„Gazprom“ košmaras. Skelbiamas 1.1 trilijono praradimas  (1)

Dėl „Gazprom“ bandymo užšaldyti Europą šilčiausią žiemą monopolistas prarado daugiau nei trilijoną rublių. „Gazprom“ sumoka rekordinius pinigus už V. Putino invaziją į Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Per pastaruosius kelerius metus Kremlius padarė viską, kad įtikintų Vakarus nuolaidžiauti Ukrainai. Vienas iš spaudimo svertų buvo „Gazprom“, kuris šildymo sezono metu ES grasino palikti be dujų. Tačiau Maskva neatsižvelgė, kad tokius žaidimus galima žaisti kartu.

Dabar „Gazprom“ skaičiuoja rekordinius nuostolius ir yra pasibaisėjęs dėl artimiausių ateities perspektyvų. 2022 metų pabaigoje bendrovė buvo priversta išnaudoti beveik 50% sąskaitose esančių grynųjų pinigų atsargų, siekdama kompensuoti nuostolius dėl tiekimo Europos klientams nutraukimo ir sumokėti padidintus mokesčius į biudžetą.

Prieš plataus masto karą „Gazprom“ sugebėjo sukaupti 2 trilijonus rublių atsargų, tačiau praėjusių metų pabaigoje Rusijos monopolininko sąskaitose liko tik 1,1 trilijono rublių, rodo bendrovės finansinė atskaitomybė pagal TFAS standartą. Nuo 2022 metų antrojo pusmečio visos Europos šalys atsisakė pirkti rusiškas dujas. Dėl to „Gazprom“ patyrė 1,1 trilijono rublių grynųjų nuostolių.

Tokio rezultato priežastis – mokesčių padidėjimas. Vyresnysis „Alfa-Bank“ analitikas Nikita Blochinas teigia, kad artimiausiais metais bendrovė turės susidoroti su iškilusia grėsme jos finansiniam stabilumui. Po to, kai vis tiek reikėjo prisukti ventilį, 80% dujų eksporto, kuris anksčiau buvo tiekiamas į Europą, liko neparduota.

 

Kinija 2023 metais pasirengusi nupirkti tik 22 milijardus kubinių metrų – 7 kartus mažiau nei ES importavo anksčiau. Kremlius tikėjosi pagerinti padėtį įtikinęs KLR statyti „Sibiro galią-2“, tačiau Xi Jinpingas atsisakė pasirašyti naują dujų sutartį su Maskva, nusprendęs užmegzti verslą su Turkmėnistanu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(86)
(0)
(86)

Komentarai (1)