„The Wall Street Journal“ skelbia apie žiemos plano žlugimą: „Putinas stipriai susimovė, strategija visiškai neveikia“  ()

Rusijos strategija sumažinti Vakarų šalių karinę ir finansinę paramą Kyjivui dėl aukštų dujų kainų žlunga, o tam padeda ir rekordiškai šilti orai Europoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Biržoje dujų kainos Europoje nukrito žemiau 700 USD už tūkstantį kubinių metrų. Kainų mažėjimas siejamas su rekordiškai šiltu gruodžiu-sausio pradžia, praneša „Bloomberg".

Europoje jau numatomas šilčiausias pastarųjų metų sausis, kuris palengvins kelis mėnesius regioną slėgusią energetikos krizę. Šiluma buvo laukiamas siurprizas Europos vyriausybėms, kurios skyrė šimtus milijardų dolerių, kad apsaugotų vartotojus ir įmones nuo didelių energijos kainų.

Praėjusiais metais Maskva nutraukė dujų tiekimą Europai, tai bandymas pakenkti Kyjivo karinei ir finansinei paramai. Kol kas Rusijos strategija neveikia, rašo „The Wall Street Journal".

Nors šaltas oras ir tiekimo problemos vamzdynais vis tiek gali padidinti kainas, pigesnės gamtinės dujos turėtų padėti ateinančiais mėnesiais sumažinti infliaciją. 

Rusijos armijos invazija į Ukrainą sukėlė chaosą energijos rinkose, tačiau Europos gamtinių dujų kainos dabar yra perpus mažesnės nei buvo prieš mėnesį ir žemesnės nei bet kuriuo metu nuo vasario invazijos. Šilti orai riboja paklausą, taip pat ir Europos Sąjungos pastangos pažaboti vartojimą.

 

Tačiau analitikai sako, kad kainos Europoje gali vėl šoktelėti, nes žemynas bandys papildyti atsargas 2023–2024 m. žiemai be rusiškų dujų. „Pirmoji mėnesio pusė Europai gali būti viena šilčiausių per pastaruosius dešimtmečius, jei viskas vyks taip, kaip tikėtasi", – sakė meteorologas Matthew Dross.

Dabar iškyla klausimas, kiek kainos dar kris. „Rinka pradeda galvoti apie ne žiemos trūkumą, o tikimasi, kad žiema pasibaigs turint daugiau saugyklų. Rinka atrodo prisotinta", – sako analitikai. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(39)
(0)
(39)

Komentarai ()