[ŽT] Nereikia net sprogdinti. Kaip Rusija gali sukelti branduolinę katastrofą  ()

Atominėje energetikoje besispecializuojančios Olgos Košarnajos teigimu, rusams Zaporožės AE vandens lygį pakanka sumažinti iki kritinio, kad įvyktų nelaimė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sugriovus Kachovkos hidroelektrinės užtvanką iš tikrųjų Zaporožės atominėje elektrinėje priartėjo katastrofa, nes jos būklė priklauso nuo aušinimo tvenkinių. Apie tai interviu „Obozrevatel“ kalbėjo branduolinės energijos ir branduolinės saugos ekspertė Olga Košarnaja.

Anot jos, Rusijos okupantams net nereikia susprogdinti Zaporožės atominės elektrinės, kad Ukrainoje būtų surengta branduolinė katastrofa. Pakanka pabloginti situaciją, kai pritrūksta aušinimui reikalingo vandens.

O. Košarnaja pažymi, kad sprogus Kachovkos hidroelektrinės užtvankai, pablogėjo situacija su reaktoriaus aktyviosios zonos aušinimu.

„Vidutinis metinis vandens lygis Kachovkos rezervuare yra 16 metrų. Tvenkinys (aušinimo tvenkinys, – red.) irgi buvo maždaug tokio lygio. Tačiau visiškai dingus vandeniui, jo papildymas iš rezervuaro tapo neįmanomas“, – sakė ekspertė.

„Tvenkinio paviršius yra 8 kvadratinių kilometrų, vyksta vandens garavimas. Taip pat jo netenkama per vamzdžius, yra natūralūs nuotėkiai ir pan.“, - paaiškino O. Košarnaja.

 

Baseinai su purkštuvais gali padėti vėsinti reaktorius. Tačiau didelė tikimybė, kad okupantai ir jiems pakenkė.

„Yra šeši baseinai 1-4 blokams ir šeši baseinai 5-6 blokams. Bet ir šie baseinai yra užminuoti, dar praėjusių metų vasarą“, – apie dabartinę situaciją ZAE pasakojo branduolinės energetikos ekspertė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: