Išgyventi Hirošimoje, bet mirti Černobylyje: kuo skiriasi branduolinės bombos sprogimas nuo reaktoriaus sprogimo? (Video)  ()

XX amžiuje įvyko trys didelės branduolinės nelaimės, kurių kiekviena turėjo baisių pasekmių: Hirošimoje ir Nagasakyje Japonijoje bei Černobylyje, Ukrainoje. Nors bendrai šie incidentai yra plačiai žinomi, įvairios pasekmės žmonių išlikimo ir klestėjimo požiūriu nėra tokios aiškios.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasigilinkime į šių nelaimių detales. 1945 m. rugpjūčio pradžioje, Antrojo pasaulinio karo pabaigoje, JAV numetė dvi branduolines bombas kodiniais pavadinimais „Little Boy“ ir „Fat Man“ atitinkamai ant Hirošimos ir Nagasakio miestų su trijų dienų tarp atakų intervalu, rašo „IFLScience“.

Dėl to, įvairiais skaičiavimais, žuvo 129–226 tūkst. žmonių, daugiausia civilių. Net ir tie, kurie po sprogimų atskubėjo padėti aukoms, greitai mirė nuo kenksmingos spinduliuotės.

Išgyvenusieji pranešė apie daugybę leukemijos atvejų, taip pat kitų vėžio rūšių ir baisių negalavimų. Nėščioms moterims, patyrusioms sprogimus, labai padidėjo persileidimų skaičius ir kūdikių mirtingumas.

Šie sprogdinimai tapo vieninteliais branduolinio ginklo panaudojimo prieš civilius gyventojus atvejais. Atvirkščiai, Černobylio katastrofa 1986-ųjų balandžio 26-osios naktį buvo avarija. Sugedęs reaktorius sprogo ir į atmosferą išmetė pavojingus radionuklidus.

Galingas sprogimas užterštas medžiagas išsklaidė didžiuliuose Sovietų Sąjungos regionuose, įskaitant šiuolaikinę Baltarusiją, Ukrainą ir Rusiją. Dėl tiesioginių sprogimo padarinių žuvo du žmonės, vėliau per savaitę žuvo apie 28 žmonės, o vėlesnės valymo operacijos metu buvo apšvitinti pavojingo lygio radiacija apie 600 000 žmonių, vadinamų „likvidatoriais“.

Sovietų valdžia iš pradžių slėpė šį incidentą, todėl buvo sunku nustatyti tikslų jo sukeltų mirčių skaičių. JT skaičiavimais, tik 50 žmonių žuvo tiesiogiai dėl nelaimės. Tačiau 2005 m. prognozės parodė, kad radiacijos poveikis galėjo atnešti 4000 mirčių.

Stebime dvi incidentų grupes: du didelius sprogimus, kurie per gana trumpą laiką nusinešė daug aukų, ir mažesnį sprogimą su mažiau tiesioginių mirčių, bet žymiai didesniu poveikiu aplinkai. Kyla klausimas: kokie veiksniai turi įtakos šiam skirtumui?

 

Skirtumas yra pačių katastrofų pobūdis, ypač tai, kuo branduolinės bombos sprogimas skiriasi nuo branduolinio reaktoriaus sprogimo.

Virš Hirošimos ir Nagasakio naudotos bombos buvo susprogdintos dideliame aukštyje virš žemės. Šis metodas padidino sprogimų griaunančią jėgą, padarydamas didelę tiesioginę žalą, bet tuo pačiu sumažindamas radiacijos lygį.

Priešingai, sprogimas Černobylyje, nors ir mažesnio masto, įvyko žemės paviršiaus lygyje, todėl į atmosferą pateko 400 kartų daugiau radioaktyviųjų medžiagų, o šalia sprogimo vietos iškrito radioaktyviosios nuosėdos.

Be to, kiekvienoje vietoje naudojamų skiliųjų medžiagų kiekis skiriasi.

Daugumoje branduolinių ginklų ir reaktorių naudojamas prisodrintas uranas, kuriame yra didelė urano-235 izotopo (U-235) koncentracija. U-235 naudojamas kaip kuras reaktoriams ir komponentas, atsakingas už bombos sprogstamąjį potencialą.

 

Dalijimosi procesas, kurio metu U-235 atomai suskaidomi neutronais, išskiria didžiulį energijos kiekį. Kai U-235 atomas suskaldomas, jis išskiria papildomus neutronus, kurie suskaido dar daugiau U-235 atomų, taip inicijuodami grandininę reakciją.

Branduolinių ginklų tikslas yra sunaudoti kuo daugiau urano, greitai išskiriant milžinišką energiją. Tokiai reakcijai nereikia didelio urano kiekio, kad būtų pasiektas reikšmingas sprogimas.

Pavyzdžiui, 1 kilogramas U-235 gali atpalaiduoti energiją, lygią maždaug 17 kilotonų TNT. „Little Boy“ bomboje, numestoje ant Hirošimos, buvo 64 kilogramai urano, o jo grynumas, atitinkantis jame esantį U-235 kiekį, buvo maždaug 80%.

Kita vertus, branduoliniame reaktoriuje papildomiems neutronams sugerti naudojami valdymo strypai, o tai leidžia palaikyti skilimo grandininę reakciją mažesniu intensyvumu ir ilgiau.

 

Vadinasi, reaktoriams kaip kuro reikia žymiai didesnio sodrinto urano kiekio. Černobylio reaktoriuje jo buvo apie 180 tonų.

Branduoliniai reaktoriai taip pat pagamina daug labai radioaktyvių branduolinių šalutinių produktų. Šie šalutiniai produktai, pagal sudėtį klasifikuojami kaip mažo aktyvumo (LLW), vidutinio aktyvumo (ILW) arba didelio aktyvumo (HLW) atliekos, apima keletą radioaktyviųjų medžiagų. Pavojingiausios iš jų yra cezis, jodas ir grafitas (naudojami kaip moderatoriai kai kuriuose reaktoriuose, pavyzdžiui, Černobylio atominėje elektrinėje).

Paprastai panaudotas branduolinis kuras, kuris nebegamina energijos, laikomas reaktoriuje tol, kol bus saugiai pašalintas arba perdirbtas. Tačiau per Černobylio katastrofą sprogimas išsklaidė šią medžiagą į atmosferą ir aplinką.

Šių šalutinių produktų pusinės eliminacijos laikas yra ilgas, o tai rodo, kad jie ilgą laiką yra kenksmingi žmonėms.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(15)
(2)
(13)

Komentarai ()