Po dujų vamzdžio sprogimo Pasvalio rajone už 800 metrų esančio pastato sienos įkaito iki virimo temperatūros – policija pradėjo tyrimą (Foto, Video)  ()

Dėl sprogusio dujų vamzdžio Pasvalio rajone buvo evakuota apie 100 žmonių. Manoma, kad dar kone tiek pat įvykus gaisrui savo automobiliais išvyko pas artimuosius, draugus ar gimines. Ugniagesiams teko nelengva užduotis, mat jie ne tik gesino gaisrą – artimiausio pastato sienos įkaito iki vandens virimo temperatūros.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-01-14 Po dujų vamzdžio sprogimo Pasvalio rajone už 800 metrų esančio pastato sienos įkaito iki virimo temperatūros – policija pradėjo tyrimą (Foto, Video)  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasvalio rajono administracijos direktorius Povilas Balčiūnas Delfi sakė, kad greitai buvo sureaguota į situaciją ir pasiruošta sudėtingiausiam scenarijui.

„Buvome paruošę dvi mokyklas tam atvejui, jei žmonėms tektų palikti namus ilgesniam laikui. Patogiai apnakvindinti galime apie 120 žmonių, maždaug tiek turime lovų. Kiek tiksliai žmonių turėjo laikinai palikti namus, sunku pasakyti, nes dalis išvyko savo automobiliais. Žinote, kaimelis nedidelis, nėra daug gyventojų. Dalis žmonių išvyko pas draugus, gimines. Tačiau jau vakar vakare kone visi sugrįžo į namus, kai tik gaisras buvo užgesintas“, – pasakojo P. Balčiūnas.

Sprogus vamzdžiui iškart buvo pranešta apie milžiniškas liepsnas. Nors kelios dujų sklendės buvo užsuktos, teko laukti, kol išdegs dujos.

Ugniagesiai tik tuomet galėjo prieiti prie įvykio vietos.

Maždaug už 800 metrų nuo įvykio vietos esančio skardinio serviso pastato sienos pasiekė apie 100 laipsnių karštį, tad gelbėtojams teko aušinti pastatą.

Gaisro vietoje darbams buvo panaudotas ir dronas, juo atlikta žvalgyba. Operatyviai buvo suburta komanda iš policijos pareigūnų, ESO darbuotojų, „Amber Grid“ atstovų ir ugniagesių.

 

 

Kelias valandas trukęs gaisras išlydė plastikinius kabelių apsaugos vamzdžius. Laimei, įvykio metu žmonės nenukentėjo. Per porą valandų gaisras buvo suvaldytas, tačiau iš įvykio vietos tarnybos neskubėjo trauktis. Darbai čia buvo baigti tik artėjant 22-ai valandai. „Amber Grid“ atstovai pranešė, kad dujos po maždaug 4 valandų nustojo degti.

Dujų perdavimo sistemos operatoriaus „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Binkis teigimu, dujotiekis, kuriame kilo gaisras, naudojamas dujų tiekimui šiaurinėje Lietuvos dalyje bei dujų transportavimui į Latviją. Dujų tiekimas buvo ne ilgam apribotas, tą patį vakarą tiekimas į Latviją buvo atnaujintas.

 

Pirminiais duomenimis, piktybinė žmonių veikla dėl kilusios dujų vamzdžio sprogimo nebuvo įžvelgta, tačiau pradėtos tirti visos įmanomos įvykio versijos.

 

 

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Odeta Jakniūtė šeštadienio rytą pranešė, kad pareigūnai kartu su Lietuvos policijos Kriminalistinių tyrimų centro pareigūnais apžiūrėjo įvykio vietą, surinko daiktinius įrodymus.

Pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl nusikalstamos veikos pagal LR baudžiamojo kodekso 278 str. 1 d. „Tas, kas netinkamai atliko /.../ dujotiekio, naftotiekio, elektros ar ryšių linijų priežiūrą ar remontą, jeigu dėl to buvo /.../ padaryta didelės turtinės žalos, baudžiamas areštu arba laisvės atėmimu iki penkerių metų.“

Kiek truks remonto darbai – neprognozuojama

 

Eltos kalbintas Pasvalio rajono meras Gintautas Gegužinskas negalėjo pasakyti, kiek truks vamzdžių remontų darbai. Nors, anot jo, „Amber grid“ generalinis direktorius patikino, kad darbai turėtų trukti apie savaitę, tačiau viskas paaiškės artimiausiu metu, kai bus matoma situacija „po žeme“.

 

 

„Reikia suremontuoti, ten yra du vamzdžiai, maždaug pusės metro diametro yra tie vamzdžiai. Remonto darbai, kaip aš kalbėjau su „Amber grid“ generaliniu direktoriumi, tai jis sakė, kad darbai gal savaitę turėtų trukti, bet paaiškės, kai atsikas ir pamatys situaciją, nes viskas yra po žeme. Tada viskas aišku bus tiksliau, tikėkimės, kad artimiausiu metu bus aiškiau, kada viskas bus sutvarkyta“, – Eltai sakė politikas.

Likviduojami dujotiekio avarijos padariniai:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()