Černobylio AE avarijos metinės. Po 37 metų elektrinei vėl iškilo pavojus dėl karo (Foto, Video)  ()

Kasmet balandžio 26 dieną Ukraina ir pasaulis prisimena Černobylio AE tragediją ir avarijos likviduotojų žygdarbį. Nuo to laiko praėjo 37 metai, tačiau branduolinis pavojus neišnyko. Černobylio atominei elektrinei vėl grėsė nelaimė – šį kartą dėl Rusijos įsibrovėlių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nelaimė, kuri buvo nuslėpta

Černobylio atominės elektrinės avarija įvyko 1986 m. balandžio 26 d. naktį per planinius 4-ojo energetinio bloko bandymus. Po staigių elektros šuolių įvyko sprogimas, dėl kurio buvo sunaikintas branduolinis reaktorius ir kilo stiprus gaisras.

Į orą pakilo radioaktyvių medžiagų debesis, apėmęs didelius Ukrainos, Baltarusijos, dalies Rusijos ir Europos šalių plotus. Pagal Tarptautinę branduolinių įvykių skalę (INES) avarija Černobylio atominėje elektrinėje gavo aukščiausią – 7-ąjį pavojaus lygį.

Tačiau iš karto nebuvo žinoma apie nelaimės pasekmių rimtumą. Pirmosiomis dienomis sovietų lyderiai bandė nuslėpti avariją ne tik nuo kitų šalių, bet ir nuo Sovietų Sąjungos piliečių.

Apie arčiausiai sprogimo epicentro esančio Pripetės miesto gyventojų evakuaciją buvo pranešta tik kitą dieną. Kaimų, esančių už 10 km nuo avarijos vietos, gyventojai buvo evakuoti iš pavojingos zonos dar po 3 dienų. Kijeve, kur slinko radioaktyvių dulkių debesis, vyko masinės gegužės 1-osios demonstracijos.

Detales apie tai, kas nutiko, SSRS vadovas Michailas Gorbačiovas savo kreipimesi į piliečius papasakojo tik gegužės 14 d.

Černobylio atominės elektrinės avarijos likvidavimas ir aukos

Avarijos likvidavimo darbai pradėti nuo ugnies šaltinių gesinimo. Pirmosiomis dienomis gaisras buvo gesinamas iš sraigtasparnių, ant sunaikinto reaktoriaus numetant specialų mišinį, kad būtų išvengta įkaitimo ir sumažintas radioaktyvusis išmetimas.

Vėliau iškilo dirvožemio ir požeminio vandens radioaktyviosios taršos grėsmė. Siekiant to išvengti, po reaktoriumi buvo iškastas tunelis ir pastatyta 30 metrų siena.

Likvidavimas truko iki 1987 m. Per tą laiką virš sunaikinto 4-ojo jėgos agregato buvo pastatytas apsauginis „sarkofagas“.

2000 metais elektrinė buvo visiškai uždaryta, o 2019 metais pradėtas eksploatuoti naujas apsauginis gaubtas virš „sarkofago“ – „Shelter-2“ arka.

Iš viso Černobylio atominės elektrinės avarijos likvidavimo darbuose dalyvavo apie 240 000 žmonių. Daugelis likvidatorių paaukojo savo sveikatą ir gyvybes kovodami su „nematomu priešu“ – radiacija.

 

Tikslus nelaimės metu žuvusių žmonių skaičius kol kas nežinomas. Pirmieji žuvo darbuotojai, buvę elektrinėje sprogimo metu, ir ugniagesiai, kurie gesino gaisrą be radiacinės apsaugos.

Per 3 mėnesius po tragedijos nuo spindulinės ligos mirė 31 žmogus. Vėlesniais metais nuo radioaktyviosios apšvitos mirė 60–80 žmonių.

„Greenpeace“ ir tarptautinės organizacijos „Gydytojai prieš branduolinį karą“ duomenimis, dėl avarijos ir jos padarinių galėjo būti paveikti iki 600 000 žmonių. Medicininiai tyrimai rodo, kad po tragedijos Europoje padaugėjo vėžio atvejų, įskaitant skydliaukės vėžį ir leukemiją.

Pasekmės aplinkai

 

Po avarijos radiacija buvo užteršta 200 000 km2 plotas, iš jų 70 % – Ukrainos, Baltarusijos ir Rusijos teritorijoje. Maždaug 5 milijonai hektarų žemės tapo netinkama žemės ūkiui, o 30 km aplink AE buvo sukurta draudžiamoji zona.

Į aplinką pateko urano, plutonio (dirvožemyje gali išsilaikyti šimtus metų), jodo-131, cezio-134, cezio-137, stroncio-90 izotopų.

Laikui bėgant, radiacijos koncentracija užterštose vietose mažėjo. Tačiau kai kuriuose regionuose cezio kiekis piene vis tiek gali viršyti leistinas vertes. Grybai, miško uogos, laukinių gyvūnų mėsa ir ežero žuvys taip pat gali būti pavojingi dėl cezio.

Tiesiogiai draudžiamojoje zonoje pastaraisiais metais aktyviai atsikuria gamta, atsirado retų gyvūnų rūšių. 2017 metais buvo įkurtas Černobylio radiacinis-ekologinis biosferos rezervatas.

 

Tęsinys kitame puslapyje:

Pasidalinkite su draugais
(8)
(0)
(8)

Komentarai ()