Norite žinoti, kokiu oru kvėpuojate ir ar jis gali sukelti vėžį? Iš Čekijos puikios kainos matuokliai: matuoja kietąsias daleles, lakiuosius organinius junginius, formaldehidų koncentraciją, kambario temperatūrą, drėgnumą, CO₂ lygį, palaiko programėlę ir kainuoja bent 3 kartus pigiau nei Lietuvoje (iš Čekijos, nuolaidos kuponas)  ()

Galime to net nežinoti, bet kasdien būti žalojami pavojingos oro taršos ir aplinkui skraidžiojančių mikroskopinių dalelių. Įvairių oro taršos šaltinių tiek namuose, tiek ir darbe bei atviroje aplinkoje yra apstu. Štai šie universalūs ir skirtingus parametrus matuojantys oro taršos matuokliai leis žinoti kokioje gyvename aplinkoje ir imtis atitinkamų priemonių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Speciali akcija ir sąlygos

„KKMOON DM72B“ matuoklis:

  • Aliexpress - 88,86 € (su € 2,54 kuponu);
    • 40 % nuolaida + nuolaidos kuponas; prieš užsakymą spauskite Get coupons (galioja iki vasario 3 d.);
    • iš Čekijos sandėlio, tad jokios muitų rizikos;
    • už 0,89 € į Lietuvą pristatys per 4-10 d.

Čia galite matyti, kad pirkėjai šiuos oro kokybės matuoklius yra įvertinę - 4,6 balais. Atrodo ne pats didžiausias rezultatas, tačiau čia labai svarbu žinoti kontekstą.

Tie, kurie skundžiasi ir duoda mažus balus, tvirtina, kad matuoklis neatitinka tų funkcijų, kurias deklaruoja pardavėjas. Tačiau esmė yra ta, kad jie įsigijo pigesnius ir mažiau funkcionalius matuoklius.

Labai svarbu: pasiūloje yra 6 skirtingi matuoklių modeliai ir jie skiriasi savo išvaizda, funkcijomis ir kaina. Pigiausias modelis kainuoja 25 €, o funkcionaliausias beveik 90 €.

Tad dalis pirkėjų įsigijo ne šiame tekste daugiausiai dėmesio gausiantį „KKMOON DM72B“ matuoklį, bet labai panašiai atrodantį, mažiau funkcionalų ir 2 kartus pigesnį „KKMOON DM72C“. Tad prieš pasirinkdami gerai pasižiūrėkite matuoklių specifikacijas.

Pavyzdžiui, tas pats 2 kartus pigesnis „KKMOON DM72C“ turi mažesnės raiškos ekraną, mažesnę bateriją, matuoja tik CO2, drėgmę ir temperatūrą bei nepalaiko programėlės. Ženkliai mažiau funkcionalus, palyginus su „KKMOON DM72B“.

 

„KKMOON DM72B“ iš pradžių gali pasirodyti, kad yra gana brangokas įrenginys, tačiau Lietuvoje panašūs įrenginiai kainuoja 2-3 kartus brangiau.

Atkreipkite dėmesį, kad „KKMOON DM72B“ įrenginys nuolat (24/7 režimu) matuoja PM1.0/2.5/10 kietąsias daleles, TVOC (lakiuosius organinius junginius), HCHO (formaldehidų koncentraciją), CO2 (anglies dioksido) kiekį; kambario temperatūrą ir drėgnumą.

Taip pat visa informacija rodoma ryškiame 4,3 colių dydžio ir 480 x 270 raiškos spalvotame ekrane. Rodomi netgi grafikai ir informuojama apie tai kada yra viršijamos normos.

Pliusas ir tas, kad „KKMOON DM72B“ matuoklis turi 3000 mAh talpos bateriją. Ji įkraunama per microUSB jungtį. Tad tokį matuoklį galima nusinešti į norimą kambario vietą, darbovietę ir taip patikrinti kokios yra darbo sąlygos.

Plius, šis „KKMOON DM72B“ matuoklis palaiko ir WiFi bei išmaniąją Tuya programėlę. Taip visus duomenis galėsite matyti telefono ekrane ir bus dar patogiau įvertinti oro kokybės pokyčius ir imtis atitinkamų priemonių.

Primename, kad nei vienas kitas pasiūloje esantis modelis negali pasiūlyti tokio funkcionalumo, kaip „KKMOON DM72B“ matuoklis. Jis yra funkcionaliausias, matuoja daugiausiai rodiklių, turi ryškiausią ekraną, didžiausią bateriją ir palaiko programėlę.

O kodėl toks prietaisas apskritai yra reikalingas?

 

Kietosios dalelės

Reikėtų pradėti nuo to, kad kietųjų dalelių aplinkoje atsiranda ir dėl natūralių priežasčių, tačiau ypatingai miestų aplinkoje ir atėjus šildymo sezonui - daug šių kenksmingų dalelių paleidžia pramonė, transportas ir kt.

Jei PM10 (iki 10 mikronų skersmens) daleles sulaiko žmogaus gerklė bei nosis ir didesnės žalos jos nepadaro, tai PM2.5 ar juolab PM1.0 dalelės yra smulkesnės ir jau sugeba patekti į žmogaus organizmą. 

Patekusios į plaučius ir kraujotakos sistemą, jos gali skatinti astmą, alergiją, infarktą ar net priešlaikinę mirtį. Ilgalaikis buvimas užterštoje aplinkoje - kai PM2.5 viršija 25 mikrogramus, o nuo 2020-ųjų norma bus 20 mikrogramai - didina plaučių vėžio rizika. 

Lakieji organiniai junginiai

Tai yra viena didžiausių grėsmių, būnant patalpose. Jie išsiskiria iš sienų apdailos, baldų, audinių. Remiantis tyrimais, apie 40 % vidaus oro taršos lakiųjų organinių junginių sukelia statybinės medžiagos.

O kur dar kuras šildymui, apšvietimui, maistui gaminti; įvairių cheminių medžiagų naudojimas; oro gaivikliai ir iš lauko atkeliaujanti tarša.

Viršijus lakiųjų organinių junginių ribines vertes - bendrai dar priimtina norma yra iki 1mg/m3 - gali atsirasti įvairių sveikatos sutrikimų:

  • akių, nosies ir gerklės dirginimas;
  • galvos skausmas, koordinacijos sumažėjimas, pykinimas;
  • žala kepenims, inkstams ir centrinei nervų sistemai;
  • rizika susirgti įvairių formų vėžiu.
  • įvairiausios alergijos, galvos skausmai.

 

Formaldehidai

Jie yra vieni iš dažniausiai aplinkoje pasitaikančių lakiųjų organinių junginių grupės teršalų, kuriems ilgesnį laiką viršijus normą - Lietuvoje ji yra yra 0,1 mg/m3, tarptautinės normos kiek didesnės - gali prasidėti jau paminėti labai rimti sveikatos sutrikimai.

Ką daryti, jei matuoklis parodytų didesnę normą? Reikėtų labai rimtai pagalvoti apie tuos daiktus, kuriuos turite namuose - mažinti plastikinių daiktų kiekį, keisti juos į medinius ar metalinius, o galiausiai, gali tekti pakeisti ir apdailos medžiagas. Tai sąnaudos, bet jei alternatyva alergijos ir vėžys, jau geriau į sveikatą investuoti iš anksto. 

CO2 koncentracija parodo, kada jau laikas pravėdinti kambarius, nes jau trūksta deguonies ir greitai pradės skaudėti galvą. 

Tad akivaizdu, jog reikia vengti aplinkų, kuriose yra padidėjusi šių teršalų koncentracija. O kaip žinoti kokia ji yra?

Štai būtent tam ir yra skirti tokie oro kokybės matuokliai, kaip „KKMOON DM72B“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()