Vakarai rado naują būdą smogti Rusijai: „Bloomberg“ sužinojo apie galingą Europos ir JAV planą  ()

Praradus aukščiausios kokybės dujų ir naftos rinką Vakaruose, Rusija taip pat gali prarasti ir urano kuro atominėms elektrinėms pirkėjus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vakarai rado naują būdą smogti Rusijai: „Bloomberg“ sužinojo apie Europos ir JAV planus. JAV ir Europos atominės elektrinės, kurios pirkdavo kurą Rusijoje, vis ieškojo naujų tiekėjų 2025 m. sutartims sudaryti, sakė Kazachstano valstybinės įmonės „Kazatomprom“ generalinis direktorius Yerzhanas Mukanovas.

Jo įmonė ruošiasi padidinti urano gamybą, kad patenkintų naujų pirkėjų poreikį, rašo „Bloomberg“. JAV yra tarp šalių, siekiančių sumažinti savo priklausomybę nuo urano, tiekiamo iš Rusijos. Kaip pažymi „Bloomberg“, po invazijos į Ukrainą išaugo rusiško branduolinio kuro eksportas, o tai padidino Kremliaus pajamas ir visame pasaulyje sustiprino jo įtaką pirkėjams.

Kazachstanas pagamina apie 40% viso pasaulio urano, ir jis visas eksportuojamas. Pasaulio branduolinė asociacija prognozuoja, kad iki 2030 metų urano paklausa planetoje išaugs maždaug trečdaliu. Tuo pačiu metu 35% pasaulyje sodrinto urano pagamina „Rosatom“, su kuria ir toliau dirba Europos įmonės.

„Kazatomprom“ generalinis direktorius teigė, kad geopolitinis neapibrėžtumas daro įtaką urano tiekimo maršrutams, todėl Kazachstanas ruošia savo pajėgumus reaguodamas į augančią paklausą.

 

Kazachstano valstybinė įmonė taip pat planuoja atidaryti naują urano tiekimo kelią, aplenkiantį Rusiją – per vieną iš Kinijos uostų. Dabar branduolinis kuras iš Kazachstano eksportuojamas arba per Rusiją, arba per Kaspijos ir Juodąją jūras. Y. Mukanovas pridūrė, kad urano paklausa auga, taip pat ir iš Kinijos pusės, kuri ieško kuro naujoms atominėms elektrinėms ir didina savo atsargas. Pasak jo, Pekinas nori užtikrinti nuolatinį ilgalaikį urano tiekimą.

 

Balandžio 10 d. Kazachstano prezidentas Kasimas Džomartas Tokajevas pareiškė, kad prioritetinis šalies tikslas šiuo metu yra „energijos tiekimo į pasaulio rinkas diversifikavimas“, įskaitant naftos tiekimo maršrutų, aplenkiančių Rusiją per Kaspijos jūrą į Astaną, plėtrą. „Rosatom“ dar nebuvo įtraukta į Europos sankcijų sąrašus.

Kaip vasarį rašė „Politico“, nuo rusiško kuro priklausomos Prancūzija ir Vengrija blokuoja apribojimus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(9)
(40)

Komentarai ()

Susijusios žymos: