Pasiektas beveik rekordinis naftos tiekimas: Saudo Arabija ir irakiečiai galingai stumia Rusiją iš ES naftos rinkos  ()

Saudo Arabijos nafta dideliais kiekiais keliauja į Europą, kai tik ES šalys įvedė Rusijos „juodojo aukso“ embargą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į 6-ąjį ES sankcijų Rusijos Federacijai paketą įtrauktas Rusijos naftos embargas. Iki šių metų pabaigos visoms ES šalims bus uždrausta Rusijoje pirkti „juodąjį auksą“, tačiau Saudo Arabija pasirengusi pakeisti rusišką naftą.

Nafta iš Saudo Arabijos į ES patenka per SuMed vamzdyną, einantį per Egiptą.

Pasak „Bloomberg“, liepą Saudo Arabija ES tiekia 1,2 mln. barelių per dieną, o tai dvigubai daugiau nei 2021 m.

Šaltinis praneša, kad naftos gavyba iš Saudo Arabijos padidėjo iškart po Rusijos kariuomenės įsiveržimo į Ukrainą. Kovą naftos gavybos padidėjimas siekė 0,7 mln. barelių, o nuo balandžio iki birželio – 0,9 mln. barelių per dieną.

Liepą Baltųjų rūmų administracija susitarė su Saudo Arabija padidinti naftos gavybą, kad pakeistų rusišką naftą. Dabartinis naftos tiekimo į ES lygis yra arti rekordinio lygio. Daugiausia „juodojo aukso“ Saudo Arabija tiekė ES 2020 metų balandį.

Taip pat nepamirškite, kad nafta ES teka ne tik SuMed dujotiekiu, bet ir gabenama tanklaiviais per Sueco kanalą. Vienas pagrindinių tiekėjų yra Irakas. Dėl to kiekvieną dieną ES šalys gauna apie 2,4 mln. barelių naftos ir tai yra 90 % daugiau nei 2022 metų sausį.

Tokios veiklos padidėjimas buvo įmanomas dėka Joe Bideno administracijos, kuri sugebėjo įtikinti Rijadą padidinti naftos gavybą, siekiant sumažinti Rusijos naftos kainą.

 

Diplomatinis darbas su Saudo Arabija tęsėsi daugiau nei mėnesį, tačiau JAV prezidentui pavyko pasiekti savo tikslą. Dėl to iš karto buvo pasirašyta 18 sutarčių, įskaitant bendradarbiavimą kosmoso pramonėje. Vašingtonas taip pat perdavė Saudo Arabijai valdyti žadėtas dvi salas Raudonojoje jūroje.

Šaltinis pabrėžia, kad Saudo Arabija viešai nedavė žalios šviesos Bideno pasiūlymui. Išsami informacija apie naująjį susitarimą gali būti paskelbta jau rugpjūtį, kai įvyks kitas OPEC+ susitikimas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(55)
(2)
(53)

Komentarai ()