą per šio tipo išėjimą. Lygiai tas pats ir su telefonais – net jei telefonas turi „Type C“ jungtį, rekomenduočiau įsitikinti, ar konkrečiai tas modelis gali būti prijungiamas prie išorinio ekrano. Taip pat būtų labai puiku, jei „Tbao T15A“ turėtų belaidžio displėjaus (Wi-Di, arba „Wireless Display“) funkciją.

Mano atveju pilnai pakaks HDMI jungties, kadangi su kompiuteriu dirbu naudodamas belaidę pelę ir klaviatūrą. O vidinės baterijos funkciją be abejo panaudosiu – darbas neprisijungus prie elektros tinklo turi neginčijamų privalumų.

Argumentai už:

- Labai geras kainos ir gaunamos naudos santykis;

- Palyginti didelė ekrano įstrižainė (15,6 colio), turint omenyje, kad „Tbao T15A“ yra portabilus monitorius;

- Yra HDMI ir „USB Type C“ jungtys;

- Veikia ir su kompiuteriais, ir su telefonais (kurie turi suderinamas jungtis);

- Nedidelis svoris (0,95 kg), plonas korpusas (5 mm);

- Vidinė 3000 mAh baterija leidžia dirbti nepriklausomai nuo elektros tinklo;

- Parduodamas kartu su dėklu-stovu.

Argumentai prieš:

- „Type C“ jungtis yra ne pas visus, ir ne visais atvejais gali veikti su išoriniais monitoriais;

- Netiks dirbant sudėtingesnius grafinius darbus, nes spalvų tikslumas nusileidžia profesionaliems monitoriams.

- Reakcijos laikas 30 ms.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai ()

Susijusios žymos: