[Žinios trumpai] Mokslininkai rado būdą, kaip atvėsinti ištisus pastatus nenaudojant nė lašo energijos  (3)

Stebuklingas aušintuvas tinka ne tik pastatams, bet gali visiškai pakeisti ir automobilių kondicionierius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai apskaičiavo ir padarė išvadą, kad vėsinimui tenka apie 15 % visos suvartojamos energijos. Oro kondicionavimas visai nepigus, o dėl klimato kaitos, žmonijos laukia dar daugiau karštų ir sausų orų - ir laikui bėgant situacija tik paaštrės, rašo „Daily Mail".

Siekdami sumažinti žmonijos suvartojamos energijos kiekį ir sumažinti mirtingumą nuo karščio bei tvankumos, Seulo Ken Hee universiteto (Pietų Korėja) mokslininkai pradėjo kurti stebuklingą įrankį, kuris leistų vėsinti patalpas nesunaudojant nė lašo energijos.

Užduotis nebuvo lengva. Tyrinėtojams reikėjo sukurti medžiagą, kuri galėtų ne tik blokuoti ultravioletinę ir infraraudonąją saulės šviesą, bet ir atstumti ją nuo paviršiaus tokiu bangos ilgiu, kuris praeina per atmosferą.

Pasak projekto vadovo Eunkyu Lee, jam ir jo komandai teko mesti sau iššūkį – sukurti medžiagas, kurios vienu metu atitiktų abu šiuos kriterijus. Negana to, mokslininkai turėjo tikslą sukurti skaidrią medžiagą, kurią naudojant ant langų paviršiaus, pro jį prasiskverbtų matoma šviesa.

 

Laimei, tyrinėtojams tai pavyko. Jie sukūrė savo „skaidrų radiacijos aušintuvą", kurį sudaro keturi itin ploni silicio dioksido, silicio nitrido, aliuminio oksido arba titano dioksido sluoksniai užklijuoti ant stiklo pagrindo ir padengti polidimetilsiloksano plėvele.

Jie teigia, kad stebuklinga danga net karščiausiomis dienomis galės trečdaliu sumažinti energijos sąnaudas.

Beje, Seulo Ken Hee universiteto grupė teigia, jog danga gali būti dengiama ne tik ant pastato stiklų, bet ir ant lengvųjų automobilių ar sunkvežimių langų, kur ji padės nesunkiai atvėsinti automobilio vidų ir pakeis kondicionierių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(61)
(7)
(54)

Komentarai (3)